• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.02.2023

07:00

"AMERIKA JE TERORISTIČKA DRŽAVA!" Žestoka reakcija Kremlja na izveštaj da su Amerikanci razneli 'Severni tok'

Printscreen/Fotomontaža

Vesti

"AMERIKA JE TERORISTIČKA DRŽAVA!" Žestoka reakcija Kremlja na izveštaj da su Amerikanci razneli 'Severni tok'

Podeli vest

Predsednik SAD Džo Bajden postao je terorista jer je naredio uništenje energetske infrastrukture svojih strateških partnera u Evropi, tvrdi predsednik Dume Vjačeslav Volodin. On traži međunarodnu istragu o eksploziji 'Severnog tok 1 i 2'

Američki predsednik Džo Bajden je terorista, zaključio je predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin nakon izveštaja da su SAD odgovorne za eksplozije na gasovodima "Severni tok 1 i 2", koje su se dogodile u septembru.

On je zatražio zvaničnu međunarodnu istragu kako bi Bajden, Norvežani i ostali njegovi saučesnici bili izvedeni pred sud, čime bi se omogućila isplata kompenzacije državama oštećenim tim terorističkim napadom.

Podmukli Norvežani

Volodin je u objavi na Telegramu Bajdena uporedio sa Adolfom Hitlerom, osvrćući se na njegov govor o stanju nacije, koji je održao prošle nedelje.

- Predsednik Sjedinjenih Država je, govoreći u Kongresu, rekao da američka nacija služi kao zvezda vodilja za svet. Ovo podseća na izjave lidera Trećeg rajha - naveo je predsednik ruske Dume.

Do čega vodi ta "ideologija izuzetnosti", prema Volodinovom mišljenju, može se videti čitanjem rezultata istrage dobitnika Pulicerove nagrade Simora Herša o Bajdenovoj umešanosti u eksploziju "Severnog toka".

Hitler

Predsednik SAD je, govoreći u Kongresu, rekao da američka nacija služi kao zvezda vodilja za svet. Ovo podseća na izjave lidera Trećeg rajha
Vjačeslav Volodin

- Prema nalogu predsednika SAD, američki ronioci, pod okriljem vežbi NATO i uz podršku norveške mornarice, postavili su eksplozivne naprave na daljinsko upravljanje u blizini gasovoda u Baltičkom moru, a zatim ih aktivirali. Ako je Truman postao zločinac koji je koristio atomsko oružje protiv civila u Hirošimi i Nagasakiju, onda je Bajden postao terorista koji je naredio uništenje energetske infrastrukture svojih strateških partnera: Nemačke, Francuske i Holandije - istakao je Volodin.

On je dodao da je uništenje "Severnog toka" bio čin zastrašivanja "američkih vazala, koji su odlučili da razvijaju privredu, rukovodeći se interesima sopstvenih građana".

- Činjenice, koje je Herš objavio trebalo bi da postanu osnova za međunarodnu istragu, privođenje Bajdena i njegovih saučesnika pravdi, kao i isplatu odštete zemljama pogođenim ovim terorističkim napadom - zaključio je Volodin.

Ključna stvar

Bela kuća je videla uništenje gasovoda kao ključnu stvar da Evropa prevagne na stranu SAD
Simor Herš

Takva njegova reakcija usledila je nakon što je ugledni američki novinar Simor Herš, pozivajući se na izvore koji su direktno učestvovali u planiranju napada, objavio da je Bajden lično naredio uništenje gasovoda "Severni tok 1 i 2".

Novinar, koji je 1969. dobio Pulicera za razotkrivanje američkog masakra vijetnamskih civila u Mi Laju, napisao je da su u junu 2022. ronioci američke vojske podmetnuli eksploziv na gasovod, i to za vreme NATO vežbi "Baltops 22". On je aktiviran daljinski tri meseca kasnije, 26. septembra, pomoću sonarne bove. Ta bova ispuštena je u blizini "Severnog toka" iz aviona za nadgledanje P8 norveške mornarice.

Herš piše da je planiranje operacije počelo još u decembru 2021, kad je za to oformljen specijalni tim, pod komandom savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana.
"Mornarica je predložila korišćenje nove podmornice za direktan napad na gasovod.

Kina: Amerika ovo mora da objasni

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning zatražila je da SAD objasne svoje postupke međunarodnoj zajednici.
- Ukoliko su zaključci novinarske istrage tačni, onda je američko ponašanje neprihvatljivo. Vašington će morati da snosi odgovornost i objasni svoje postupke svetskoj zajednici - rekla je Mao.

Vazduhoplovstvo je predlagalo bacanje bombi sa odloženim dejstvom, koje bi mogle da budu aktivirane na daljinu, dok je CIA isticala da šta god da bude urađeno, mora da bude izvedeno u tajnosti. Svi koji su bili uključeni u planiranje razumeli su koliki je ulog", napisao je Herš.

Objava rata

Izvor mu je rekao da su svi umešani u planiranje znali da operacija nije "dečja igra", već da je u pitanju "objava rata".

"Tokom razrade svih predloga, pojedini zvaničnici su pokušali da nagovore Belu kuću da odustane od ideje. Pojedinci iz CIA i Stejt departmenta govorili su: 'Ne radite ovo. Glupo je i biće politička noćna mora ukoliko izađe na videlo'", kazao je taj izvor.

Prema originalnom planu, eksploziv je trebalo da ima tajmer na 48 sati i trebalo je da bude postavljen na kraju vežbi "Baltops 22". Naposletku je Bela kuća zaključila da su dva dana preblizu kraju vojnih vežbi, te je naredila specijalnom timu da nađe metod da se detonacija dogodi "na zahtev". Ispostavilo se da je to sonarna bova.

"Administracija predsednika Bajdena u početku je bila fokusirana na ugrožavanje 'Severnog toka' sankcijama, a na kraju direktno - diverzijom. Bela kuća je videla to kao ključnu stvar da Evropa prevagne na stranu SAD pred tada nadolazeći konflikt u Ukrajini. Dokle god je Evropa zavisna od gasovoda za jeftini prirodni gas, Vašington se plašio da će zemlje poput Nemačke biti neodlučne u vezi sa snabdevanjem Ukrajine novcem i oružjem potrebnim da porazi Rusiju", zaključio je Herš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Naravno teroristička država! Pa šta je ovo sve po svetu nego terorizam! Terorizam koji sprovode SAD i njihovi sateliti! Ostatak sveta, normalnog sveta, treba da se ujedini u borbi protiv terorista iz Amerike, odnosno bolesne Amerike!

ringispil

pre 1 godinu

Odavno se ocekuje da neko to javno kaze i optuzi ih, usput da razje...e nato centralu u briselu i prenese ratno razaranje na tlo amerike.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija