• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

12.02.2023

22:41

SAMO PLAĆENICI OSTALI U BAHMUTU? ŽESTOK UDAR RUSKIH HELIKOPTERA KOD SVATOVA! Kijev: U toku napadi na Avdivku, Kupjansk i Liman (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

SAMO PLAĆENICI OSTALI U BAHMUTU? ŽESTOK UDAR RUSKIH HELIKOPTERA KOD SVATOVA! Kijev: U toku napadi na Avdivku, Kupjansk i Liman (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 354. dan.

Samo plaćenici preostali u Bahmutu? (VIDEO)

Čuje se samo engleski i poljski jezik: Ruski vojnik priča o stranim plaćenicima koji se bore na ukrajinskoj strani u Artjomovsku (Bahmutu).

Udarni helikopteri podržavaju ofanzivu (VIDEO)

Udarni helikopteri podržavaju pešadijsku ofanzivu u pravcu Svatova.Helikopteri Mi-28N i Ka-52 pokrivaju neprijateljske položaje avionskim projektilima.

Ukrajinci nisu primetili da su se nacrtali
Rusima ispred nosa - ubrzo su saznali (VIDEO)

Sredstva za izviđanje PVO Oružanih snaga Rusije uočila su kretanje neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Ugledara.
Neprijateljska grupa je uništena topovskom artiljerijskom vatrom.

Vazdušna opasnost u Dnjepropetrovsku

Eksplozija u Dnjepropetrovsku, javljaju mediji. U ovoj oblasti je objavljena vazdušna opasnost.

Ukrajina: Ruska ofanziva u pravcu Bahmuta,
Avdivke, Novopavlivke, Kupjanska i Limana

Generalštab Ukrajine saopštio je danas da je ruska vojska izvela dva raketna napada i pogodila Ukrajinu 23 puta višecevnim raketnim bacačima.
Ruska vojska je izvela i ofanzivna dejstva na pravcima Bahmuta, Avdivke, Novopavlivke, Kupjanska i Limana, saopštio je Generalštab.
Prema podacima ukrajinskog Generalštaba, ruske trupe su granatirale 17 naselja iz minobacača i artiljerije u blizini Kupjanska i Limana i 13 naselja u blizini Bahmuta. Prema izveštaju, ruska vojska nastavlja da povecěava ljudstvo u pravcu Limana i Bahmuta u regionu Donjecka i aktivno koristi avijaciju za gađanje položaja ukrajinskih trupa.

 

Podoljak: Uništi 5.000 Rusa dnevno
kako bi Ukrajina pobedila (VIDEO)

 

 

Predstavnik Zelenskog, koji je u novogodišnjoj noći rekao da Ruse ne smatra ljudima. Imao je novi "ispad ljubavi".

- Ne treba da radimo 1.000 „sahrana" za Rusiju dnevno, već 2.500, 3.000, ili bolje, 5.000. Samo ovo može da počne da se ovaj rat finalizuje. Samo razaranja, razaranja i razaranja, rekao je on.
Podoljak je dodao da su za takve masakre potrebne dalekometne rakete, tenkovi i avioni.

Vojna pomoć SAD za Kijev

Agencija Rojters saopštila je da je u Nemačku je stiglo 60 američkih borbenih vozila "Bredli" namenjenih Ukrajini.

Snimak borbi u Marinki: Ruske trupe se bore za svaku kuću (VIDEO)
Grad je postao jedna od najžešćih tačaka borbi ruske i ukrajinske vojske. Pešadiju podržavaju oklopna vozila.

VSU se povlači kod Kupjanska (MAPA)

U sektoru Kupjanska, tokom proteklih nekoliko dana, borci Oružanih snaga Rusije napredovali su severoistočno od Kupjanska, zauzevši nekoliko oblasti Grjanikovke na severu. Ofanziva iz Gorobjevke i Tavolžanke primorala je Oružane snage Ukrajine da povuku snage iz Dvurečnog - u stvari, selo je pod kontrolom ruskih trupa.
Pored toga, jedinice Oružanih snaga RF zauzele su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u blizini predgrađa Sinkovke, a takođe su se učvrstile u Limanu 1.
Ukrajinska komanda se plaši drugog napada na Kupjansk - deo snaga TRO je povučen na suprotnu obalu. Konvoj vojne tehnike sa ljudima, oružjem i municijom juče je prošao kroz Korobočkino i Kočetok ka Kupjansku i naseljima na jugu.
U sektoru Limanski, Oružane snage Ukrajine se plaše napada na prelaze pontonskih mostova na prelazu Makijvka-Terni-Jampolovka. U ovoj situaciji, jedinice 66. ombrsk i 25. ombrsk brigade, koje deluju na raskršću, biće opkoljene na levoj obali reke Žerebec.
Odbraniti ovaj sektor i sprovesti kontraofanzivu za vraćanje trenutno izgubljenih položaja, Oružane snage Ukrajine jednostavno ne mogu zbog prebacivanja nekih formacija na sektore Bahmut i Ugledar.
66. i 25. brigada pretrpele su velike gubitke tokom artiljerijskih udara i ekstremnog prodora 144. motostreljačke divizije Oružanih snaga RF do Jampolovke i u rejon Žuravka Balke, koji je nerealno popuniti u najkraćem mogućem roku.
Počela je delimična evakuacija snaga 66. brigade Oružanih snaga Ukrajine ka Limanu i Kramatorsku sa prednjih pozicija radi obnavljanja borbene sposobnosti i izgradnje nove linije odbrane.
U trenutnim uslovima delovanja na nekoliko sektora fronta, mogućnosti Oružanih snaga Ukrajine su ograničene. Potreba da se zadrži Ugledar i Bahmut uslovila je povlačenje jedinica sa Starobeljskog pravca i zapravo odlaganje proglašene ofanzive na neodređeno vreme.

Crta se nova mapa Evrope Nastaće nova država?

Moskva je pokrenula specijalnu operaciju protiv Kijeva zbog njegove želje da se pridruži „miroljubivom" NATO bloku, čije je napredovanje ka istoku opasno i neprihvatljivo za Rusiju, kaže politikolog Jakov Kedmi za ITON-TV.
Kedmi je napomenuo da je Ruska Federacija unapred odlučila da neutrališe pretnje koje bi mogle da nastanu u budućnosti, ne čekajući napad Kijeva na Donjeck i Lugansk i pojavu vojnih NATO baza na teritoriji Ukrajine. Moskva je dala šansu da se sve reši za pregovaračkim stolom, ali Zapad i Ukrajina nisu hteli da uzmu u obzir zabrinutost Ruske Federacije.
Prema rečima Kedmija, Ukrajina će, u svom sadašnjem obliku, prestati da postoji nakon završetka ruske SVO. On je nagovestio da je Rusija već pripremila nove geopolitičke projekte, a da će se na mestu Ukrajine pojaviti dve nove nezavisne države.
Zapadni regioni Ukrajine postaće jedna od pomenutih država. To će biti proevropska zemlja, ali sa neutralnim vojnim statusom. Istočni i južni regioni Ukrajine postaće Novorosija. To će biti proruska tampon zemlja pod zaštitom Ruske Federacije. Tako će Rusija moći da reši dva glavna problema: biće otklonjene pretnje koje predstavlja savremena Ukrajina, a takođe će biti moguće obezbediti stanovništvo koje govori ruski i poštovati njihova prava neutralisanjem rizika koje predstavljaju ukrajinske nacionalističke grupe.

Povlačenje iz Bahmuta nakon "Ramštajna?"

U Bahmutu je zarobljeno deset hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine, a ukrajinske vlasti zataškavaju stvarnu situaciju u gradu, tvrdi ruska "Pravda"

 

Uništavanje izviđača ukrajinskih snaga

 

 

Švajcarska blokirala trećinu ruske imovine


Jedna od najvećih švajcarskih banaka „Kredi svis“ blokirala je ili zamrzla više od trećine ruske imovine registrovane u Švajcarskoj – 17,6 milijardi franaka (više od 19 milijardi dolara), piše lokalni list „Zontag cajtung“, pozivajući se na informacije dobijene od banke.

Prema zvaničnim podacima vlasti zemlje, zbog sankcija nametnutih zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Švajcarska je zamrznula imovinu Rusije u iznosu od 7,5 milijardi švajcarskih franaka i blokirala 15 nekretnina.
 

Mađari protiv 10. paketa sankcija

Ni prethodni paketi sankcija nisu pomogli da se dostigne mir u Ukrajini, ali su zato naškodili evropskoj ekonomiji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije


- U pravcu Kupjanska uništeno je do 80 ukrajinskih vojnika, šest vozila i jedna haubica D-20

- Na krasno-limanskom pravcu poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine

- Na pravcu Donjecka uništeno je preko 250 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, dva artiljerijska sistema američke proizvodnje M777 i američka haubica M109 Paladin

- Uništeno skladište municije kod naselja Belogorovka

– Udar visokoprecizne rakete u Harkovu pogodio je montažnu fabriku oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji mašinskog kombinata "Mališev"

- Sistemi PVO su uništili 17 ukrajinskih bespilotnih letelica
 

Teška situacija kijevskih snaga u Belogorovki


Vojnici tenkovskog bataljona „Avgust“ Oružanih snaga RF kontrolišu svaki pokret Oružanih snaga Ukrajine u Belogorovki. Nakon što ukrajinci počnu da se kreću, sledi precizan udarac.

Osim toga, zahvaljujući ruskim obaveštajcima, otkriveno je ukrajinsko skladište municije. Oružane snage Ukrajine smestile su zalihe u stambenu zgradu.

 


 

 

Zelenski uveo sankcije za još 200 državljana Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da uvede sankcije za 200 ruskih državljana.

Foto: Tanjug/AP

Sankcije, između ostalog, uključuju zamrzavanje imovine; ograničenje trgovačkih operacija; ograničenje, delimični ili potpuni prekid tranzita resursa, letova i transporta preko teritorije Ukrajine; sprečavanje povlačenja kapitala iz Ukrajine; obustavljanje ekonomskih i finansijskih obaveza; ukidanje ili suspenzija posebnih dozvola za korišćenje ruda; zabrana učešća u privatizaciji i zakup državne imovine.

Sankcije protiv državljana Rusije uvode se na 50 godina.

Duda: Rusija može da pobedi

Rusija može da pobedi u sukobu u Ukrajini ako Kijev ne dobije hitnu podršku, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za „Figaro“

Granata "Krasnopolj" uništava ukrajinsko utvrđenje na ugljedarskom pravcu

 

Tačka bez povratka

Isporukama oružja Ukrajini zapadne zemlje guraju svet u smrtnu opasnost, smatra poslanik Državne dume Rusije sa Krima Mihail Šeremet

 

Ruski specijalci uništavaju ukrajinsko oklopno vozilo protivtenkovskom granatom
 

 

 

Ruski unapređeni dron stiže na front

Kako ocenjuju ruski vojni eksperti, ova bespilotna letelica tokom specijalne vojne operacije obavlja niz zadataka: od izviđanja, otkrivanja neprijateljskih položaja do uništavanja žive sile.

Britanski Telegraf: London i Kijev pregovaraju o proizvodnji britanskog oružja u Ukrajini

Zvaničnici britanske odbrambene industrije razmatraju sa ukrajinskim kolegama proizvodnju britanskog oružja na teritoriji ove zemlje, piše list „Telegraf“.

- Britansko oružje i vojna vozila mogli bi se proizvoditi u Ukrajini u skladu sa planovima koji će značiti produbljivanje veza ove zemlje sa NATO-om - navodi se u članku.

List napominje da će svaki dogovor o ovom pitanju biti značajno jačanje veza između dve zemlje.

NATO upao u probleme zbog Ukrajine

Velika Britanija neće moći da predvodi NATO snage za brzo reagovanje zbog Ukrajine, prenosi Dejli Mejl

Raketni napad na Harkov

 

 

Ukrajina formira Černigovsku vojnu upravu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o formiranju Černigovske gradske vojne uprave.

- Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine, Černigovska oblasna državna uprava treba da u skladu sa Zakonom o pravnom režimu ratnog stanja sprovede mere u vezi sa formiranjem vojne uprave navedene u članu 1. ovog ukaza - navodi se u dokumentu.

Zaharova: Minski sporazumi su obmana Zapada

Obmana Zapada u vezi sa ciljevima Minskih sporazuma zahteva obavezno beleženje i dalju kvalifikaciju u pravnom prostoru, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za televiziju „TVC“

Prigožin: Vagnerovci zauzeli Krasnu Goru


Borci grupe „Vagner“ zauzeli su naselje Krasna Gora u DNR, saopštio je osnivač grupe Evgenijer Prigožin.

Ovo naselje nalazi se severno od Bahmuta (Artjomovska) i zapadno od Soledara.

 


 

 

Kijev misterioznim oružjem pokušava da zaustavi rusku ofanzivu?

Kijev je počeo da koristi novi tip oružja na kremenskom delu fronta, saopštio je za Sputnjik obaveštajac Zapadnog vojnog okruga angažovan u ovom pravcu

 

Ostin razgovarao sa Reznikovim


Šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovim o prioritetima predstojećeg sastanka kontakt-grupe za odbranu Ukrajine u Briselu, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

Foto: Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, ministri su razgovarali i o isporuci sredstava obećanih u okviru kontakt grupe u januaru. Reznikov je pružio najnovije informacije o situaciji u Ukrajini. Ministri su se takođe dogovorili da održavaju kontakte.
 

Nastavlja se "čistka" u vrhu kijevskog režima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da je izdao ukaz kojim se smenjuje zamenik komandanta Nacionalne garde Ruslan Dzjuba i dodao da će njegovo nastojanje da "pročisti" vladu biti nastavljeno, preneo je Rojters.

 

Analiza situacije na frontu od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪️ U noći između 10. i 11. februara ruske trupe su raketama, kao i vazdušnim i morskim bespilotnim letelicama izvele vazdušne udare na jug Ukrajine.

▪️ Ruske trupe nastavile su ofanzivna dejstva u rejonu naselja Svatovo i Kremena.

▪️ Ruske snage nastavljaju da daju prioritet ofanzivnim operacijama u DNR.

▪️ Ukrajinski zvaničnici su izvestili da ruske snage nastavljaju da gomilaju ljudstvo na istočnoj (levoj obali) oblasti Herson.

▪️ Ruske snage su verovatno zauzele Krasnu Goru u DNR.

 

 

Špigl: Nemačka kreće sa obukom ukrajinskih snaga za "leoparde".

List navodi da su prve grupe ukrajinskih vojnika vazdušnim putem već prebačene iz Poljske u Nemačku i da će polovinom sledeće nedelje početi njihova obuka na tenkovima Leopard, na vojnom poligonu Minster u Donjoj Saksoniji, gde se ukrajinske jedinice već obučavaju za rukovanje borbenim vozilom Marder.

Kako se navodi, Nemačka planira ubrzani kurs za ukrajinske vojnike, od kojih su neki došli direktno sa linije fronta u blizini grada Bahmuta. Oni bi za samo šest do osam nedelja trebalo da nauče osnove upravljanja tenkovima Leopard, a trebalo bi da uvežbavaju i interakciju tenkova Leopard i borbenih vozila Marder.

Foto: Tanjug/AP

 

Uobičajeno, obuka timova za tenkove Leopard traje nekoliko godina. Ako sve bude teklo prema planu, obučeni ukrajinski vojnici trebalo bi da se do kraja marta vrate na prve linije fronta u Ukrajini, kada bi Kijevu trebalo da budu i isporučeni tenkovi Leopard.

 

Ruska artiljerija uništava položaje ukrajinskih snaga

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda Raša

pre 1 godinu

A šta vam sada nedostaje? Jedino da preselite Bajdena kod Zelenog i da počnete 3.svetski. Dadoše vam naoružanje i opremu i sve ostalo a vama uvek malo. Boj ne bije svijetlo oružje.

marko

pre 1 godinu

Tako je Raso, a onaj koji brani svoje je uvijek veci junak od onog sta napada... a znamo ko je koga napao i ko se brani svoju zemlju od koga....

Martin

pre 1 godinu

Ogroman udar za snage RF, elitna 155. brigada mornaricke pesadije dalekoistocne flote i elitna 93. tenkovska brigada 90. gardijske tenkovske divizije, prosto samlevene u borbama za Ugljedar (Vuhledar), izgubile svu tehniku ( cak su ukrajinci zarobili 30 ispravnih oklopnih vozila i tenkova) i jedna 90% a druga 70% vojnika ( ukupan broj mrtvih i ranjenih je oko 5000) za 1 mesec borbe, a rezultat je napredovanje od 2 km i pogled iz sume na prve mesne kuce. Sef Wagnera izjavio da celokupno zauzimanje Luganska i Donjecka moze da traje, zbog ovakog intenziteta borbe i polaganog napredovanja jos 2 godine!!

Bg

pre 1 godinu

Ma da bre nacisti stigli do Moskve , samo se ti lozi na zapadnu propagandu.

mate

pre 1 godinu

pa kako vi pisete rusi su vec u kijevu,dajte malo ,sve ginu ukrajinci a rusa ko rusa,zajebi pricu,ginu i jedni i drugi i nevidi se kraja

Ja

pre 1 godinu

Sram vas bilo. Jel i od Srbije treba praviti dve drzave? Npr. Srbiju i Kosovo? Nije ni cudo sto nas niko ne podnosi jer smo licemerni. Ocigledno podrzavate i rasparcavanje Srbije, kada podrzavate i ruske zlocince.

Srbin

pre 1 godinu

Nuklearno oružje dati:Meksiku,Venecueli,Kubi,Brazilu,poželjno čitavoj Južnoj Americi,a od saveznika najvažnijem,Iranu.Tada će rat stati.

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija