• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

12.02.2023

10:13

OD OVOG NEMA SPASA! Rusko RAZORNO ORUŽJE stiže NA FRONT, američke PATRIOTE čeka PAKAO, navođenim RAKETAMA uništava SVE PRED SOBOM?!

Printscreen/Youtube/Telegram

Vesti

OD OVOG NEMA SPASA! Rusko RAZORNO ORUŽJE stiže NA FRONT, američke PATRIOTE čeka PAKAO, navođenim RAKETAMA uništava SVE PRED SOBOM?!

Podeli vest

Na izložbi „Aero Indija 2023“ koja se održava u indijskom gradu Bangaloru, Rusija će predstaviti najnoviji obaveštajni dron „Orlan-30“

Kako ocenjuju za Sputnjik ruski vojni eksperti, ova bespilotna letelica tokom specijalne vojne operacije obavlja niz zadataka: od izviđanja, otkrivanja neprijateljskih položaja do uništavanja žive sile.

Kako je saopšteno iz ruske državne kompanije „Rosoboronoeksport“, na ovoj izložbi, posetioci štanda „Rosoboronoeksporta“ imaće mogućnost da se upoznaju sa ruskim bespilotnim letelicama: obaveštajno-udarnom „Orion-E“, obaveštajnom „Orlan-10E“ i „Orlan-30“, novitetom iz 2022. godine.

Multifunkcionalni dron

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, Rusija prilično aktivno radi na razvijanju bespilotnih letelica.

- Ruska država je usvojila program za razvoj dronova. Međutim, akcenat nije stavljen samo na izviđačke dronove, već i na bespilotne letelice koje pored izviđanja mogu da uništavaju živu silu koristeći navođene rakete i bombe. I ovoj kategoriji dronova odnosi se „Orlan-30“. Ove bespilotne letelice imaju zadatak da otkrivaju neprijateljske položaje i uništavaju živu silu uz pomoć malih vođenih raketa - izjavio je stručnjak.

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, „Orlan-30“ je oružje proizvedeno za artiljerijske jedinice.

- Ova bespilotna letelica napravljena je sa ciljem da, pre svega, izvršava duge letove i obavlja izviđačke zadatke. Po spoljašnjem izgledu, dron je sličan prethodniku – „Orlanu-10“. Međutim, veći je od njega. Osim toga, „Orlan-30“ je u stanju da nosi i znatno veći teret. I za razliku od „Orlana-10“, on nije namenjen samo za izviđanje. Koristi se i za izvršavanje udarnih zadataka - objašnjava Knutov.

Foto: Printscreen/Youtube/Telegram

Međutim, od „Orlana-10“, nova bespilotna letelica razlikuje se i po tome što može da bude opremljena laserskim nišanom. To je uređaj koji osvetljuje protivničke objekte koji se zatim uništavaju navođenim artiljerijskim projektilima „Krasnopolj“, avionskim bombama i drugom sličnom municijom.

Efikasan tokom specijalne vojne operacije

Na pitanje da li ruske artiljerijske jedinice „Orlan-30“ koriste tokom specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, Leonkov objašnjava da ovaj dron ima zadatak da stalno nadgleda situaciju.

- Istovremeno, ove bespilotne letelice pomažu u otkrivanju protivničkih sistema koji granatiraju naše jedinice ili stambena naselja u kojima živi civilno stanovništvo. I zahvaljujući njihovoj taktici, efikasno se uništavaju sistemi „Himars“, neprijateljske haubice M777, kao i samohodni topovi“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Treba napomenuti da će „Rosoboronoeksport“ u Indiji, osim „Orlana-30“ predstaviti oko 200 primeraka najperspektivnijeg naoružanja i vojne tehnike ruske proizvodnje, uključujući napredni višenamenski borbeni avion pete generacije Su-57E, laki taktički avion „Šahmat“ i vojno-transportni Il-76MD-90A(E).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jastreb

pre 1 godinu

Marketing kao svaki marketing, da je ovo istina odavno bi oni završili sa Ukrainom a ne bi se blamirali i da im se smeje ceo svet.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija