• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

15.02.2023

16:28

RUSIJA I KINA STVARAJU NOVI SVETSKI POREDAK! Zapad više neće dominirati u svetu! Lavrov: Stavićemo TAČKU!

AP fotoilustracija

Vesti

RUSIJA I KINA STVARAJU NOVI SVETSKI POREDAK! Zapad više neće dominirati u svetu! Lavrov: Stavićemo TAČKU!

Podeli vest

Fokusiraćemo se na to da stavimo tačku na dominantnu ulogu Zapada u svetu, menjamo našu spoljnju politiku a sa Kinom formiramo novu budućnost sveta, poručuju šef ruske diplomatije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da na Zapadu ne govore istinu kada pričaju o onome šta se desilo na Severnom toku i ko je kriv za tu sabotažu.

- Zapad sada radi isto ono što je radio i pre sa Minskim sporazumima, koji su pre osam godina bili potpisani sa ciljem uspostavljanja mira na Donbasu - rekao je šef ruske diplomatije.

Podsetimo, američki novinar Simor Herš detaljno je objasnio kako je američka CIA u saradnji sa Norveškom digla u vazduh ruski gasovod Severni tok, a potom za to optužila Moskvu. Vašington je, naravno, odmah demantovao izveštaj novinara.

Rusija je zatražila od UN da istraži sabotažu, ali su se iz ovog međunarodnog tela ogradili od toga, poručujući da nemaju mandat za tako nešto. Ipak, Rusija, kako je danas rekao Lavrov, neće odustati od toga da se u okviru UN sprovede istraga sabotaže i pripremi posebna sednica Saveta bezbednosti UN na ovu temu. 

- Šta vrede nedavna cinična priznanja bivših lidera Nemačke i Francuske, Merkelove i Olanda, da su im Minski sporazumi, koje je odobrio Savet bezbednosti UN, bili potrebni samo da bi dobili na vremenu i omogućili Kijevu da ojača svoj vojni potencijal. Jednostavno rečeno, svi su nas lagali, kao što i sada lažu, kada govore o sabotaži gasovoda, skrivajući pravu istinu o napadima na Severni tok - rekao je danas Lavrov tokom svog izlaganja u Dumi Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Vladimir Putin

Ministar je podsetio da pomenuti evropski zvaničnici nisu jedini koji su javno priznali da su dogovori iz Minska bili obmana. O tome su, kako je napomenuo, govorili i bivši i sadašnji ukrajinski predsednik Petar Porošenko i Vladimir Zelenski.

Kasnije tokom dana, na sledećoj konferenciji, ministar je dodao da je Simon Herš otkrio pravi razlog za sabotažu gasovoda u Baltičkom moru. Cilj je bilo ne dopustiti Berlinu da se oseti kao energetski stabilna zemlja, koja bi jeftin i stabilan gas dobijala preko čak dva gasovoda Severnog toka.

Incidenti su bili način da se spreči nezavisnost i rast Nemačke, kako ona nikada u skorijoj budućnosti ne bi pomislila da na međunarodnoj sceni istupi kao samostalan igrač. 

- Svaki put kada su Rusija i Nemačka imale dobre odnose i razvijale veliki broj zajedničkih projekata, u Evropi je situacija bila stabilna. Ipak, tada nisu bili zadovoljne kolege preko okeana i sa druge strane La Manša - objasnio je Lavrov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dolic

pre 1 godinu

Rusija treba pokidati podvodne kablove koji se protezu izmedu zapadnih zemalja. i oda ce biti nereseno 1/1

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija