• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnjilist.hr

16.02.2023

18:45

PUTIN NEĆE DOZVOLITI DA MU SE OTRGNE IZ KANDŽI, TO BI BILA CRVENA LINIJA! Blinkenovo izlaganje se nikako neće dopasti Kijevu

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN NEĆE DOZVOLITI DA MU SE OTRGNE IZ KANDŽI, TO BI BILA CRVENA LINIJA! Blinkenovo izlaganje se nikako neće dopasti Kijevu

Podeli vest

Pokušaj Ukrajine da povrati Krim predstavljao bi crvenu liniju za Vladimira Putina koja bi mogla da dovede do velikog odgovora Rusije, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu na Zoomu sa grupom eksperata u sredu, prenosi Politiko

Prvi čovek Kremlja smatra da je Krim deo Rusije, a ne Ukrajine, i ne bi voleo da vidi poluostrvo otrgnuto iz njegovih kandži, iako je upravo to učinio Ukrajini pre skoro deceniju, piše Politiko.

Komentari visokog američkog diplomate, koji će sigurno frustrirati Kijev, došli su pošto je neko upitao u privatnom pozivu da li su SAD spremne da pomognu Ukrajini da postigne svoj dugoročni cilj ponovnog zauzimanja teritorije koju je Moskva zauzela.

Foto: google maps/printscreen

Krim

Četiri osobe upoznate sa Blinkenovom reakcijom kažu da Sjedinjene Države ne podstiču aktivno Kijev da ponovo preuzme Krim, već da je to isključivo odluka ukrajinskog režima. Glavni fokus američke administracije je da pomogne Ukrajini da napreduje tamo gde se vode borbe, uglavnom na istoku.

Ta procena odražava komentare zvaničnika Pentagona poslednjih nedelja, koji su govorili o teškim borbama u Donbasu i južnoj Ukrajini i doveli u pitanje kapacitet Ukrajine da preuzme Krim u bliskoj budućnosti.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Prema dva izvora, Blinken je ostavio utisak da SAD ne osećaju da bi pokušaj preuzimanja Krima u ovom trenutku bio mudar potez. Te reči nije posebno izgovorio, naglasili su.

Druga dva izvora nisu na taj način razumela Blinkenove izjave. Oni prenose da je američki državni sekretar ocenio da je odluka isključivo u rukama Ukrajinaca šta će pokušati da preduzmu silom.

Iako američke i NATO diplomate i vojni zvaničnici nikada nisu odstupili od svog javnog stava da je Krim deo Ukrajine, od 2014. nisu učinili malo da ospore rusku invaziju i okupaciju poluostrva, piše Politiko.

- Poruka je da postoji velika neizvesnost kako će se stvari odvijati, a glavno je pitanje da li bilo koja strana ima kapacitet da ostvari velike dobitke - rekao je jedan od stručnjaka.

Četiri osobe anonimno su progovorile za Politico o sadržaju razgovora koji se ne snimaju. Stejt department je odbio da komentariše izjave date na sastanku u Zoomu, koji je veoma sličan prethodnim razgovorima koje je Blinken vodio sa spoljnim stručnjacima kako bi dobio drugačiju perspektivu o sukobu.

Blinken će se pridružiti drugim stranim zvaničnicima, uključujući ljude iz Ukrajine, na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Blinken je još jedan u nizu Bajdenovih zvaničnika koji su zasuli planove Ukrajine za Krim. Pre dve nedelje, visoki zvaničnici Pentagona rekli su članovima Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma da ne misle da bi Ukrajina mogla ponovo da preuzme poluostrvo u bliskoj budućnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija