• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

19.02.2023

22:18

KIJEV OD NEMAČKE TRAŽI ZABRANJENO ORUŽJE, ŽESTOKE BORBE KOD DONJECKA: BMP i SPG-9 podržavaju jurišne grupe! Šok snimak sa zaporoškog fronta (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV OD NEMAČKE TRAŽI ZABRANJENO ORUŽJE, ŽESTOKE BORBE KOD DONJECKA: BMP i SPG-9 podržavaju jurišne grupe! Šok snimak sa zaporoškog fronta (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 361. dan.

Zelenski: Teško je kod Ugljedara 

Situacija na pravcu Ugljedar u Donbasu je veoma teška, rekao je Vladimir Zelenski.
Ranije je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao da neprijatelj nastavlja prebacivanje rezervi u pravcu Ugljedara, bez obzira na gubitke.
-Ugljedarski pravac - izvestio je general (Jurij - prim.) Sodol. Situacija je veoma teška, rekao je Zelenski u svojoj video poruci povodom sastanka štaba Vrhovnog vrhovnog komandanta koji je održan u nedelju.

Prema njegovim rečima, na sastanku je glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni izvestio o opštoj situaciji na frontu i napretku mobilizacije.

Francuska šalje oklopnjake AMX-10RC

Tenkovi na točkovima AMX-10RC koje je Francuska poslala Ukrajini biće isporučeni krajem sledeće nedelje, rekao je ministar odbrane Sebastijan Lekornu u intervjuu za Parisien.

Borbe kod Donjecka: BMP i SPG-9
podržavaju napade jurišnih grupa (VIDEO)

 

 

Vojnici 1. Donjeckog armijskog korpusa neprestano nanose vatrenu štetu neprijatelju svim raspoloživim vatrenim oružjem. Posade BMP-1 i SPG-9 gađaju neprijateljsku opremu, koncentraciju pešadije i neprijateljska utvrđenja, stvarajući uslove za napredovanje pešadije.

Kijev od Nemačke traži zabranjeno oružje

Kubrakov je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu objasnio da bi kasetna i fosforna municija i oružje pomogle Ukrajini da se "odupre napadačima".
Kijev je uputio zvaničan zahtev Berlinu za nabavku zabranjenog oružja, kasetnih bombi sa belim fosforom.
Uprošćeno, kasetna municija su rakete i bombe koje eksplodiraju u vazduhu iznad mete, oslobađajući više malih eksplozivnih naprava. Fosforna municija može izazvati teške opekotine i trovanja kod ljudi.
Zahtev je 17. februara uputio potpredsednik ukrajinske vlade Aleksandar Kubrakov, tokom bezbednosne konferencije.
Kubrakov je obrazložio svoj zahtev rečima: "Ovo naša teritorija."
Međutim, Berlin je odbio zahtev Kijeva. Odbijanje je odmah stiglo od nemačke političarke Agnješke Bruger, članice Zelene stranke. Bruger je podsetila da je Nemačkoj zabranjeno da poseduje takvu vrstu municije. Nemačkoj takođe nije dozvoljeno da ih razvija, proizvodi ili prodaje.

Snimak razaranja ukrajnske opreme
na Zaporoškom frontu (VIDEO)

 

 

Ruski izviđači identifikuju neprijateljsku opremu na južnom frontu i uništavaju je preciznim udarima. U ovom slučaju, neprijatelj je doneo municiju u jednu od svojih jedinica, ali je vozilo sa njima uništeno preciznom vatrom ruskih trupa.

Zapad gubi interes za Zelenskog

Na Zapadu svakim danom raste razočaranje ukrajinskim rukovodstvom, smatra bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.
Vojni ekspert je prokomentarisao posetu Vladimira Zelenskog Evropi. Prema rečima Jakova Kedmija, ovo je bio pokušaj da se međunarodnoj zajednici, koja sada prati dešavanja u Turskoj i Siriji, skrene pažnja na sukob u Ukrajini.
"Interesovanje za sukob u Ukrajini slabi, a razočarenje u ukrajinsko rukovodstvo svakim danom raste. Podrška Ukrajini je vidljiva samo na histeričnom propagandnom nivou. U praksi je ta podrška skupa, beskorisna je i preti veoma velikim komplikacijama za Evropu i Sjedinjene Države. Stoga su pristalice Zelenskog organizovale ovo putovanje na isti način kao što su pokušavale da organizuju njegove nastupe na raznim međunarodnim sportskim takmičenjima, filmskim festivalima", rekao je Jakov Kedmi za Beltu.

Bela kuća izdala hitno naređenje Zelenskom - Aktiviraj dejstva!

Foto: Tanjug/AP

Bajdenova administracija ima hitan zadatak za ukrajinskog lidera, Volodimira Zelenskog , prenosi list „Politiko"
Pred posetu američkog predsednika Džozefa Bajdena Poljskoj, administracija Bele kuće je tražila od Ukrajine da aktivira dejstva na bojnom polju, piše list „Politiko".
Prema informacijama novinara, američki analitičari se plaše da će ruska vojska naneti poraz ukrajinskoj vojsci na jugu i istoku, a isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini će se usporiti.

Sistemi PVO na putu za Ukrajinu (VIDEO)

 

 

Vanredni sastanak ministara odbrane EU 7. i 8. marta

Vanredni sastanak ministara odbrane EU biće održan 7. i 8. marta radi koordinacije dodatnih isporuka oružja i municije Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
Prva i najhitnija stvar koju geopolitička Evropa mora da uradi jeste da naoruža Ukrajinu, rekao je on, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.
On je istakao da Rusija ne može da dobije ovaj rat i da Ukrajina mora da pobedi.

Ukrajina: Rusija izgubila 143.000
vojnika od početka rata

Rusija je pretrpela skoro 143.000 žrtava od početka rata u Ukrajini, navodi ukrajinska vojska.
U najnovijem ažuriranju ukrajinskog Ministarstva odbrane navodi se da je broj žrtava na ruskoj strani dostigao 142.860, što je 590 više nego juče.
Takođe se navodi da je uništeno 3.310 tenkova i 6.545 borbenih oklopnih vozila.

Kijev sprema nuklearnu provokaciju:
Dovezli kontaminirane kontejnere iz EU

Kijevski režim sprema provokaciju u jednom od radijacijski opasnih objekata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Kako navodi agencija, ukrajinske vlasti žele da insceniraju lokalnu kontaminaciju područja uoči početka 11. vanredne specijalne sednice Generalne skupštine UN.
Svrha provokacije je optuživanje Oružanih snaga Ruske Federacije za navodno nanošenje neselektivnih udara po radijaciono opasnim objektima u Ukrajini, što je dovelo do curenja radioaktivnih materija i kontaminacije područja, naglasilo je Ministarstvo odbrane.
Precizira se da je radi sprovođenja ovih planova u Ukrajinu dovezeno nekoliko kontejnera sa radioaktivnim materijama sa teritorije jedne od evropskih zemalja. Oni će biti iskorišćeni za lokalnu kontaminaciju područja u oblasti jednog od radijacioni opasnih objekata pod kontrolom Kijeva.

Foto: AP/Photo

Starobeljski pravac: VSU priprema kontraudare
kod Kupjanska i Krasnog Limana (MAPA)

U sektoru Kupjanska ruske jedinice sprovode pozicionu ofanzivu od linije Dvurečnoje - Grjanikovka do preostalog mostobrana Oružanih snaga Ukrajine u blizini prelaza preko reke Oskol. Komanda Oružanih snaga Ukrajine planira kontraofanzivu sa snagama 40. i 51. konsolidovanog bataljona.
Na ostalim pozicijama južno i jugoistočno od Kupjanska vrši se planirana rotacija ljudstva 92. mehanizovane brigade u Krugljakovki i Stelmahovki.
Na Limanskom sektoru Oružane snage Ukrajine jačaju linije fronta na liniji Makejevka - Žuravka greda - Terni - Jampolovka - Torskoje. Artiljerijsko granatiranje se nastavlja duž cele linije dodira.

FSB je otkrio skladište municije u LNR

FSB i zaposleni u Nacionalnoj gardi otkrili su zalihe municije i oružja u jednom od oslobođenih naselja LNR.
„Oružane snage Ukrajine su u žurbi napustile ovu teritoriju i bacile municiju. Militanti više nisu ovde", rekao je borac.

Minirane obale Dnjepra

 

 

 

Makron: Putin nema alternativu

Predsednik Francuske Emanuel Makron je pozvao saveznike da pojačaju vojnu podršku Ukrajini, ali takođe je rekao da ne veruje u promenu ruskog režima.

 

Uništavanje ukrajinskih položaja kod Bahmuta

 

 

Borelj: Ukrajina je član evropske porodice, ali neće postati članica EU preko noći

Ukrajina je član evropske porodice, ali članstvo u Evropskoj uniji ne može da se desi preko noći, izjavio je šev evropske diplomatije Žozep Borelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

„Ukrajina je član evropske porodice“, rekao je Borelj i dodao da će „budućnost Ukrajine biti u Evropskoj uniji“.

Prema njegovim rečima, evropski lideri već su navodili da će „Ukrajina i Moldavija, a kasnije i Gruzija biti članice Evropske unije i proces je otvoren“.

- Međutim, nemojte očekivati da će to biti urađeno preko noći, a da se ne ispune neki zahtevi - precizirao je Borelj.
 

Meloni sutra u Kijevu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni otputovaće sutra u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, javio je Rojters.

Foto: Reuters

 

Meloni, koja je preuzela dužnost u oktobru, rekla je da planira da poseti Kijev pre godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Uprkos trvenjima po tom pitanju u okviru njene desničarske koalicije i podeljenog javnog mnjenja, Meloni nepokolebljivi pristalica Ukrajine.

Dronovi za lovce?

Sjedinjene Države pretpostavljaju da Rusija isporučuje savremene borbene avione Iranu u zamenu za dronove, rekao je državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu Si-Bi-Esu, ne potkrepljujući svoje navode argumentima

 

Raketni napad na Donjeck


Ukrajinske snage ispalile su u dva minuta 40 raketa iz višecevnih raketnih bacača na Donjeck, saopštili su u DNR.
 

 

 

Putin se sprema za obraćanje povodom sukoba u Ukrajini

- Sada svi čekaju ocenu onoga što se dešava - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov televiziji „Rusija 1“.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

▪ „Južna“ grupacija Ruske Federacije uništila je oko 250 ukrajinskih vojnika;

▪ Uništena je ukrajinska baza bespilotnih letelica u Hmeljnickoj oblasti;

▪ Avijacija i artiljerija Ruske Federacije izvele su napade na pozicije protivnika u 118 područja;

▪ Ruska PVO oborila je 6 ukrajinskih dronova;

▪ Oružane snage RF uništile su tri haubice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona;

▪ Oružane snage RF uništile su četiri skladišta oružja Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti i u regionu;

▪ Ruske oružane snage su pogodile komandne centre 102. brigade teritorijalne odbrane i 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti DNR i Zaporožja;

▪ Oružane snage RF uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka.

Peskov: Zapad nije spreman na mir


Kolektivni Zapad nije spreman za mirovne inicijative o rešenje ukrajinske krize, pa je malo verovatno da će američki predsednik Džozef Bajden prihvatiti predlog beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da se u Minsku održi trilateralni samit Rusija-SAD-Belorusija, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Reuters

- Malo je verovatan nekakav reciprocitet i odgovor na takvu inicijativu bar nekog iz kolektivnog Zapada. Iz Vašingtona smo čuli izjave da se Bajden, prirodno, neće nigde zaustavljati pre Poljske - rekao je on kanalu „Rusija 1”.

Zbog toga, Moskva ne vidi spremnost kolektivnog zapada na mirne inicijative.
 

Avioni stižu tek nakon kraja rata?

Proći će mnogo vremena pre nego što bilo ko isporuči borbene avione Ukrajini, moramo biti iskreni u vezi s tim, izjavio je šef britanskog Ministarstva odbrane Ben Volas u intervjuu za Špigel

 

Britanski obaveštajci: Baloni iznad Ukrajine su ruski


Reč je o balonima o čijem obaranje su Oružane snage Ukrajine prijavile 15. februara.

Pored toga, 12. februara su primećeni baloni iznad Dnjepropetrovska. Prema Britancima, ovo je nova taktika ruske vojske da otvori ciljeve u Ukrajini.

 

 

Makron: NATO nije objasnio svoje namere Rusiji


Članice NATO-a nisu uspele jasno da objasne svoje namere, zbog čega ih je Rusija smatrala ekspanzionističkim, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za Žurnal du Dimanš.

„Za njega (Makrona) alijansa nije bila pogodno sredstvo za preispitivanje odnosa sa Rusijom, a njene članice nisu uspele da jasno objasne svoje namere, što su Rusi smatrali ekspanzionizmom“, navodi list.

U članku se napominje da ovakav stav NATO-a „delimično“ objašnjava govor ruskog predsednika Vladimira Putina na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2007. godine i njegove kasnije akcije.
 

Robotska verzija BMP-3 stiže na front

Rusija je napravila verziju borbenog vozila pešadije BMP-3 kojom se može upravljati sa elektronskog tableta.

Borelj: Ukrajina dobija malo municije

Foto: Beta

Ukrajina dobija dovoljno oružja, ali malo municije, EU mora da reši ovaj problem u roku od nekoliko nedelja, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
 

Nacionalizovana imovina ukrajinskih oligarha na Krimu

Na Krimu je nacionalizovano 700 objekata svojine ukrajinskih oligarha, rekao je Šef parlamenta poluostrva Vladimir Konstantinov rekao za RIA Novosti.

On je izjavio da je na Krimu  pod nacionalizaciju potpalo do 700 imovinskih objekata ukrajinskih oligarha, političara i biznismena.

Prema rečima Konstantinova, na spisku ukrajinskih državljana čija je imovina postala državna svojina nalaze se Rinat Ahmetov, Ihor Kolomojski, Arsenij Jacenjuk, Nestor Šufrič, Sergej Taruta i drugi.
 

Rusija povećava proizvodnju hipersoničnog naoružanja

Rusija je znatno povećala proizvodnju hipersoničnog raketnog sistema „kindžal“, izjavio je generalni direktor korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪Ruske trupe su nastavile ofanzivne operacije severozapadno od Svatova i u oblasti Kremena.

▪Ruske snage su nastavile da napreduju u oblasti Bahmuta, na zapadnoj periferiji Donjecka i na zapadu DNR.

▪Ruske trupe nastavljaju da jačaju odbrambene pozicije u oslobođenoj Zaporoškoj oblasti.

 

 

Antonov: SAD optužbama na račun Rusije pokušavaju da opravdaju svoje zločine

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je danas da Vašington pokušava da opravda sopstvene akcije za podsticanje ukrajinske krize, optužbama za navodne zločine Moskve u Ukrajini i ukazao na "beskrajno pumpanje" Kijeva oružjem.

Uništavanje skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu

 

 

Borbeni avioni F-16 mogu pomoći Ukrajini 

Borbeni avioni F-16 mogu pomoći Ukrajini da pobedi u sukobu sa Rusijom, rekao je Kristofer Kavoli, komandant Združenih snaga NATO u Evropi, prenosi Politiko.

Foto: Reuters

F-16

Na zatvorenom brifingu 17. februara, kome je prisustvovalo više od deset senatora i članova Predstavničkog doma američkog Kongresa, Kavoli je upitan „da li će lovci F-16 pomoći Ukrajini da dobije rat protiv Rusije” odgovorio potvrdno, rekli su sagovornici izdanja.

Francuska nikada nije želela da pobedi Rusiju 

Francuska nikada nije želela da pobedi Rusiju i nikada neće podržati takav stav, za razliku od niza istočnoevropskih država, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u zajedničkom intervjuu za „Žurnal du Dimanš“, „Figaro“ i radio stanicu „Frans Inter“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 1 godinu

Francuska nikada nije želela da porazi Rusiju...reče Makron i osta živ. Koji debil...apsolutni debil. Pa koji si u NATO-u, ako ne želiš poraz Rusije? Ovaj može da impresionira samo onu babu i nikog više.

Čarapan

pre 1 godinu

Znači Ukrajinci su najamni ratnici Zapada i zvaćemo ih Zjaničari

Boba

pre 1 godinu

A mi smo za Rusiju ali niko nece da ode tamo i to da dokaze konkretno, cuvamo nase guzice, onda smo mi po tvojoj logici GUZICARI!!!

Putko patuljko

pre 1 godinu

Trenutno patuljko Putko je najzločeniji čovek. Čim napusti Rusiju njega će uhvatiti i uhapsiti jer je trenutno najtraženija osoba. Toliko ubistva i rušenja i crnih porodica doneo Putin da njegovi Rusi sami će ga hapsiti i osuditi na kraju.A vi ga i dalje slobodno hvalite.

Super Srbin

pre 1 godinu

Kao da čitam neki Dobro jutro, Hrvatska portal, kad vidim ovakve neke "novosti" i "informacije".

Vasilije

pre 1 godinu

Vojska RF je do sada izgubila 2 TOS-1A Solcopek ( unistena) i 4 zarobljena ( 3 tos-1 i 1 tos-1A, jos proletos kod kijeva i letos kod izjuma i kupjanska), od ukupno 45 koliko poseduje... Poslednji je unisten kod Vuhledara, kad je poslan da podrzi kolonu oklopnih vozila koja je upala u minsko polje, morao je toliko da se priblizi da je usao u domet ukrajinskih tenkovskih topova i tako je unisten. Prema Vuhledaru je prebaceno oko 2000 pripadnika wagnera da bi pokrenuli napad koji je zastao a koji je vojsku RF do sada kostao unistenja 155-te i 40-te brigade mornaricke pesadije.

pax_orion

pre 1 godinu

I TOS je zabranjen ženevskom konvencijom ali to kod vas nema veze. Bito je da Ukrajinci traže kazetno streljivo a TOS veličate. Treba Ukrajincima dati sve da pregate ruse kao i mi vas 95-e i da i rusi uzjašu traktore.

Izbori 2024

Vesti

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom
Politika

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno pokušava da, kriminalizujući sever KiM, nađe opravdanje za fizičko i pravno nasilje koje sprovodi nad srpskim narodom, previđajući namerno da je i po zvaničnim statistikama koje je vodila policija u Prištini sever KiM bio najbezbedniji deo pokrajine.

07.05.2024

10:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija