• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.02.2023

08:35

PAKAO ZA KIJEV! Špigl tvrdi da RUSIJA pregovara sa KINOM oko kupovine UBOJITIH DRONOVA, Šolc HITNO reagovao - OVO NE SME DA SE DESI!

AP/Photo

Vesti

PAKAO ZA KIJEV! Špigl tvrdi da RUSIJA pregovara sa KINOM oko kupovine UBOJITIH DRONOVA, Šolc HITNO reagovao - OVO NE SME DA SE DESI!

Podeli vest

Rusija je u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu, piše nemački magazin Špigl

Prethodnih dana su SAD, Nemačka i još neke zapadnoevropske zemlje upozorile Kinu da ne prodaje oružje Rusiji u ratu protiv Ukrajine, navodeći da bi takav potez imao ozbiljne posledice.

Rojters navodi da se veruje da je Rusija, pogođena jakim zapadnim sankcijama, kupila oružje od Irana i Severne Koreje, uključujući i dronove, ali je Kina zasad stajala po strani. Špigl navodi da je kineski proizvođač "Sijan bingo intelidžent avijejšn tehnolodži" saopštio da je spreman da napravi 100 prototipova drona ZT-180, za koje nemački list kaže da mogu da ponesu od 35 do 50 kilograma bojevih glava.

- Rekao sam kineskim predstavnicima da se to ne može prihvatiti - izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc za javni servis ZDF odgovarajući na pitanje o eventualnoj pomoći Kine Rusiji.

Dodaje se da je dron sličan iranskom "šahid-136", kojim je, kako piše britanska novinska agencija, pokrenut veliki broj napada na Ukrajinu. Nemački list takođe piše da je "Bingo" imao planove da napravi fabriku dronova u Rusiji, gde bi moglo da se pravi mesečno do 100 bespilotnih letelica.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nije upoznato sa izveštajima o pregovorima između Rusije i kineske kompanije za kupovinu dronova.

- Postoji velika količina dezinformacija o ovom pitanju. Trebalo bi da budemo oprezni u vezi toga ko stoji iza svega - saopštio je portparol ministarstva Vang Venbin na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Sta bi? Ruski fasisti ne mogu sami protiv Ukrajine? Ovo je i dokaz da Kinezi ne mogu biti posrednici i da je njihov plan o "miru" pristrasan.

Rade R

pre 1 godinu

"imaće opasne posledice" a za koga!? Ili ovo "rekao sam da to neće biti prihvatljivo"! A ko je tebi nacisto dao pravo da se ti pitaš za nešto! Vi Nemci fašisti morate da se pokrijte ušima! Dovoljno ste kroz istoriju naneli zla čitavom čovečanstvu, a pogotovo Rusima, tako da nemate apsolutno nikakvo moralno pravo da nekome vi držite predavanje o tome šta je prihvatljivo a šta nije!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija