• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/foreign policy/

25.02.2023

09:29

ZELENSKI REŠIO - KREĆE NA KRIM! Formiraju se SPECIJIALNE BRIGADE, Zapad šalje potrebno ORUŽJE, fali im samo JEDNA STVAR, ako Bajden odobri...

Reuters/AP/Google Maps/Fotomontaža

Vesti

ZELENSKI REŠIO - KREĆE NA KRIM! Formiraju se SPECIJIALNE BRIGADE, Zapad šalje potrebno ORUŽJE, fali im samo JEDNA STVAR, ako Bajden odobri...

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Kijev priprema da zauzme Krim vojnim putem

 - Preduzimaju se koraci u vojnom smislu, pripremamo se za njih. Moralno smo spremni, pripremamo se tehnički, po pitanju oružja, formiramo brigade, ofanzivne jedinice raznih vrsta, šaljemo ljude na obuku, ne samo u Ukrajini nego i u druge zemlje - rekao je on na konferenciji za novinare u Kijevu.

Podsetimo, ranije je v.d. ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko rekao da je Kijev počeo da formira jurišne odrede za zauzimanje Krima i Donbasa.

Penzionisani general-potpukovnik Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, je među najglasnijim zagovornicima ove ideje.

"Ako padne Krim, pada i sve ostalo"

- Krim je odlučujući teren — to je ono što je važno. Ako Ukrajina oslobodi Krim, što verujem da je moguće ove godine, onda će sve ostalo uslediti - rekao je on ovog meseca ukrajinskim medijima.

Postoje argumenti i za i protiv podrške Zapada ukrajinskoj misiji na Krimu, i još uvek je nejasno na koji način bi se Sjedinjene Države konačno okrenule, ali Bajdenova administracija je navodno ublažila svoj stav i razmatra tu opciju. Vojni eksperti kažu da je ideja prvo da se izoluje Krim, a zatim, kada ruske trupe budu potučene, da se pokrene operacija kombinovanih snaga za vraćanje teritorije.

Foto: google maps/printscreen

Ovo bi prvo zahtevalo presecanje ruskih linija kojima se snabdeva Krim, kao što je Kerčki most, izgrađen 2018, i takozvanog kopnenog mosta koji prolazi kroz nedavno osvojene gradove na obali Azovskog mora.

Obe operacije u velikoj meri zavise od toga da li će se Zapad, složiti da obezbedi oružje za napade dugog dometa. Vojni stručnjaci kažu da bi Ukrajini na samom početku takve operacije bilo potrebno oružje za napade dugog dometa kao što je ATACMS, raketa zemlja-zemlja koja ima domet od 190 milja.

Ništa bez podrške Zapada

Zapad bi takođe morao da obezbedi drugu opremu koja bi omogućila Ukrajincima da rasporede velike oklopne snage sposobne da probiju neprijateljske linije bez da budu raznesene minama ili zarobljene u rovovima koje su iskopali Rusi. Pod pretpostavkom da takav napad bude išao kako što je planirano, sa presečenim ruskim linijama snabdevanja, Ukrajinci bi potom izveli napad kombinovanih snaga na sve preostale ruske trupe na Krimu, sa ciljem da ih poraze u bliskoj borbi i nateraju ih da se povuku.

Neki stručnjaci veruju da bi ovaj plan mogao da funkcioniše, ali mnogi drugi su daleko skeptičniji. Istina je da su Ukrajinci više puta dokazali da imaju mogućnost za pokretanje ofanziva i da su već pogodili razne ruske objekte na Krimu.

Ipak, izolacija Krima je jedno, a ulazak, napad i zadržavanje tako snažno utvrđenog regiona koji čuva ruska pomorska flota je sasvim druga stvar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kapetan

pre 1 godinu

Samo neko ko nema apsolutno nikakvo vojno obrazovanje ili neko ko od zaslepljenosti mržnjom ne može razumno da razmišlja mogao bi da kaže da je scenario da Ukrajina zauzme Krim vojnom akcijom uopšte moguć. Pogoditi dronom dva tri objekta na Krimu je jedno a vojno ga staviti pod svoju kontrolu je nešto što je moguće samo u glavama ludaka ali i kao rezultat propagande i "kuraženja" sada već prilično demoralisane vojske. Zar oni zaista veruju da bi Crnomorska flota sedela i gledala napad na Krim? Pa dovoljno bi bilo da Rusija ispali samo 2-3 "sudnja dana" i nekoliko Kinžala i Sarmata pa da nastane opšta bežanija.

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!
Košarka

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope na današnji dan 1995. godine, pobedom u finalu nad Litvanijom rezultatom 96:90! Meč u atinskoj dvorani "Marusi" ostao je upamćen po fantastičnoj partiji Aleksandra Đorđevića, zakucavanju Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa, kao i po skandaloznom potezu Hrvata na svečanoj ceremoniji dodele medalja!

02.07.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija