• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

26.02.2023

23:15

(VIDEO) PEKINGU PUN KOFER MASKA I "SPEJS EKSA", LANSIRAĆE 13.000 SATELITA KAO ODGOVOR STARLINKU... E, tako se to radi, mora da se zna red!

AP photo/fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) PEKINGU PUN KOFER MASKA I "SPEJS EKSA", LANSIRAĆE 13.000 SATELITA KAO ODGOVOR STARLINKU... E, tako se to radi, mora da se zna red!

Podeli vest

Kineska vojska mesecima izražava zabrinutost zbog posledica po nacionalnu bezbednost koje predstavljaju "Spejs eks" sateliti Ilona Maska. Peking je sada odlučio da odgovori!

Kineski istraživači se spremaju da lansiraju skoro 13.000 satelita u nisku orbitu Zemlje, u potezu koji bi smanjio, i potencijalno nadgledao "Spejs eks", mrežu Ilona Maska, koja je prvi put lansirana 2019. godine i pruža satelitski pristup internetu u 50 zemalja.

Projekat, koji nosi kodni naziv 'GV' i koji vodi vanredni profesor Ksu Can sa Univerziteta svemirskog inženjerstva Narodne oslobodilačke vojske u Pekingu, biće lansiran u orbitu 12.992 satelita kojima upravlja Kineska satelitska mreža dizajniranih da poboljšaju efikasnost komunikacije.

Raspored lansiranja ostaje nepoznat, ali tim na čelu sa Ksuom je rekao da planiraju da ih rasporede pre Starlinka. Dodali su da bi to "osiguralo da naša zemlja ima mesto u niskoj orbiti i sprečilo Starlink da preterano zauzme resurse niske orbite".

Predviđeni broj "GV" satelita bi premašio sadašnji Starlinkov broj od oko 3.500. "Spejs eks" planira da ima 12.000 uređaja u svojoj konstelaciji satelita do 2027. godine, a ta brojka će na kraju porasti na 42.000.

Ksuov tim je pojasnio da će postaviti svoje satelite u "orbite do kojih Starlink još nije stigao" i da će "dobiti mogućnosti i prednosti na drugim orbitalnim visinama, pa čak i da potisne Starlink".

- GV" mreža bi takođe mogla da bude opremljena tehnologijom za "dugoročni nadzor Starlink satelita - dodao je tim istraživača.

Ksu i njegov tim su takođe sugerisali da bi kineska vlada mogla da formira anti-Starlink koaliciju sa raznim drugim vladama koje bi zahtevale da Spejs eks objavi precizne podatke o orbiti Starlink satelita.

Kineske vojne ličnosti su ranije izrazile zabrinutost zbog posledica po nacionalnu bezbednost koje predstavljaju "Spejs eks" sateliti i pozvali na razvoj tehnologije kako bi se uništio operativni sistem ako to bude neophodno.

Napori Kine da se suprotstavi Starlinku dolaze usred sve veće zabrinutosti oko potencijalnih vojnih primena globalne satelitske mreže. Tehnologija je korišćena za jačanje komunikacija ukrajinskih vojnih snaga tokom svog sukoba sa Rusijom - iako je "Spejs eks" preduzeo korake ranije ovog meseca da ograniči svoju upotrebu u kontroli vojnih dronova u zemlji.






Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŠTA SE DEŠAVA, IZETBEGOVIĆ SE OKREĆE SRBIJI, RUSIJI I KINI?! Dosta mu ujdurmi Zapada, ali i šefa OHR Kristijana Šmita! TREBA LI MU VEROVATI?!
Balkan

ŠTA SE DEŠAVA, IZETBEGOVIĆ SE OKREĆE SRBIJI, RUSIJI I KINI?! Dosta mu ujdurmi Zapada, ali i šefa OHR Kristijana Šmita! TREBA LI MU VEROVATI?!

Nedavna emisija na TV Fejs, u kojoj su reč uzeli Irfan Čengić, mlada nada SDP i Haris Zahiragić ostavila je mnoge zapanjenim, ali ne zbog briljantne analitike već pretnji koje je u etar poslao čovek od poverenja Bakira Izetbegovića. Zahiragić je poručio da će se Bošnjaci, odnosno on i SDA, okrenuti prema Rusiji, Kini i Srbiji zbog „antibošnjačkog ponašanja Zapada" koji i dalje podržava visokog predstavnika Kristijana Šmita

26.02.2023

19:11

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15