• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

27.02.2023

21:56

ŠTA TO SPREMA ZELENSKI, GOMILA VOJSKU NA GRANICI SA PRIDNJESTROVLJEM?! Svi putevi za Bahmut pod vatrenom kontrolom ruske vojske (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

ŠTA TO SPREMA ZELENSKI, GOMILA VOJSKU NA GRANICI SA PRIDNJESTROVLJEM?! Svi putevi za Bahmut pod vatrenom kontrolom ruske vojske (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 369. dan.

Svi putevi za Bahmut pod vatrenom
kontrolom ruske vojske 

Praktično svi putevi u Artjomovsk (Bahmut) se nalaze pod vatrenom kontrolom ruskih snaga, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.
Istovremeno, kako je primetio Pušilin, Kijev nastavlja da prebacuje rezerve u ovom pravcu.

Kijev priznaje, u teškoj situaciji
smo duž cele linije fronta

Foto: AP/Tanjug

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je teška situacija za Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta.
„Ukratko i jednostavnim rečima, situacija na frontu je teška", napisala je ona na svom Telegram kanalu.
Prema rečima zamenice ministra, u području Artjomovska (Bahmuta) je najteža situacija za ukrajinsku vojsku.
Ona je napomenula da ruske jedinice pojačavaju ofanzivu, koristeći „taktiku iscrpljivanja i totalnog uništenja".

Belgija zamrzla 58 milijardi evra ruske imovine

Belgija je zamrznula rusku imovinu u vrednosti od 58 milijardi evra, što je najveći iznos među svim evropskim državama, navodi se u saopštenju na sajtu ministra finansija Vinsenta Van Petehema.
-Trezor je zamrznuo 58 milijardi evra ruske imovine. Ovo je najveća cifra među svim evropskim državama-članicama, navodi se u saopštenju.
Blokirane su i finansijske transakcije u vrednosti od 191 milijardu evra. U izveštaju se navodi da su „mere dotakle 1.789 ruskih kompanija i građana sa crne liste".

Jedinice VSU koncetrisane u blizini Pridnestrovlja

Foto: Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

Portparolka operativne komande „Jug" Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da su ukrajinske jedinice koncentrisane u blizini granice sa Pridnjestrovljem.
Ranije je Dmitrij Peskov rekao da Kremlj pomno prati situaciju u Pridnjestrovlju i da je zabrinut zbog onoga što se tamo dešava. On je naveo da je situacija u regionu turbulentna, da je „provocirana spolja".

Rogov: Ukrajinske snage utvrdile se na ostrvu Hortica

Najveće ostrvo na Dnjepru, Hortica, koje se nalazi nadomak grada Zaporožja, pretvoreno je u ukrajinsko utvrđenje, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
-Režim Zelenskog je ostrvo Hortica, koje predstavlja park prirode, pretvorio u utvrđenje, rekao je Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, na ostrvu je sakrivena vojna tehnika, kao i sistem protivvazduhoplovne odbrane.

Eliminisano 20 mreža SBU u Zaporožju

Od početka specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti likvidirano je oko 20 mreža Službe bezbednosti Ukrajine, saopštio je predstavnik specijalnih službi za Sputnjik.
-Od početka specijalne vojne operacije na novim teritorijama Zaporoške oblasti identifikovano je i neutralisano nekoliko desetina ukrajinskih diverzanata i terorista. Likvidirano je oko 20 ukrajinskih obaveštajnih mreža. Sprečene su desetine pokušaja atentata i terorističkih napada koje je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine. U skrovištima je pronađeno do hiljadu komada oružja i municije, naveo je sagovornik agencije.

Veliki gubici ukrajinskih snaga kod Krasnog Limana

Letonska lekarka Sarmite Cirule ispričala je u razgovoru za „Njujork tajms" da je ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke nakon početka ofanzive ruskih snaga u pravu Krasnog Limana.
-Pre svega, zadržavamo svoje pozicije, ali mnogi vojnici su ubijeni i ranjeni, rekla je ona za američki list.
Početkom februara vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je saopštio da ruske snage uspešno napreduju u okolini Severska, čije je oslobođenje strateški važno za oslobađanje Krasnog Limana.

Ponovo negativan tekst o Zelenskom na zapadu

U Ukrajini raste unutrašnja politička kritika na račun predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog, kojeg opozicioni političari optužuju za ogromnu koncentraciju vlasti i površne metode upravljanja, prenosi evropsko izdanje lista „Politiko".
Kako piše analitičar lista Džejmi Detmer, „rat" ništa nije promenio u odnosu Zelenskog prema teškoćama upravljanja i procesima koji se odvijaju uprkos njegovoj želji: on više voli ukupnu sliku, ignoriše detalje i voli da se oslanja na unutrašnji krug prijatelja u koje ima poverenje.
Zelenski je, prema oceni autora, populista koji ima sve nedostatke karakteristične za taj tip političara.

Voz sa "Leopardima" 2A6 primećen u Poljskoj (VIDEO)

 

 

Zapad može da postavi ultimatum za Kijev: Ovo je rok?

Zapad može Ukrajini dati ultimatum da je ubedi da pregovara sa Ruskom Federacijom ako do jeseni ne bude postignut značajan uspeh na frontu - Bild
- Ako ukrajinska kontraofanziva 2023. ne uspe, pritisak Zapada na Ęijev da prisili pregovore sa Moskvom će se pojačati - piše Bild, pozivajući se na krugove američke i nemačke vlade.
- Za sada Zapad namerava da Ukrajini obezbedi novo oružje kako bi joj pomogao da povrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

Veliki problemi Ukrajine u Donjecku

Ako Ukrajina izgubi Bahmut, kijevske snage će morati da se povuku na poslednju liniju odbrane u Donbasu, piše ruski vojni analitičar Vladislav Šurigin.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO! Vagnerovci šalju Kijevu tela ukrajinskih vojnika

 

 

Zelenski gubi podršku u Ukrajini?

U Ukrajini raste unutrašnja politička kritika na račun predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog, kojeg opozicioni političari optužuju za ogromnu koncentraciju vlasti i površne metode upravljanja, prenosi evropsko izdanje lista „Politiko“.

Rat u Ukrajini - stanje na frontu 27. februara

 

 

Veliki gubici ukrajinskih snaga kod Krasnog Limana

Letonska lekarka Sarmite Cirule ispričala je u razgovoru za „Njujork tajms“ da je ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke nakon početka ofanzive ruskih snaga u pravu Krasnog Limana.

- Pre svega, zadržavamo svoje pozicije, ali mnogi vojnici su ubijeni i ranjeni - rekla je ona za američki list.

Početkom februara vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je saopštio da ruske snage uspešno napreduju u okolini Severska, čije je oslobođenje strateški važno za oslobađanje Krasnog Limana.

Rogov: Ukrajinske snage utvrdile se na ostrvu Hortica

Najveće ostrvo na Dnjepru, Hortica, koje se nalazi nadomak grada Zaporožja, pretvoreno je u ukrajinsko utvrđenje, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Režim Zelenskog je ostrvo Hortica, koje predstavlja park prirode, pretvorio u utvrđenje - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, na ostrvu je sakrivena vojna tehnika, kao i sistem protivvazduhoplovne odbrane.
 

Zelenskom ponestaje vremena?

Zapad će izvršiti pritisak na Kijev kako bi naterao režim Zelenskog na mirovne pregovore sa Moskvom ako ukrajinske snage ne postignu značajan napredak do jeseni, objavio je nemački list Bild.

Ukrajinski zvaničnik: Počela je ruska ofanziva

U oblasti Luganska delimično je počela ofanziva o kojoj je ranije bilo reči, izjavio je ukrajinski šef Luganske oblasne državne uprave Sergej Gajdaj.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

- Ruske snage pogodile su centar za radarsko obaveštavanje Oružanih snaga Ukrajine u okrgugu Brovar u Kijevskoj oblasti;

- Ruske trupe pogodile su skladište municije 72. mehanizovane brigade ukrajinskih snaga kod Bahmuta u DNR;

- Pogođene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara, Nikoljskog i Prečistovke u DNR;

- Tokom prethodnog dana ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu i više od 250 ukrajinskih vojnika u donjeckom pravcu;

- Ruske snage ubile su do 60 ukrajinskih vojnika i uništile dve haubice D-30 u hersonskom pravcu;

 

 

- Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 časa izgubile oko 140 ljudi, a tokom borbi uništeno je artiljerijsko oruđe „Gvozdika“ i haubica u krasnolimanskom pravcu;

- U Nikolajevskoj oblasti uništeno je skladište municije 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije pogodile su operativni centar za specijalne operacije „Zapad“ kod grada Hmeljnickog;

- Gubici ukrajinskih snaga na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu iznose 95 vojnika;

- Ruski PVO sistemi oborili su četiri rakete ispaljene iz višecevnih bacača raketa „hajmars“ i uništili pet bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine;

 

Švajcarska će se pridružiti 10. paketu antiruskih sankcija

Švajcarska će se pridružiti 10. paketu evropskih sankcija Rusiji, jer je to odluka vlade, izjavio je za Sputnjik ministar spoljnih poslova Švajcarske Injacio Kasis.

- U principu, treba očekivati da će se Švajcarska pridružiti 10. paketu sankcija Evropske unije (protiv Rusije), kao i u slučaju prethodnih, pošto je to odluka švajcarske vlade - rekao je on.
 

Moskva reagovala na predog Pekinga

Portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je izjavio da trenutno nema uslova za mirovne pregovore u Ukrajini.

Koliko je Rusiji ostalo aviona A-50?

Berijev A-50 igra veliku ulogu u ruskoj vazdušne nadmoći u Ukrajini. Beloruski gerilci objavili su da je u napadu na dronom na vojnu bazu u blizini glavnog grada Belorusije uništen jedan takav avion.

Gradonačelnik Gorlovke: Ukrajinska vojska minirala termoelektranu u DNR

Ukrajinska vojska je minirala termoelektranu na kanalu Severski Donjeck – Donbas, jedinu koja je još u radnom stanju, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

On je podsetio da je ukrajinska vojska ranije, tokom povlačenja, digla u vazduh branu u Bahmutu, da bi usporila napredovanje ruskih snaga.

- Ukrajincima je interesantna samo naša teritorija, oni i ratuju za teritoriju. Ali oni vode politiku uništavnja. To smo videli u Marijupolju, kako nisu puštali ljude, nisu im dali da izlaze. Mi sve to vidimo. Za nas to nije novost, to je fašizam - rekao je Prihodko za ruski Prvi kanal.
 

Medvedev: Šta će nam svet bez Rusije?

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Zapad neće sahraniti Rusiju kao što je to učinio sa Sovjetskim Savezom, i da će Rusija žestoko odgovoriti na svaku pretnju po njeno postojanje.

Lider DNR: Poboljšanje pozicija ruskih snaga u Marijinki

Poboljšanje pozicija primećuje se u Marjinki u DNR, ruske jedinice napreduju, dodao je Pušilin.

- Vidimo poboljšanja i kod Marjinke, vidimo da naše jedinice napreduju. U isto vreme, naravno, (tamo) je upornost neprijatelja, s obzirom na preraspoređene rezerve, odugovlačila očekivanja. Očekivali smo da će Marjinka biti oslobođena mnogo ranije - objasnio je Pušilin.
 

Bitke kod Kremene: Identifikacija i uništavanje neprijateljskog oružja

Ruski izviđači su uz pomoć kvadrokoptera otkrili neprijateljski objekat u kome se nalazila oprema i skladište protivtenkovskih mina. Koordinate su date artiljeriji, koja je preciznom vatrom uništila metu.

 

Pušilin: Ruske snage poboljšale pozicije u pravcu Avdejevke

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da postoje određeni uspesi u pravcu Avdejevke i suštinsko poboljšanje pozicija ruskih snaga.
Prema njegovim rečima, avdejevski pravac je takođe veoma važan.

- Tamo takođe ima uspeha. Odredi prvog armijskog korpusa, ispunjavajući zadatke, napreduju i poboljšavaju pozicije - rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
 

Ofanziva ka Krimu?

Kijev sprema ofanzivu tokom koje će pretrpeti odlučujući poraz, smatra član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

 

Napad dronovima na beloruski aerodrom, oštećen ruski avion

Ruski izviđački avion A-50 oštećen je u nedelju u napadu dronom na vojnu bazu u blizini glavnog grada Belorusije, Minska, rekli su beloruski partizani-gerilci i članovi prognane opozicije.

Hapšenja u Sevastopolju


Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) privela je dvojicu stanovnika Sevastopolja koji su sami predložili ukrajinskim specijalnim službama da od njih otkupe podatke o objektima ruskog Ministarstva odbrane.

Jedan uhapšeni predavao je podatke mejlom, a drugi nije stigao da ih pošalje.
 

Budimpešta: Sankcije Rusiji i isporuke oružja Kijevu neće zaustaviti sukob

Dalje uvođenje sankcija Rusiji i isporučivanje oružja Kijevu neće zaustaviti sukob u Ukrajini, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto u intervjuu za Sputnjik.

Foto: AP/Photo

- Glavna obaveza međunarodne zajednice sada jeste da se spasu životi ljudi, zbog toga što ne želimo da ljudi umiru. Kako to možete učiniti? Sankcijama? Ne. Isporukama oružja? Ne. Samo mirom - rekao je Sijarto i dodao da Budimpešta apeluje da se pod hitno uspostavi prekid vatre.
 

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transfromacije.

 

 

 

Zelenski smenio Moskalova

Komandant operacija združenih snaga Ukrajine, Eduard Mihailovič Moskalov, razrešen je dužnosti, objavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 

Zelenski: Znam ko će ubiti Putina

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predviđa da će u jednom trenutku doći do pada Putinovog rukovodstva, što će podstaći saveznike ruskog predsednika da se okrenu protiv njega.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Ruske trupe su nastavile da napreduju severozapadno od Svatova i u oblasti Kremene.

▪ Ruska vojska nastavila je ofanzivna dejstva oko Bahmuta, kao i severno od grada

▪ Ruske trupe su nastavile da napreduju na zapadnim periferijama Donjecka i na zapadu Donjecke oblasti.

▪ Šef ukrajinskog zajedničkog koordinacionog pres centra Južnih trupa rekao je da ruske trupe nastavljaju da grade odbrambene utvrđenja na Krimu i miniraju istočnu (levu) obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti.
 

 

 

Maročko: Strani plaćenici na svatovskom frontu


Česta putovanja mini-autobusa sa stranim plaćenicima zabeležena su u pravcu od Kupjanska u Harkovskoj oblasti do Svatova i nazad, saopštio je potpukovnik Luganske Nardne Republike Andrej Maročko.

- Iz Kupjanska u pravcu Svatova, kao i u suprotnom pravcu, primećeni su mini-autobusi sa stranim plaćenicima. Svojevrsna rotacija povezana je s tim što stranci odbijaju da žive u rovovima, traže normalne uslove za život, mogućnost da odlaze u supermarkete i da koriste usluge žena niske socijanlne odgovornosti - rekao je Maročko.
 

Ruske snage praktično u centru Bahmuta

Odredi grupe „Vagner“ bore se praktično već u centru Bahmuta, svi putevi ka gradu su pod vatrenom kontrolom rusih snaga, izjavi je savetnik v. d. lidera Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski.

On je precizirao da je za sada prerano govoriti o operativnom opkoljavanju grada, ali da su svi putevi pod kontrolom ruskih snaga.

Foto: Printscreen Telegram

- Svi putevi su praktično pod našom vatrenom kontrolom, ali za sada još jednim putem – od Časovog Jara ka Artjomovsku – oni mogu da prebacuju svoje snage i sredstva. Ukrajinska vojska asfaltira poljske puteve kako bi mogla da dostavlja sebi tehniku, neće da napusti grad, iako ima veoma velike gubitke - rekao je Kimakovski.

Ruski napad dronovima

Vlasti u Kijevu tvrde da su Rusi u toku naći napali Ukrajinu sa 14 dronova.

Formiran dobrovoljački bataljon ratnih zarobljenika ukrajinskih trupa

U DNR je stvoren dobrovoljački bataljon nazvan po Bogdanu Hmeljnickom - formiran je od ratnih zarobljenika ukrajinskih trupa, rekao je za RIA Novosti jedan od komandanata jedinice Andrej Tiščenko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Kod Vuhledara ( Ugljedara) totalno su unistene 2 brigade ruske vojske koje su napadale grad a treca brigada je pretrpela velike gubitke ( govori se o broju od preko 150 oklopnih vozila i 30 tenkova unistenih i preko 5000-6000 mrtvih i ranjenih vojnika vojske RF). Sada se popunjavaju slabo obucenim rezervistima mobilisanim u zadnjem talasu mobilizacije. Kao sta se vidi na karti koju je izdala Wagner grupa, Artjomvsk ( Bahmut) ipak nije opkoljen kao sto su to juce izjavljavali neki funkcioneri DNR-a i visi oficiri vojske RF . Postoji put koji vodi od Bahmuta na zapad i nalazi se tek delimicno pod art. vatrom tako da ukrajinci preko njega dovlace municiju i popunu u grad a evakuisu ranjene iz grada. Saudiska Arabija je donirala pomoc u iznosu od 300miliona dolara za Ukrajinu, od toga 200miliona je u nafti i naftnim derivatima a 100miliona u civilnoj i vojnoj opremi.

Vasilije

pre 1 godinu

Kod Vuhledara ( Ugljedara) totalno su unistene 2 brigade ruske vojske koje su napadale grad a treca brigada je pretrpela velike gubitke ( govori se o broju od preko 150 oklopnih vozila i 30 tenkova unistenih i preko 5000-6000 mrtvih i ranjenih vojnika vojske RF). Sada se popunjavaju slabo obucenim rezervistima mobilisanim u zadnjem talasu mobilizacije. Kao sta se vidi na karti koju je izdala Wagner grupa, Artjomvsk ( Bahmut) ipak nije opkoljen kao sto su to juce izjavljavali neki funkcioneri DNR-a i visi oficiri vojske RF . Postoji put koji vodi od Bahmuta na zapad i nalazi se tek delimicno pod art. vatrom tako da ukrajinci preko njega dovlace municiju i popunu u grad a evakuisu ranjene iz grada. Saudiska Arabija je donirala pomoc u iznosu od 300miliona dolara za Ukrajinu, od toga 200miliona je u nafti i naftnim derivatima a 100miliona u civilnoj i vojnoj opremi.

lol

pre 1 godinu

nego kol'ko je rusa poginulo od granata iz krusika, zna li se sta?

Kosta

pre 1 godinu

Znaci opet " ukrajinci u teskoj situaciji" " dvi putevi pod vatrim" " skoro unistenocelo zapadno oruzije" itd, kad citas naslove i tekstove mislis , evo gotovo rusi pobedili aoni ni makac, naslivi i stanje na terenu nikako da odgovaraju jedno drugom. Kadje sve tako dobro za rusku stranu a zasto oni nisu na Poljskoj granici?????

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17