• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z. Jevtić

28.02.2023

07:30

RUSIJA I UKRAJINA TAJNO PREGOVARAJU U SRBIJI?! SASTANCI NA PRIVATNIM SALAŠIMA! Naša zemlja je teren za razgovore ili za špijunažu...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

RUSIJA I UKRAJINA TAJNO PREGOVARAJU U SRBIJI?! SASTANCI NA PRIVATNIM SALAŠIMA! Naša zemlja je teren za razgovore ili za špijunažu...

Podeli vest

Tajni pregovori Ukrajine i Rusije vode se u Srbiji na nekoliko salaša, uz učešće predstavnika Norveške, Austrije i Švajcarske!

Ovo tvrdi naš spoljnopolitički novinar Zoran Vitorović, koji kaže da se tajna diplomatija, po modelu Normandijskog formata, odvija u Austriji, Lihtenštajnu i na nekoliko privatnih salaša u Srbiji?! Prema njegovim rečima, Srbija je izabrana kao zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, pa ruske diplomate mogu da uđu u zemlju.

Obaveštajni rat

Zoran Vitorović, srpski novinar koji trenutno živi i radi u Švajcarskoj, gde je bio i predsednik humanitarnog i obrazovnog neprofitnog udruženja 'Svis morning star', kaže da se, prema informacijama koje ima sa terena, ova tajna diplomatija realizuje u jednom zamku nadomak Graca, zatim u jednom zamku u Lihtenštajnu i na nekoliko privatnih salaša u Srbiji.

- Srbija je danas kao nekada Zapadni Berlin. Mesto gde se dolazi, gde se vode razgovori, a sve daleko od očiju javnosti. Pa i pregovori avganistanske vlade i talibana vođeni su u Srbiji tri godine pre nego što se za to saznalo. Srbija ima dobre odnose sa Moskvom i korektne sa Kijevom. A Norvežani su, kao i Austrijanci, majstori tajnih dogovaranja i pregovaranja. Sa austrijske strane u pregovore su uključeni političari bliski Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) i jedan iz Austrijske narodne partije (OVP) - tvrdi Vitorović, koji dodaje da zna i koji su salaši u pitanju, ali iz bezbednosnih razloga ne želi ih da otkrije.

Komentarišući ove navode, Igor Bečić, šef Odbora za kontrolu službi državne bezbednosti, kaže da postoji mogućnost da se neki razgovori ovde vode, ali da u njima učestvuju opoziciono nastrojeni građani Ruske Federacije.

- To su ljudi koji su napustili zemlju zbog rata u Ukrajini, ali oni ne mogu predstavljati vezu sa Kremljom. Međutim, postoji informacija da se kod nas, na teritoriji Srbije, vodi ta pojačana obaveštajna aktivnost i da smo mi u fokusu svih vodećih obaveštajnih službi. To se dešava zbog pojačanih pritisaka na Srbiju zbog rata u Ukrajini - rekao nam je Bečić.

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Ceo Zapad je stao na stranu Ukrajine, ali Moskva dobija rat

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ubeđen je da se trenutno u našoj zemlji ipak odvija obaveštajni rat, a ne diplomatski sastanci.

- Ovde su prisutne i zapadne i ruske obaveštajne službe i njihov međusobni obračun se izvesno dešava. Pošto je obaveštajni rad dobrim delom pokriven diplomatama i obaveštajcima, onda se misli da su to nekakvi diplomatski razgovori i pregovori, ali nisu - naglašava Karan i dodaje da Srbija jeste idealan posrednik između Ukrajine i Rusije.

- Mi ne učestvujemo u ovom ratu i imamo komunikaciju i sa Rusijom i sa kolektivnim Zapadom, NATO paktom i Amerikom i bili bismo izvanredni posrednici kojima bi trebalo da veruje i jedna i druga strana. Moguće je da se u budućnosti tako nešto i dogodi, ali takvi razgovori i pregovori obavljaće se u zvaničnim institucijama u Srbiji - smatra Karan.

Nije realno

S druge strane, general Mitar Kovač takođe smatra da trenutno ne postoji realna mogućnost za tajne pregovore na diplomatskom nivou u Srbiji između Rusije i Ukrajine.

- Lično mislim da se zaista obavljaju neki razgovori, ali između onih koji su otišli iz Rusije i Ukrajine. A razgovori između političkih elita jedne i druge države teško da mogu sada da se obavljaju jer na terenu postoji ogromna suprotstavljenost interesa i polaznih osnova i jedne i druge strane - podvlači Kovač.

U Beogradu se 2017. pregovaralo o Ukrajini

Pregovori čija je tema bila Ukrajina već jednom su održani u Beogradu, i to 2017. godine, kada su u tajnosti razgovarali predstavnici Rusije i SAD. Tema je bila implementacija Minskog sporazuma, koja je predviđala prekid vatre u Donbasu i dalje korake ka okončanju sukoba.
Akteri su bili specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker i Vladislav Surkov, izaslanik predsednika Rusije Vladimira Putina. U Beogradu su održana dva sastanka: 7. oktobra i 17. novembra, na nepoznatim lokacijama.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija