• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

28.02.2023

22:55

DO SADA NEVIĐENO, VAZDUŠNI DUEL DVA SU-25 U BICI IZNAD DNR! Žestoka bitka za Bahmut, Rusi nadiru sa svih strana! Pentagon ne da "abramse"! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

DO SADA NEVIĐENO, VAZDUŠNI DUEL DVA SU-25 U BICI IZNAD DNR! Žestoka bitka za Bahmut, Rusi nadiru sa svih strana! Pentagon ne da "abramse"! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 370. dan.

Vazdušni duel u bici za grad DNR

 

 

Borba na terenu za Artemovsk, takođe poznat kao Bahmut, može biti žestoka, ali bitka za nebo nije ništa manje intenzivna. Ovaj borac PMC "Vagner" opisuje posao obavljen u vazduhu... baš u trenutku kada izbija zračna borba između dva Su-25.

Zapad ne može proizvesti novo oružje! 

Zapadne zemlje zavise od sirovina iz Rusije, između ostalog i od uranijuma, izjavio je predsednik Nacionalnog istraživačkog centra „Kurčatovski institut" Mihail Kovaljčuk.
- Mi imamo 91 odsto novo naoružanje: nove brodove, nove rakete, nove bojeve glave, koje su upravo postale deo našeg naoružanja. Oni imaju sve staro. Da bi proizveli novo oružje potreban im je obogaćeni uranijum, a oni ga nemaju - izjavio je on na konferenciji Zimske omladinske škole Instituta za nuklearnu fiziku, biofiziku i molekularnu biologiju u Sankt Peterburgu.
Kovaljčuk je naveo da na Zapadu nemaju svoju tehnologiju za obogaćivanje uranijuma niti potrebne fabrike i stručnjake, prenosi Sputnjik.

Evropa obećala 300 tenkova Ukrajini, a jedva našli 62!

Evropa ima poteškoća sa isporukama obećanih tenkova Ukrajini, jer im je potrebna popravka ili postoji otpor takvoj pomoći unutar zapadnih zemalja, piše The New York Times.
Problem je što je Evropa nedovoljno finansirala svoje oružane snage, navodi list. Iako je NATO još 2014. godine postavio cilj svojim članicama da izdvajaju za odbranu 2 odsto BDP-a, do 2022. godine samo devet zemalja je dostiglo ovaj nivo: Grčka, Poljska, Litvanija, Estonija, Velika Britanija, Hrvatska i Slovačka.
Kao rezultat toga, EU ne može ni da sakupi 62 tenka za kompletiranje dva bataljona, primećuje list. U Evropi postoji oko 2.000 tenkova "leopard" - uglavnom vozila ovog modela su obećana Ukrajini.

Pentagon: Za Kijev nemamo tenkove „abrams"

Foto: Youtube

Kopnena vojska SAD trenutno nema tenkove M1 „abrams" koje bi mogla da preda Ukrajini, izjavila je pomoćnik šefa Pentagona za međunarodnu bezbednost Selest Valander. Ona je dodala da su sredstva koja je ranije Pentagon izdvojio za Kijev dovoljna za tekuće planove, ali da će se i dalje procenjivati o njihovoj neophodnosti.

Ovako to radi 2S1 Gvozdika

Ruska vojska je, koristeći samohodnu artiljerijsku jedinicu 2S1 Gvozdika, uništila položaj ukrajinskih snaga u području Avdejevke, javlja dopisnik Sputnjika.
Prema rečima oficira sa pozivnim znakom „Valek", vojnici Oružanih snaga Ukrajine su se ukopali u rejonu sela Severni, postavili protivtenkovske bacače granata i sprečili napredovanje ruskih trupa.

Bitka za Bahmut: Ukrajinci se
povlače, Vagnerovci pritiskaju

Južno od Jagodnog, jurišni odredi PMC „Vagner" uspostavili su kontrolu nad brdima i približili se Artjomovskom (Hromovo). Poslednji put fizičkog snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine prolazi kroz ovo predgrađe Bahmuta.
Pored toga, „Vagnerovci" su napredovali u oblasti fabrike za preradu mesa i stigli do jednog od lokaliteta na obali reke Bahmutke.
Na istoku grada, ruske jedinice su poravnale liniju fronta duž ulice Ščedraja u Zabahmutovki. Na jugu su Vagnerovci stigli do Celjane ulice, a u Sobačevki se bore u stambenim naseljima
Trenutno se situacija u Oružanim snagama Ukrajine primetno pogoršala. Trenutno je u toku delimično povlačenje ukrajinskih formacija na suprotnu obalu Bahmutke - postavljaju se novi vatreni položaji u centralnim delovima grada. Na jugozapadu Bahmuta, redovni napadi jedinica Vagnerovog PMC-a na ukrajinske položaje u blizini autoputa za Konstantinovku i u mestu Krasnoe omogućavaju da se vežu sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine na južnom frontu.
Komanda Oružanih snaga Ukrajine 6. marta planira prebacivanje dodatnih pojačanja Oružanih snaga Ukrajine iz različitih formacija u Časov Jar. Sada osoblje završava obuku u centrima za obuku na zapadu Ukrajine.

 

 

Ukrajinski vojnik za Si-En-En: Situacija u
Artjomovsku je gora nego što zvanično govore

Ukrajinski vojnik se požalio američkoj televiziji Si-En-En da je situacija u Artjomovsku za Kijev gora u svim pravcima nego što se zvanično o tome govori.
„Situacija je u Bahmutu (Artjomovsku) sada veoma komplikovana. Ona je mnogo gora nego što se zvanično govori o tome. Potrebno je dodati da je još 100 odsto komplikovanija nego što to zvanično saopštavaju i to na svim pravcima, posebno na severnom pravcu", rekao je ukrajinski vojnik.
Ukrajinske artiljerijske grupe garađu ofanzivna podruija ruskih jedinica. Istovremeno, izdavanje municije je striktno racionalizovano zbog problema sa snabdevanjem granatama. Označavanje cilja je dato proračunima bespilotnih letelica - u Bahmutu i okolini primećena su 24 dronova dnevno.

Kijev ne veruje inicijativi Kine 

Kijev je skeptičan prema inicijativi Kine za prekid vatre u Ukrajini, rekao je u intervjuu za "Njuzmaks" šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.
„Nećemo pristati na primirje, jer Rusija uvek koristi prekid vatre da zamrzne sukob", rekao je on.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski spreman je da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, rekao je Jermak, ali je odbio da komentariše mogućnost sastanka Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi izdanje.

Moskva istražuje odkuda toksične
hemikalije u Kramatorsku u DNR

Istražni komitet Rusije istražuje okolnosti isporuke toksičnih hemikalija u Kramatorsk u DNR u pratnji grupe stranaca, saopštio je Istražni komitet Rusije.
Ranije je načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov saopštio da SAD i njihovi saučesnici nameravaju da izvedu provokaciju u Kramatorsku uz upotrebu toksičnih hemikalija.

Blinken: Preduzećemo mere protiv kineskih
kompanija koje podržavaju Rusiju

Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će Vašington bez razmišljanja preduzeti mere protiv kineskih kompanija i fizičkih lica koje pružaju vojnu podršku Rusiji ili narušavaju antiruske sankcije.
„Veoma smo jasno upozorili Kinu na posledice takve podrške. Bez kolebanja ćemo se ustremiti na kompanije i fizička lica koja narušavaju naše sankcije ili na drugi način podržavaju Rusiju", izjavio je Blinken na konferenciji za medije u Kazahstanu.

Nemci isporučuju dronove za izviđanje

Nemački koncern „Rajnmetal" počeo je da isporučuje Ukrajini automatizovane izviđačke sisteme za praćenje velikih površina terena uz angažovanje minimalnog broja osoblja, navodi se u saopštenju koncerna.
-Vrednost porudžbine je desetine miliona evra. Isporuka je već počela, ističe „Rajnmetal".

Hiljade ukrajinskih vojnika zatvoreno u Bahmutu

 

 

Između 2.500 i 12.000 ukrajinskih militanata je zatvoreno u Artemivsku (Bahmut), prenosi EXXpress
"Ovo bi moglo da omogući da 2.500 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika bude zarobljeno u Bahmutu, neki izvori čak govore o 12.000 ljudi koji sada moraju da budu zarobljeni u ovom džepu za nekoliko dana bez zaliha municije i hrane", piše list.

Lukašenko: Jedinstven trenutak
da se obustavi sukob u Ukrajini 

Sada je jedinstven trenutak da se obustavi sukob u Ukrajini - izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko za kineske medije, a prenosi TV „Belorusija 1".
Prema njegovim rečima, druga ovakva prilika se neće ponoviti. Pozvao je da se ova šansa iskoristi dok Rusija ne prevede svoju privredu na vojni kolosek.

Putin izdao naredbu vrhu FSB-a!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas od Federalne službe bezbednosti (FSB) da pojača svoje akcije u vezi s obaveštajnim aktivnostima Ukrajine i Zapada protiv Rusije.

"Bahmut je izgubljen za Ukrajinu!"

Artjomovsk je izgubljen za Ukrajinu, sada je pitanje samo kada će doći do zauzimanja grada, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, ruske snage deluju praktično u centralnoj oblasti Artjomovska (ukrajinski Bahmut).
Iako grad još nije opkoljen, protivnik nema mogućnosti da dovozi novu tehniku i municiju, niti da rotira snage.

- Već je jasno da je Ukrajina izgubila Artjomovsk, pitanje je samo koji će biti datum kada se to dogodi. Teško je, međutim, davati prognoze. Glavno je da se Artjomovsk sada dobro kontroliše. I protivnik sam priznaje da ne može da snabdeva svoj garnizon, koji je praktično osuđen na propast - rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 1“.

Gagin je dodao da su u okolini grada uočeni tenkovi "leopard".

 

Panika u Moldaviji - ugroženo skladišta oružja u Pridnjestrovlju?

Bivši vojni inspektorat ministarstva obrane Moldavije objavio je da su oružane snage Pridnjestrovlja opremile eksplozivom sva skladišta oružja unutar te otcepljene regije, uključujući skladište municija u Kobasni.

Pad drona u Moskovskoj oblasti

Ruski telegram kanali javili su da je za sad nepoznati dron pao u blizini gasne stanice kompanije Gasprom u Moskovskoj oblasti.

 

 

"Leopardi" viđeni kod Bahmuta!

Tenkovi "leopard" viđeni su u oblasti Artjomovska (ukrajinski Bahmut) i oni su ista meta za rusku vojsku kao i druga neprijateljska vojna tehnika, rekao je Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

Stoltenberg: Ukrajina će biti deo NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oglasio se povodom pitanja o članstvu Ukrajine u alijansi.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Situacija oko Bahmuta "ekstremno napeta"

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirskij izjavio je danas da je situacija oko opkoljenog Bahmuta "ekstremno napeta." "Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio u bitku najspremnije jurišne odrede Vagnera koji pokušavaju da probiju naše odbrambene linije i opkole Bahmut", izjavio je Sirskij, prema saopštenju Vojnog medijskog centra Ukrajine na Telegramu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prethodno je izjavio je da vojna situacija oko grada Bahmuta postaje sve teža, prenosi Rojters. Zelenski je u noćnom video obraćanju istakao da se situacija oko Bahmuta stalno pogoršava i da ruske snage neprestano uništavaju sve što se može iskoristiti za utvrđivanje i odbranu ukrajinskih snaga.

 

 

 

Skandal Putinovog generala!

Dok dronovi uništavaju ruske avione, general Aleksandar Matovnikov izvodi striptiz pred kamerom i pokazuje genitalije.

Haos u Rusiji posle oglašavanja sirena za uzbunu!

U više regiona u Rusiji oglasile su se lažne sirene za vazdušnu opasnost posle hakerskih napada na servere radio i TV stanica, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Rusi strahuju od hemijskog napada

Sjedinjene Američke Države nameravaju da organizuju provokaciju u Ukrajini upotrebom toksičnih supstanci, okrivljujući pri tome Rusiju, saopštio je na konferenciji za medije načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Vazdušna opasnost u tri ukrajinske oblasti - Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj

 

 

 

"SAD spremaju provokaciju"

- Sjedinjene Američke Države nameravaju da organizuju provokaciju u Ukrajini upotrebom toksičnih supstanci, a okrivljuju Rusiju - rekao je Igor Kirilov, načelnik Snaga za zaštitu od radijacije, hemijske i biološke zaštite (RCBZ) Oružanih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, 22. februara je jedna uticajna američka nevladina organizacija održala konferenciju o događajima u postsovjetskoj republici. Na ovom događaju je bivši američki ambasador u Moskvi Džon Salivan izjavio da „ruske trupe planiraju da upotrebe hemijsko oružje u zoni specijalne vojne operacije“.

Ruska ambasada u Londonu saopštila je o riziku upotrebe hemijskog oružja od strane Kijeva.

- Ovu informaciju smatramo namerom Sjedinjenih Država i njihovih saučesnika da izvrše provokaciju u Ukrajini koristeći toksične hemikalije - rekao je Kirilov.

Ruski specijalci koristili su nove dronove kamikaze

Ruske specijalne jedinice koristile su novi izviđačko-udarni sistem sa malim bespilotnim letelicama kamikazama koje su u stanju da potpuno automatski izaberu put ka cilju u zoni specijalne operacije za juriš na ukrajinske položaje, rekao je obavešten izvor za RIA Novosti.

- Jedinice ruskih specijalnih snaga tokom juriša na ukrajinske položaje, posebno u urbanim sredinama, koriste novi domaći izviđačko-udarni sistem malih bespilotnih letelica -  rekao je sagovornik agencije.

Bespilotni kompleks, prema njegovim rečima, omogućava komandantu jedinice da jednim dodirom prsta na tabletu kontrolne table drona ukaže na tačku napada, a dron može da stigne do ove tačke u potpuno automatskom režimu.

Prema izvoru, informacije o terenu i neprijatelju se prikupljaju u novom sistemu pomoću kamera na šlemovima boraca u borbi i kamera izviđačkih dronova. Zatim, na osnovu ovih podataka, neuronska mreža kreira pojednostavljeni model terena. Na njemu su, i u automatskom i u ručnom režimu – od strane samih boraca – označeni položaji i vatrene tačke neprijatelja. Zatim, na komandu sa tableta, dron kamikaza se šalje na izabranu metu da pogodi neprijatelja visokoeksplozivnim fragmentacionim punjenjem.

Kompleks koristi dve vrste dronova koji mogu da nose punjenja različitog kapaciteta, rekao je izvor. Ruske specijalne snage su dobile nekoliko ovih sistema na testiranje tokom borbenih dejstava.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srba

pre 1 godinu

Ruske udarne jedinice i pripadnici gruoe Wagner uklinili su se izmefju sela Jahdivka i Berhivksa na severnom delu Bahmuta i uporno pokusavaju da probiju ukrsjinsku liniju kako bi im presekli jedini put za snadbevanje grada i time naterali ukrajince da se povuku iz Bahmuta. Za sada ukrajinci odolevaju napadima ruskih jedinica, a teske borbe se vode celo jutro.

Normalac

pre 1 godinu

Artjomovsk?? Koga briga kako ga zove ruski agresor? Gadovi informbirovski, i Srba zna da je to Bahmut, ponosni ukrajinski grad.

ratko

pre 1 godinu

nadam se da ce Wagnerovci uspeti ,BRAVO ZA WAGNERRRRRRRR, a ko ih ne voli moze da ..........

dare

pre 1 godinu

Lijte kiše,hladne vode-Bahmut ode,Bahmut ode!!

Normalac

pre 1 godinu

Kako vam treba jebati milu mamu jer suvereni Bahmut nazivate agresorskim imenom. I zbog toga ćete goreti u paklu, gadovi deformerski.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija