• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

28.02.2023

20:15

NAJVEĆI TERORISTIČKI AKT PROTIV NEMAČKE, ALI BERLIN NE SME NI DA "ZUCNE"! Džefri Saks odbio da ćuti o ulozi SAD u "najprljavijem napadu ikad"!

Reuters

Vesti

NAJVEĆI TERORISTIČKI AKT PROTIV NEMAČKE, ALI BERLIN NE SME NI DA "ZUCNE"! Džefri Saks odbio da ćuti o ulozi SAD u "najprljavijem napadu ikad"!

Podeli vest

Američki profesor ekonomije Džefri Saks izjavio je da je istraga novinara Simura Herša o eksplozijama na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2" - verodostojna, te je skrenuo pažnju na neobičnu reakciju Vašingtona. Istovremeno, Nemačka ne dobija dovoljno informacija od svojih saveznika o sabotaži gasovoda, a ni istraga nije transparentna, rekao je poslanik Bundestaga Štefen Kotre

Saks u intervjuu za televiziju „Si-Dži-Te-En" istako da su američka i druge vlade odbacile istragu, li i da one ipak nisu iznele nijedan detalj koji opovrgava članak. 

- To je bilo samo banalno poricanje. Oni su govorili da je to fantazija, laž, ali nisu pružili nikakvu alternativu i nisu izneli nijednu činjenicu koja bi demantovala članak Herša - rekao je Saks.

Po njegovom mišljenju, bilo je izuzetno teško organizovati teroristički napad na objekte koji se nalaze na velikoj dubini.

- Gasovod je postavljen na dubini od oko 90 metara. To je veliki, debeli, teški čelik umotan u još deblji beton. Bilo je potrebno mnogo eksploziva da se dignu u vazduh tri od četiri kraka gasovoda. Deo planova je propao jer je postojala jasna namera da se dignu u vazduh sva četiri kraka, ali to pokazuje koliko je to bilo tehnički teško da se izvede. Vrlo malo vlada može to da uradi, a američka je očigledno jedna od njih - smatra ekonomista.

Saks je podsetio na pretnje američkog predsednika Džoa Bajdena da će obustaviti gasovode „Severni tok" u slučaju sukoba Moskve i Kijeva.

- Američki političari su mrzeli „Severni tok". Mnogo su ga mrzeli i nije prošao ni dan da nisu govorili koliko je to sraman projekat - rekao je profesor.

On je takođe ocenio da je sramotna odluka Švedske da onemogući pristup informacijama koje su dobijene tokom istrage terorističkog napada. Po mišljenju Saksa, zvanični Stokholm je zapravo mogao da deluje kao „čistač" koji skriva ozbiljne dokaze na mestu zločina, prenosi Sputnjik.

- Smatram da je prava organizacija koja bi trebalo se pozabavi tom istragom Savet bezbednosti UN i ako jedna zemlja odjednom kaže „ne, ne, nikakva istraga" to će biti prilično čudno. Zato hajde da vidimo da li će to da se desi - rekao je Saks, zaključujući da je takva istraga potrebna „radi mira i održivog razvoja".

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok" i „Severni tok 2" otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. 

Operator „Severnog toka", kompanija „Nord strim AG", saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je 8. februara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka". U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops" na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka" postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da Sjedinjene države nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

Isatovremeno, poslanik Bundestaga Štefen Kotre izjavio je da Nemačka ne dobija dovoljno informacija od svojih saveznika o sabotaži Severnog toka i da ne sprovodi transparentnu istragu.

- Istraga nije transparentna, niti se sprovodi uz odgovarajući trud. Razlozi su očigledni - prvo je za ovo naglas optuživana Rusija, a onda se sve smirilo. Sada je predstavnicima nemačke vlade jasno da bi samo saveznici mogli da izvrše ovaj teroristički akt - rekao je Kotre za TASS.

Prema njegovim rečima, vlada Nemačke ne čini ništa po tom pitanju što Norveška, Švedska i Danska ne dele sa njom nikakve informacije.

Prema Kotreu, mediji su u ovoj situaciji postali „glas savezne vlade".

- Najveći teroristički akt protiv infrastrukture Nemačke trebalo je da privuče pažnju ogromnog broja novinara. Trebalo je da se bave istraživačkim novinarstvom u celini, ali se od toga ništa nije dogodilo - naglasio je nemački političar.

Juče je šef spoljnopolitičkog odbora Alternative za Nemačku (AfD) i poslanik u Bundestagu Peter Bistron izjavio da Berlin mora da prizna da Amerika nije njegov saveznik ukoliko je izvršila sabotažu Severnog toka kao što navodi američki novinar Simor Herš.

- SAD pružaju 'zaštitu', ali sve na štetu nemačkih interesa. Sebično je zanemariti naše interese, zbog toga Nemačka mora da odgovori i da preispita svoju spoljnu politiku prema Sjedinjenim Državama - poručio je Bistron.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija