• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

01.03.2023

22:21 >> 18:31

POBEGAO IZ PAKLA! OBOREN SU-24 - EKSPLOZIJE! Borbe u Bahmutu najteže do sad! Vazdušno upozorenje širom Ukrajine!

Tanjug/AP

Vesti

POBEGAO IZ PAKLA! OBOREN SU-24 - EKSPLOZIJE! Borbe u Bahmutu najteže do sad! Vazdušno upozorenje širom Ukrajine!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 371. dan

Zelenski: Borbe u Bahmutu najteže do sada

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u svom redovnom video obraćanju rekao da je bitka za Bahmut "najteža do sada", ali da je ukrajinska odbrana čvrsta.

"Rusija uopšte ne vodi računa o ljudima i šalje ih u talasima protiv naših snaga. Intenzitet borbi se povećava", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Oboren ukrajinski Su-24

U području Druškovke, Donjecka Narodna Republika, oboren je ukrajinski Su-24, saopštio je ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Eksplozije u Poltavskoj i Sumskoj oblasti

Eksplozije u Poltavskoj oblasti Ukrajine, u Kremenčugu, javljaju mediji. Sirene za uzbunu se čuju u istočnim i centralnim oblastima Ukrajine. Detonacije su zabeležene i u Sumskoj oblasti.

Ukrajinske trupe u 18.40 po moskovskom vremenu ispalile su još 20 raketa iz višecevnog raketnog bacača na Petrovski okrug u Donjecku, još 10 raketa je ispaljeno na predgrađe Jasinovate, saopštili su u DNR.

Vazdušno upozorenje širom Ukrajine

 


Pobegao iz pakla - militanti Oružanih
snaga Ukrajine napuštaju Bahmut (VIDEO)

 

 

Pešadiji na "oklopu" je veoma drago što su napustili ovaj grad. Ali neće se dugo radovati, stav ukrajinskog rukovodstva je da se ukrajinska grupacija ne povlači iz kotla sazrevanja. Moraće da se vrate uskoro.

Hrvatski plaćenik "Internacionalne legije"

 

 

Pre nekoliko dana u hrvatskoj štampi prvi put je istaknut lokalni plaćenik, koji se u Ukrajini bori od prvih dana rata.
32-godišnji Luka Štimac rođen je u Podravini, ali je ceo život živeo u Nemačkoj.
Hrvat je u Ukrajinu stigao 3. marta 2022. preko punkta Tisa na granici sa Mađarskom. Odgovarajući dokument ukrajinskih graničara objavio je Aleksandar Kots. Od marta do juna prošle godine, Štimač se borio u redovima „Internacionalne legije" u Harkovskoj oblasti, sve dok nije dobio ranu od gelera u borbama za selo Ternovaja.
U novembru se Hrvat vratio u Ukrajinu. Sada služi u odredu Bravo 2 1. bataljona Međunarodne legije.

VSU ima par hiljada vojnika u
Bahmutu koje čeka sudbina puka Azov

Nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika nalazi se Artjomovsku, rekao je Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.
-U gradu je ostalo nekoliko hiljada pripadnika teritorijalne odbrane, ostali su odredi i nekoliko izviđačkih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koje će pucati na svakoga ko napusti Artjomovsk. Ove oružane formacije su ostavljene u gradu na klanje, rekao je Kimakovski Prvom kanalu.
Prema njegovim rečima, ruska vojska i artiljerija „vrlo kompetentno rade" u predgrađu Artjomovska: svi putevi, uključujući i put ka Časovom Jaru, pod vatrenom su kontrolom Ruske Federacije. Istovremeno, primetio je Kimakovski, ukrajinske trupe u Artjomovsku „će se boriti do poslednjeg".
Kako je istakao, Kijev je već izgubio do 70 odsto borbeno sposobne vojske u području Artjomovska.

Rusija: Sprečen napad na Krim,
moguća provokacija kod Pridnjestrovlja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je vojska sprečila pokušaj masovnog napada dronovima na Krim.
Prema saopštenju ministarstva, oboreno je šest bespilotnih letelica, a četiri su onesposobljene elektronski, prenosi RIA Novosti.
U ovom napadu nije bilo žrtava niti je načinjena šteta, zaključuje se u saopštenju.
Zatvorenici Azova govorili o „strašnim" duševnim mukama zbog ubijanja civila

Dodatne jedinice stižu u Bahmut

 

 

 

 

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je doneta odluka o prebacivanju dodatnih jedinica ukrajinskih trupa u Artjomovsk (Bahmut).

"Sada je epicentar borbenih dejstava Bahmut. Situacija tamo je zaista napeta. General Sirski je komandant Istočne grupe snaga. On se stalno nalazi na istoku i na prvoj liniji fronta. General je proputovao skoro ceo Bahmut, bio u štabu... Tamo su direktno na terenu donete određene odluke. To su i odluka o premeštanju dodatnih jedinica i određene odluke koje se ne mogu objavljivati", rekla je Maljar, prenose "Ukrajinske novosti“.

Kremlj ne veruje

Kremlj ne veruje izjavi savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka da Kijev ne vrši napade na teritoriju Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi mu ne verujemo", rekao je Peskov na pitanje novinara da komentariše Podoljakovu izjavu.

Rusija predala zvaničnu notu SAD o suspenziji učešća u START-u

Rusija je 28. februara predala SAD zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

- Juče smo predali zvaničnu notu američkoj stranim, u kojoj smo naveli da se ispunjavanje START-a obustavlja, ali da ćemo njegove centralne odredbe – ograničenje količine odgovarajućih sistema – poštovati - rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, saopštenje SAD o nekakvom planu za Rusiju o inspekcijama u okviru sporazuma pojavilo se prekasno, jer odluka Moskve o istupanju iz START-a sada ne može da se preispituje.

Pokušaj napada na Krim

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sprečen pokušaj intenzivnog napada dronovima na Krim. Oboreno je šest bespilotnih letelica, a još četiri su onesposobljene uz pomoć sredstava za radioelektronsku borbu. Žrtava i materijalne štete nije bilo.

Kijev šalje dodatne trupe u Artjomovsk

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je doneta odluka o prebacivanju dodatnih jedinica ukrajinskih trupa u Artjomovsk (Bahmut).

- Sada je epicentar borbenih dejstava Bahmut. Situacija tamo je zaista napeta. General Sirski je komandant Istočne grupe. On se stalno nalazi na istoku i na prvoj liniji fronta. General je proputovao skoro ceo Bahmut, bio u štabu... Tamo su direktno na terenu donete određene odluke. To su i odluka o premeštanju dodatnih jedinica i određene odluke koje se ne mogu objavljivati - rekla je Maljar, prenose „Ukrajinske novosti“.

 

Bahmut: Vagnerovci pokazali uništenu američku haubicu M777

 

 

 

Ruska vojska napreduje u pravcu Kremene

Ruski padobranci su uz podršku oklopne tehnike napreduju u okrugu Kremene u LNR, saopštili su ruski vojnici. Njihovu ofanzivu podržavaju tenkovi T-90M „Proriv“ i raketni lanser TOS-1A „Soncepjok“. Posade borbenih vozila govorile su o prednostima njihovog korišćenja u ofanzivi.

- Pali položaje, površina uništenja je 40 hiljada kvadratnih metara od jednog paketa - rekao je novinarima komandant posade TOS-1A.

Tenkovi T-90M podržavaju pešadijsku ofanzivu, gađajući neprijateljska uporišta sa zatvorenog položaja. Tenkisti su primetili prednost nove modifikacije ovih tenkova.

 

"RUSI RAZBIJAJU BAHMUT NA MOLEKULE!"

 

Ukrajinci gađali gasovod u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske trupe gađale su Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti. Pod vatrom su se našli centralna pijaca i gasovod, saopštila je gradska uprava.

 

Bahmut:

 

Kijev pred odlukom da povuče vojsku iz Bahmuta?

Odlukom komande, jedinice Oružanih snaga Ukrajine mogu da se povuku iz Artjomovska (ukrajinski Bahmut, prim.prev), pošto Kijev navodno ne želi da naprasno žrtvuje vojno osoblje, rekao je u intervjuu za Si-En-En savetnik ukrajinskog predsednika Aleksandar Rodnjanski.

- Rusija pokušava da je opkoli (Artjomovsk – red.) upravo sada, i za to koriste svoje najbolje Vagnerove trupe, očigledno najobučenije i najiskusnije... Naša vojska će očigledno odmeriti sve opcije. Oni za sada drže grad, ali ako treba, strateški će se povući, jer nećemo tek tako da žrtvujemo sve naše ljude - rekao je Rodnjanski.

Dan ranije, jedan pripadnik ukrajinske vojske požalio se Si-En-Enu da je situacija u Artemivsku mnogo gora nego što zvanično kažu.

Sticanje kontrole nad Artjomovskom od strane ruske vojske bio bi korak ka oslobađanju cele Donjecke Narodne Republike, preneo je Blumberg.

Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke  i važno je transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu . Prema rečima vršioca dužnosti šefa DNR Denisa Pušilina, skoro svi putevi ka Artjomovska su pod vatrenom kontrolom ruskih jedinica.

 

Vazdušna uzbuna u više područja!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 1 godinu

Nema vise mogucnosti za povlacenja potpuno ste opkoljeni mozete samo da pri povlacenju svi izginete ili da se predate i sacuvate zivote. Predugo je Minhauzen cekao sa povlacenjem vojske , sad je kasno.

koki

pre 1 godinu

Rusi bi bili ludi ako sad dozvole povlacenja. Toliko naroda izginulo unisten ceo grad i sad da se povuku. Morace da ih poklope jer u suprotnom rizikuju gnev naroda u Donbasu i Rusiji i naravno da ukri posalju te trupe na neki drugi pravac.

Normalac

pre 1 godinu

Juče su "Vagnerovci" bili u centru Bahmuta a danas "teške borbe u Bahmutu"? Smradovi deformersko-informbirovski, gorećete u paklu obmana.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17