• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

05.03.2023

18:18

JAPAN PONOVO UVOZI RUSKU NAFTU, BRUTALNA ŠAMARČINA VAŠINGTONU! Moskva dobila još jednu rundu u ratu sa Zapadom! ŠTA REĆI!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

JAPAN PONOVO UVOZI RUSKU NAFTU, BRUTALNA ŠAMARČINA VAŠINGTONU! Moskva dobila još jednu rundu u ratu sa Zapadom! ŠTA REĆI!

Podeli vest

Izvoz ruske nafte porastao je u januaru na 8,2 miliona barela dnevno, približavajući se „rekordu svih vremena" postavljenom u februaru 2020. godine, uprkos talasu sankcija uvedenih Moskvi

Japan je odlučio da ponovo kupuje rusku naftu, sudeći prema podacima izveštaja koji je objavilo Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije ove države.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), izvoz ruske nafte porastao je u januaru na 8,2 miliona barela dnevno, približavajući se „rekordu svih vremena" postavljenom u februaru 2020. godine, uprkos talasu sankcija uvedenih Moskvi.

Izveštaj koji je japansko ministarstvo objavilo prošlog utorka pokazuje da je ta država u januaru uvezla 747.706 barela ruske sirove nafte Sahalin blend.

„Blumberg" je ranije izvestio da japanska vlada vrši pritisak na uvoznike da obezbede zalihe goriva kako bi izbegli nestašice u budućnosti.

Japanska kompanija „Tajo Oil Ko" kupila ja naftu iz Rusije, a prema rečima portparola kompanije, isporuka je deo terminskog ugovora iz prošle godine godine. Ista firma kupila je rusku naftu u januaru ove godine, što je bila prva isporuka iz Rusije još od maja 2022. godine.

Nakon uvođenja ograničenja, nekoliko japanskih biznismena upozorilo je da zemlja ne može da preživi bez kupovine nafte i gasa iz Rusije.

- Za razliku od Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država, Japan je skoro u potpunosti zavisan od inostranstva za svoje energetske potrebe, tako da je nemoguće prekinuti veze sa Rusijom zbog sankcija. Realnost je da nećemo preživeti ako ne nastavimo da uvozimo iz Rusije, čak i ako su obimi manji - rekao je u novembru šef japanske kompanije „Itoču" Masahiro Okafudži.

Kako se Evropa odvikava od korišćenja ruske energije, kupci u Aziji su sklopili poslove. Kina je povećala uvoz ruske nafte na 1,9 miliona barela dnevno u proseku 2022. godine, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na 2021, podaci su Međunarodne agencije za energetiku. Indija je još više povećala kupovinu, zabeleživši povećanje od 800 odsto na prosečno 900.000 barela dnevno.

Ruski izvoz nafte u Kinu i Indiju dostigao je rekordne vrednosti u januaru nakon što je evropska zabrana ruske nafte stupila na snagu, navodi Kpler, kompanija za podatke i analitiku. Izvoz u Tursku, još jednog najvećeg kupca, takođe se nastavlja ubrzano.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NOVI IZUM ZAPADA: JEDNOSTAVNO KAŽU DA RUSKA NAFTA - NIJE RUSKA I REŠENA STVAR! Toliko o sankcijama  Moskvi! Šta reći...
Planeta

NOVI IZUM ZAPADA: JEDNOSTAVNO KAŽU DA RUSKA NAFTA - NIJE RUSKA I REŠENA STVAR! Toliko o sankcijama Moskvi! Šta reći...

Ima vic o veštom proizvođaču koji je postao hit na tržištu prodajući kobasice od mesa prepelice. Pravi delikates po ekstra ceni. Receptura je podrazumevala dodatak nešto svinjetine u smesu, radi lakšeg oblikovanja, masnoće i ukusa. Ispostavilo se na kraju kako je svinjetina dodavana u odnosu jedan prema jedan. Na jednu prepelicu jedna svinja.

19.02.2023

21:30

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija