• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

07.03.2023

07:30

NAŠLI SVOJU BEBU MESEC DANA NAKON ZEMLJOTRESA! Posle velike tragedije u Turskoj, priča sa srećnim krajem!

Printskrin video/Fotoilustracija

Vesti

NAŠLI SVOJU BEBU MESEC DANA NAKON ZEMLJOTRESA! Posle velike tragedije u Turskoj, priča sa srećnim krajem!

Podeli vest

Šestomesečna beba iz Turske po imenu Masal, za koju su njeni roditelji Nergis i Cumali Bakajli verovali da je stradala u razornom zemljotresu početkom februara, pronađena je mesec dana kasnije živa i potpuno zdrava.

Devojčica je, kako navode lokalni mediji, sve vreme bila u bolnici "Seldžuk" u gradu Konija, više od 500 kilometara udaljenom od mesta na kojem je poslednji put viđena. U međuvremenu se oporavila i od ozbiljnih zdravstvenih problema koje je imala pre zemljotresa, pa ju je porodica, nakon četiri nedelje agonije, preuzela i vratila kući.

Prevremeno rođena

Kako su novinarima ispričali njeni presrećni roditelji Nergis i Cumali, devojčica Masal rođena je prevremeno, u šestom mesecu trudnoće, nakon čega je doživela izliv krvi u mozak. Zbog toga je bila lečena u bolnici u rodnom Kahramanmarašu u provinciji Hataj, gde ju je kobnog 6. februara i zatekao zemljotres. Zdravstvena ustanova u kojoj se nalazila u jakom potresu pretrpela je ozbiljna oštećenja, ali je osoblje uspelo da evakuiše veći deo pacijenata i prebaci ih u bolnice u drugim delovima Turske. Tako se mala Masal obrela najpre u gradskoj bolnici u Mersinu, da bi ubrzo bila smeštena u "Seldžuk" kliniku medicinskog fakulteta u Koniji.

Zbog haosa koji je nakon zemljotresa nastao u provinciji Hataj, njenim roditeljima nije ni rečeno da je devojčica spasena i prebačena u drugu bolnicu, pa su oni počeli da je traže po celom regionu. Međutim, kako je vreme odmicalo, a od malene Masal nije bilo ni traga ni glasa, porodica je počela da strahuje da je njihova mezimica tragično skončala.

Kad su njeni roditelji već izgubili svaku nadu da će je ikada pronaći, iznenada ih je pozvao direktor bolnice "Seldžuk" i saopštio im da je njihova ćerka živa i zdrava.

- Moja devojčica je prevremeno rođena, doživela je izliv krvi u mozak i pre zemljotresa je hospitalizovana u dečjoj klinici u Kahramanmarašu. Nakon zemljotresa nismo mogli da je nađemo. U bolnici nije bila, kao ni u drugim zdravstvenim ustanovama u okolini. Policija ništa nije znala o njoj. Mislili smo da smo zauvek ostali bez naše Masal i da je poginula u zemljotresu. Kad smo već izgubili nadu da ćemo je naći, zvali su nas iz bolnice u Koniji i rekli nam da se naša beba nalazi kod njih. Presrećni smo i zahvalni Bogu što je opet sa nama - rekla je Masalina majka Nergis.

Dobro se oporavlja

Kako navode lokalni mediji, beba je u međuvremenu operisana, intervencija je prošla odlično, a Masal je dobro reagovala i na posthirurške tretmane. Za mesec dana se potpuno oporavila od manjeg šloga, koji je doživela na rođenju, pa je sada potpuno zdrava. Počela je da dobija na težini, ima više od četiri kilograma, a lekari su prezadovoljni njenim oporavkom.

Podsetimo, u zemljotresu magnitude 7,8 po Rihterovoj skali, koji je 6. februara u zoru pogodio delove Turske i Sirije, poginulo je više od 51.000 ljudi, a pričinjena je i ogromna materijalna šteta.

Ne daj Bože nikom!

Otac pronađene bebe Cumali Bakajli rekao je novinarima da je porodica prošla kroz "pakao i agoniju" dok je tragala za malom Masal, ali da se na kraju srećom sve dobro završilo.
- Ne daj bože nikome da prođe kroz ono kroz šta smo mi morali da prođemo. Mislili smo da je više nikad nećemo videti. Ne mogu da vam opišem koliko smo bili srećni kad su nam javili iz Konije da je kod njih. Njeno stanje je poprilično dobro i zahvalni smo lekarima na svemu što su učinili - rekao je Bakajli.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija