• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.03.2023

11:33

TALIBANI BEZ MILOSTI UPRKOS EKONOMSKOJ KRIZI! Žene preživljavaju PAKAO, zaposlenost opala za 25 posto!

Vesti

TALIBANI BEZ MILOSTI UPRKOS EKONOMSKOJ KRIZI! Žene preživljavaju PAKAO, zaposlenost opala za 25 posto!

Podeli vest

Zaposlenost žena u Avganistanu opala je za četvrtinu, nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji, navodi se u najnovijoj proceni Međunarodne organizacije rada (MOR) koja je danas objavljena, prenosi Rojters.

MOR je saopštio da je sa poslednjim kvartalom 2022. godine došlo do pada zaposlenosti žena od 25 odsto u odnosu na drugi kvartal 2021. godine, dok kod muškaraca taj pad iznosi 7 odsto za isti period.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021. pošto su se snage SAD povukle iz Avganistana.

- Ograničenja za devojke i žene imaju ozbiljne implikacije na njihovo obrazovanje i šanse na tržištu rada - naveo je u oceni za 2022. godinu Ramin Behzad, koordinator za Avganistan pri MOR-u.

Talibanske vlasti uvele su ograničenja za većinu devojaka da pohađaju srednju školu, zabranile im fakultetsko obrazovanje, a većini radnica u nevladinim organizacijama je onemogućeno da rade.

Ekonomija Avganistana je takođe pogođena krizom koja dodatno gasi radna mesta, navodi Rojters.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, zapadne države su povukle razvojnu pomoć i zamrznule sredstva centralne banke Avganistana.

MOR procenjuje da se BDP smanjio za 30-35 odsto tokom 2021. i 2022. godine, ali da je ukupna zaposlenost pokazala neke znake oporavka u prvoj polovini prošle godine, dok je generalno u padu za mlađe pripadnike muške populacije i sve žene u tom periodu.

- Neke žene su prešle u kategoriju samozaposlenih osoba, bave se poljoprivredom ili popravkom odeće, čime doprinose prihodima domaćinstva i sprečavaju da zaposlenost žena još više opadne - navodi se u izveštaju MOR.

Talibanski zvaničnici pozvali su međunarodnu zajednicu da odmrzne sredstva Avganistana kako bi ublažili krizu likvidnosti u zemlji i saopštili su da pokušavaju da ojačaju ekonomsku samodovoljnost kroz trgovinu i investicije, prenosi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija