• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug.rs

07.03.2023

15:13

BRITANIJI PREKIPELO, NEMA MESTA ZA ILEGALNE MIGRANTE! Svako ko ČAMCEM pokuša da dođe na OSTRO čeka ga NEPRIJATNO IZNENAĐENJE!

Reuters

Vesti

BRITANIJI PREKIPELO, NEMA MESTA ZA ILEGALNE MIGRANTE! Svako ko ČAMCEM pokuša da dođe na OSTRO čeka ga NEPRIJATNO IZNENAĐENJE!

Podeli vest

Vlada Britanije danas je objavila detalje novog zakona koji zabranjuje tražiocima azila da u tu zemlju uđu pomoću malih čamaca.

Kako navodi Rojters, prema novom zakonu, svako ko stigne malim čamcima neće moći da zatraži azil i biće deportovan u takozvane sigurne treće zemlje.

Tu meru osudile su pojedine humanitarne organizacije koje pomažu izbeglicama, uz obrazloženje da bi mogla da kriminalizuje na hiljade izbeglica.

Premijer Riši Sunak označio je zaustavljanje dolazaka pomoću čamaca jednim od pet ključnih prioriteta svoje vlade, nakon što je broj migranata koji su stigli na južnu obalu Engleske prošle godine porastao na više od 45.000, a od kojih je oko 90 odsto zatražilo azil.

- Oni neće prestati da dolaze ovde sve dok svet ne sazna da ćete, ako uđete u Britaniju ilegalno, biti zadržani i brzo vraćeni. Ovaj zakon omogućava zadržavanje ilegalnaca bez kaucije ili sudske revizije u prvih 28 dana od pritvora do njihovog odlaska - rekla je ministarka unutrašnjih poslova Britanije Suela Brejvermen.

Dobrotvorna organizacija saveta za izbeglice saopštila je da će desetine hiljada pravih izbeglica kojima je ranije bio odobren azil, biti ''zatvorene kao kriminalci'', što bi ''srušilo'' britanske obaveze prema Konvenciji UN o izbeglicama, dok Brejvermen tvrdi da je zakon kompatibilan sa međunarodnim obavezama.

Bivši britanski premijer Boris Džonson prošle godine dogovorio je slanje desetina hiljada migranata u Ruandu, koja je od Britanije udaljena više od 6.400 kilometara, a Evropski sud za ljudska prava blokirao je tu deportaciju tik pre nego što je prvi avion sa izbeglicama trebalo da poleti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17