• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

08.03.2023

07:30

(VIDEO) KINA JE SPREMNA NA RAT SA AMERIKOM, PEKING UPOZORIO VAŠINGTON DA PREKINE SA PROVOKACIJAMA!  Ako ne povuku ručnu sledi....

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) KINA JE SPREMNA NA RAT SA AMERIKOM, PEKING UPOZORIO VAŠINGTON DA PREKINE SA PROVOKACIJAMA! Ako ne povuku ručnu sledi....

Podeli vest

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang izjavio je juče da je njegova zemlja spremna i na rat sa Amerikom. On je upozorio da Kina i SAD idu ka sukobu ukoliko Vašington "ne povuče ručnu" u svojoj politici prema Pekingu.

Novopostavljeni šef kineske diplomatije, koji je doskoro bio ambasador u SAD, na konferenciji za medije izjavio je da je nedavni incident sa balonom u Americi dokaz da Vašington vidi Peking kao glavnog neprijatelja.

Pravo na odbranu

- Incident je bio uzrokovan višom silom. Vašington je preterano reagovao, zloupotrebio silu i dramatizovao situaciju, stvarajući diplomatsku krizu koja se mogla izbeći - kazao je Ćin.

On je istakao da SAD prema Kini reaguju sa "pretpostavkom krivice".

- Kina je tražila miran i stabilan odnos sa SAD, ali su pozivi administracije predsednika Džozefa Bajdena na dizanje zaštitnih barijera poruka da Kina ne bi trebalo da odgovori rečima ili delima kad je napadnuta. To nije moguće - istakao je Ćin.

Prema njegovim rečima, politika Vašingtona prema Kini potpuno je odstupila od racionalnog i zdravog puta.

- Ako SAD ne povuku ručnu, već nastave da idu pogrešnim putem, nikakva zaštitna barijera ne može sprečiti iskakanje iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije - naglasio je kineski diplomata.

Ćin je dodao da je "takvo rivalstvo bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovečanstva".

Kad je reč o Tajvanu, kineski ministar je to pitanje nazvao crvenom linijom, koja se ne sme preći u odnosima SAD i Kine.

S druge strane, kineski diplomata je istakao odnose Pekinga i Moskve i naveo da je to primer koji druge zemlje treba da slede.

- Odnosi između Rusije i Kine odlikuju se nesvrstavanjem u blokove i odsustvom konfrontacija i nisu usmereni protiv neke treće strane. Odnosi između Rusije i Kine ne predstavljaju pretnju bilo kojoj zemlji na svetu - istakao je Čin.

Foto: Infomedijabalkan

Rat SAD i Kine značilo bi i kraj čovećanstva, da li že razum prevladati?

On je dodao da Zapad preti Kini sankcijama, iako njegova zemlja nije snabdela oružjem nijednu stranu u ukrajinskom sukobu.

- Nismo u sukobu i ne obezbeđujemo oružje nijednoj strani. Dakle, na osnovu čega diskusija o krivici, sankcijama i pretnjama Kini? Ovo je apsolutno neprihvatljivo - naglasio je Ćin.

Multipolarni svet

Kineski ministar je, takođe, kazao da sankcije Rusiji neće rešiti probleme, te da bi dijalog o završetku sukoba u Ukrajini trebalo da otpočne što je pre moguće.

- Rusko-kineska saradnja može da postane pokretač sveta ka multipolarnosti i većoj demokratiji u međunarodnim odnosima - zaključio je Ćin.

Kina je, podsetimo, objavila predlog za rešenje sukoba u Ukrajini u 12 tačaka, koji je Zapad istog trenutka odbio. Samo dan nakon objavljivanja kineskog dokumenta u javnost su iscurili navodni američki obaveštajni izveštaji, u kojima je Peking optužen da "razmatra" slanje oružja Rusiji. Zvaničnici u Vašingtonu su upozorili da će na bilo kakvu pošiljku oružja biti odgovoreno sankcijama. Iako je Bajden nagovestio da razmišlja o tome da objavi te obaveštajne izveštaje, Amerika još nije pružila nikakav dokaz da Kina razmatra slanje oružja Rusiji.

Rat u Ukrajini došao do kritične tačke

Ćin Gang je izjavio da je rat u Ukrajini došao do kritične tačke.
- Ili će neprijateljstva prestati i mir ponovo biti uspostavljen uz nalaženje puta ka političkom rešenju ili će ulje biti doliveno na vatru, kriza će se proširiti i situacija izmaći kontroli - kazao je Ćin.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duško

pre 1 godinu

Kauboji još ne shvataju da ne samo da je konac njihove diktature, nego da im se bliži i kraj. Zaboravili su da nema više Indijanaca , koplja ,strele i tomahavka......danas je oružje malo drugačije. Baš da se igraju vatrom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petar Petković pravo u metu: Kurti nije smeo za pregovarački sto, a Svečlja se boji i plakata s likom Aleksandra Vučića!
Politika

Petar Petković pravo u metu: Kurti nije smeo za pregovarački sto, a Svečlja se boji i plakata s likom Aleksandra Vučića!

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković oglasio se putem plaftorme X i izneo jasan stav u vezi sa izjavama tzv. kosovskog ministra policije - Dželjalja Svečlje, koji je povodom plakata na severu Kosova sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz poruku "vrhovni komandante čekamo te", zapretio da će Vučić, ukoliko dođe na Kosovo bez prethodnog zahteva – biti uhapšen.

30.06.2024

16:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija