• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

07.03.2023

17:30

ZAPAD I RUSIJA ĆE PODELITI UKRAJINU, AMERIČKI NATIONAL REVIEW STAVIO TAČKU NA... Kijev će se suočiti sa svršenim činom, vojsku neće imati, a...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ZAPAD I RUSIJA ĆE PODELITI UKRAJINU, AMERIČKI NATIONAL REVIEW STAVIO TAČKU NA... Kijev će se suočiti sa svršenim činom, vojsku neće imati, a...

Podeli vest

Zapad će situaciju u Ukrajini rešiti pregovorima, A SAD i njihovi saveznici ne isključuju mogućnost podele te zemlje na dva dela - objavio je američki list National Review. Entuzijazam Zapada u rešavanju ukrajinskog pitanja već počeo da opada i da će i dalje opadati.

To će ukrajinske vlasti će se suočiti sa svršenim činom - biće im ponuđen scenario za mirno rešenje sukoba, pri čemu Ukrajina biti bukvalno podeljena na dva dela.       

Kad do toga dođe, ukrajinska armija biće isuviše iscrpljena i slaba, pa neće moći ni da se usprotivi ni da izdrži nalete ruskih snaga.
         
National Review navodi da ovo znači da ništa neće biti od granica Ukrajine iz 1991. godine.

         
Američki list procenjuje da bi za SAD i Evropsku uniju organizovanje kontraofanzive u Donbasu i zauzimanje Krima bilo preskupo jer bi za takve velike operacije bila potrebna ogromna količina opreme i municije. A i u tom slučaju, teško da bi bila uspešna bez moćne vazdušne podrške.
         
National Review napominje da Rusija ne namerava da napusti svoje nove teritorije, pa scenario podele Ukrajine po rezultatima mirovnih pregovora u takvoj situaciji izgleda najrealnije. I naglašava da su Francuska, Nemačka i SAD već spremne da prihvate činjenicu da će na granicama NATO-a imati „destabilizovanu država" kakva će biti Ukrajina.
         
List procenjuje da će Poljskoj i baltičkim državama biti teže nego Zapadu da prihvate takav rasplet.
         
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će odluke o uslovima mira u Ukrajini „ostati na Ukrajincima", kao i da to važi i za eventualne teritorijalne ustupke Kijeva.

Bivši američki ambasador u SSSR-u Džek Metlok rekao je u oktobru 2022-ge da Ukrajina treba da odustane od  pretenzija na teritorije koje je već pripojila Ruska Federacija i da pristane na pregovore.
          
Upozorio je da Ukrajina ni uz podršku NATO-a neće moći da stvori stabilnu, funkcionalnu državu u granicama iz 1991. godine. Pokušaji da se teritorije vrate silom dovešće, po njegovom mišljenju, do dalje eskalacije sukoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 1 godinu

Sve je u današnjem SVETU moguće. Ali mislim da bi se tada svet potpuno razbio. Više se ne bi znalo (a ni sada već) kome verovati! Došlo bi se do zaključka da nikoga nije briga za život običnog ČOVEKA Svi gaje salatu a nema niko da je kupi. Katastrofa planete.

Nikola

pre 1 godinu

Mali je problem što u ove vlažne snove ruske FSB više niko ne veruje. Pa ni naš predsednik. Bahmut osvajaju mesecima i nikako da ga osvoje, kakva crna podela.

Pera ložač

pre 1 godinu

Pa Rusija bi napravila naj veću glupost uradi li to ili sve ili ništa. Jer tek tad bi bili gotovi

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17