• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr

07.03.2023

20:55

(VIDEO) LJUDSKO OKO OVO NIJE VIDELO DVE I PO HILJADE GODINA! Pogledajte snimak tajnog hodnika u Keopsovoj piramidi! ŠTA LI NAS TAMO ČEKA?!

Vesti

(VIDEO) LJUDSKO OKO OVO NIJE VIDELO DVE I PO HILJADE GODINA! Pogledajte snimak tajnog hodnika u Keopsovoj piramidi! ŠTA LI NAS TAMO ČEKA?!

Podeli vest

Arheolozi su objavili snimke iz unutrašnjosti hodnika koji se nalazi iznad glavnog ulaza u Keopsovu (ili veliku) piramidu u Gizi u Egiptu!

Skriveni prolaz, koji je prvi put otkriven 2016. uporabom tehnologije nazvane "muografija", ostao je neka vrsta enigme sve donedavno kada su istraživači ubacili sićušnu endoskopsku kameru kroz mali otvor u kamenoj konstrukciji kako bi otkrili što je unutra.

Snimak prikazuje prostor unutar piramide koji ljudske oči verovatno nisu videle hiljadama godina. Reč je o hodniku dugom devet metara i širokom 2,1 metar sa zasvođenim stropom.

Tačna namena tog hodnika još nije jasna. Neki arheolozi veruju da je pomogao preraspodeli mase građevine, dok drugi smatraju da bi mogao dovesti do dodatnih skrivenih prostorija.

- Nastavićemo skeniranje pa ćemo videti šta ćemo pronaći ispod njega ili na njegovu kraju - kaže Mostafa Waziri iz egipatskog Vrhovnog veća za starine.

Bilo je mnogo tvrdnji o skrivenim sobama i hodnicima u najpoznatijim egipatskim spomenicima i grobnicama tokom godina i dobro je videti da je jedna od njih konačno potvrđena na ovaj način.

Biće zanimljivo videti šta još, ako išta, leži dublje pod piramidom.

Piramide u Gizi tri su ogromne piramide smeštene na platou Gize, nedaleko od Kaira, u Egiptu. To su najpoznatije egipatske piramide i među najvećim strukturama koje su ikad izgrađene.

Velika piramida je najveća, a izgradio ju je faraon Khufu (Keops) oko 2.550. pre nove ere. Visoka je oko 147 metara i dugo je vremena bila najviša građevina na svetu.

Kefrenova piramida je izgrađena oko 2.520. pre nove ere, za faraona Hefrena. Visoka je oko 136 metara i poznata je po svom gornjem delu koji je bio obložen belim kamenom.

Mikerenova je piramida najmanja, izgrađena oko 2490. pre nove ere i visoka je oko 62 metra.

Osim te tri piramide, na platou se nalaze i neke manje piramide, velika Sfinga, hramovi i grobnice za faraone i njihove kraljice. Piramide u Gizi predstavljaju neverovatna tehnička dostignuća i svedoče o bogatoj egipatskoj istoriji i kulturi.

Arheolozi otkrili nasmejanu sfingu sa likom cara Klaudija!

Egipatsko ministarstvo turizma i starina saopštilo je da su arhelozi na jugu Egipta blizu hrama Hator otkrili manju sfingu "nasmejanog lica i sa dve rupice na obrazima", koja navodno predstavlja rimskog cara Klaudija, kao i ostatke oltara od krečnjaka.
Oba predmeta su pronađena unutar grobnice na dva nivoa u hramu Dendera, 450 kilometara južno od Kaira, prenosi Bi-Bi-Si. 
Pored "lepo istesane" sfinge, arheolozi su okrili i kamenu ploču iz rimskog doba, na kojoj se nalaze natpisi ispisani demotskim pismom i hijeroglifima.
Neki stručnjaci misle da vlada Egipta ovim otkrićima želi da privuče više posetilaca i udahne novi život turističkoj industriji u zemlji koja je teško pogođena ekonomskom krizom.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Velko

pre 1 godinu

Da u tunelu nije slucajno i Keops s koje ono galaksije ?

Nereida

pre 1 godinu

Ja znam da je to hodnik za izlazak Faraona kad podje ka zvezdama. Zivela sam tamo u to vreme i bila zivs zatvorena sa Faraonom kao i jos nekoliko sluzincadi. Zato sad patim od klaustrofobije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija