• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

07.03.2023

22:45

MOSKVA NIJE PROGUTALA SPIN ZAPADA, PRIČA O UKRAJINSKOJ SABOTAŽI NE PIJE VODU?! Zaharova: Oni koji ne sprovode istragu skreću pažnju javnosti

Reuters

Vesti

MOSKVA NIJE PROGUTALA SPIN ZAPADA, PRIČA O UKRAJINSKOJ SABOTAŽI NE PIJE VODU?! Zaharova: Oni koji ne sprovode istragu skreću pažnju javnosti

Podeli vest

Pitam se ko dozvoljava takva curenja, popunjavajući njima informacioni prostor? Odgovor je jasan - oni koji ne žele da vode istragu, istakla je ruska zvaničnica.

Za prašinu koja se podigla u zapadnim medijima oko terorističkog napada na Severni tok krivi su oni koji ne žele da sprovodu istragu i namerno skreću pažnju javnosti sa činjenica, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

"Njujork tajms" je, pozivajući se na američke zvaničnike, ranije objavio da novi obaveštajni podaci sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napade na Severni tok.

- Pitam se ko dozvoljava takva curenja, popunjavajući njima informacioni prostor? Odgovor je jasan - oni koji ne žele da vode istragu na polju prava, i spremni su da na svaki način skrenu pažnju javnosti sa činjenica - napisala je Zaharova.

Naglasila je da zapadni režimi, koji su, prema njenim rečima, umešani u incident, treba da odgovore na zvanične zahteve ruske strane i da uzmu u obzir istragu američkog novinara Simora Herša.

Foto: Reuters

Eksplozija na Severnom toku

Rusija je ranije UN predala nacrt rezolucije o stvaranju komisije za istragu sabotaže Severnog toka, a prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje, prva runda konsultacija o ruskom nacrtu rezolucije ostavlja utisak da Zapad nije zainteresovan za objektivan proces.

- Ako mogu tako reći, istrage koje sprovode skandinavske države i Nemačka ne samo da nisu transparentne, već su usmerene isključivo na prikrivanje tragova i zaštitu SAD - ukazao je on i dodao da se svi zahtevi Rusije "bahato ignorišu". 

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš objavio je 8. februara svoju istragu o eksplozijama Severnog toka, u kojoj je naveo da je eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda podmetnula američka vojska u junu 2022. godine za vreme vojne vežbe američke mornarice "Baltops 22" uz podršku norveških specijalista.

Predsednik SAD Džozef Bajden se odlučio na sabotažu posle više od devet meseci tajnih razgovora sa timom za nacionalnu bezbednost, saopštio je Herš.

Razlog sabotaže, prema njegovim rečima, bila je bojazan šefa Bele kuće da Nemačka, koja gas iz Rusije dobija preko Severnog toka, ne bi želela da učestvuje u vojnoj pomoći Ukrajini. Vašington negira ove optužbe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija