• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

08.03.2023

22:40 >> 22:45

ODLUČUJUĆA BITKA NA PROLEĆE! UBIJENI SABORCI? ČEKAJU SVOJE VREME! DRONOVI NAPALI! Putin čestitao dan žena! Bahmut pada za par dana?

Tanjug/AP

Vesti

ODLUČUJUĆA BITKA NA PROLEĆE! UBIJENI SABORCI? ČEKAJU SVOJE VREME! DRONOVI NAPALI! Putin čestitao dan žena! Bahmut pada za par dana?

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 378. dan.

Ubili svoje?

Petorica ukrajinskih vojnika pucali su iz mitraljeza na svoje saborce u gradu Marinka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), rekao je danas novinaru TASS jedini preživeli iz te grupe.

-Ukrajinski vojnici su pucali na nas iz susedne kuće trupe iako su jasno videli da smo na njihovoj strani i da nam je potrebna pomoć, rekao je preživeli ukrajinski vojnik i objasnio da su četiri njegova saborca odmah smrtno stradala, a samo on je uspeo da se skloni, ali teško ranjen.

Šef ukrajinskih vojnih obaveštajaca: Odlučujuća bitka na proleće

Rusija je "protraćila ogromne količine ljudskih resursa, naoružanja i materijala" tokom rata protiv Ukrajine, izjavio je danas šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

"Rusija će verovatno ostati bez ofanzivnog potencijala do kraja proleća", rekao je Budanov, prenosi Kijev indipendent.

Prema njegovim rečima "odlučujuća bitka pre nego što se ovaj rat završi" vodiće se ovog proleća.

Čekaju svoje vreme

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin uputio je novu video-poruku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Ukrajinski dronovi napali obalu Energodara i izazvali požar

Ukrajinske bespilotne letelice izvele su napad zapaljivom municijom na obalu Energodara. Napad je izazvao požar na površini od oko četiri hektara, saopštile su gradske vlasti.

"Na Međunarodni dan žena ukrajinska vojska je ponovo izvela teroristički čin protiv civila u Energodaru, nanoseći napad zapaljivom municijom na gradsku obalu", navedeno je u saopštenju.

Prema navodima vlasti Energodara, požar se širi ka dalekovodima koji napajaju grad strujom.

Putin je čestitao Dan žena

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Dan žena i poslao poruku ženama u ruskoj vojsci.

"Danas se u svim gradovima naše velike zemlje priča o ljubavi i divljenju majkama, bakama, sestrama, suprugama, ćerkama, devojkama, trude se da obraduju svoje najmilije, zagrle ih, kažu šta ponekad nema dovoljno. vreme za u svakodnevnom naletu posla, pokušavaju da prenesu pozdrave i ljubazne, iskrene reči onima koji veruju i čekaju kod kuće u vreme iskušenja i rastanka", kazao je ruski predsednik, a prenosi Medžua.

Stoltenberg: Bahmut može pasti za par dana

Šef NATO alijanse upozorio je na ozbiljne posledice ako Zapad nastavi da potcenjuje Rusiju.

Prigožin sa vojnicima grupe Vagneru Bahmutu

 

 

 

Isplivali detalji istrage o Severnom toku

Nemački javni servis ARD, koji je ovu temu istraživao u saradnji sa još nekoliko nemačkih medija, uključujući i nedeljnik Di Cajt, otkrio je detalje nemačke istrage o eksploziji na Severnom toku.

Sud ukinuo EU sankcije majci Jevgenija Prigožina

Evropski sud pravde odlučio je da majku ruskog biznismena Jevgenija Prigožina Violetu skine sa liste EU sankcija, proizilazi iz odluke objavljene na sajtu suda, prenose RIA novosti.

"Sud je ukinuo restriktivne mere protiv Violete Prigožine, majke Jevgenija Prigožina“, navodi se u saopštenju. Sud je objasnio da je slučaj razmatran u kontekstu ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Violeta Prigožina (73) dodata je na listu evropskih sankcija kada je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, pod izgovorom da je ona vlasnica nekoliko firmi koje se povezuju sa njenim sinom.

Ukrajina se sprema za pad Bahmuta?

Ruski telegram kanali pišu o tome da ukrajinske snage pripremaju drugu liniju odbrane u Donjecku, Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka-Toreck i raspoređuju pojačanja sa rezervom, piše Sputnjik.

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

◾Svakodnevno Oružane snage Ukrajine u području Krasnog Limana gube po 130 vojnika i devet komada tehnike;

◾ Ruska vojska je likvidirala više od 180 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;

◾ Ruske trupe su uništile više od 65 ukrajinskih vojnika i haubicu Msta-B na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

◾ Zaustavljena su dejstva deset diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;

◾ Ruske trupe su likvidirale oko 50 vojnika i uništile haubicu D-30, Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona;
 

Nemački leopardi stižu u Ukrajini


Ukrajina će ovog meseca dobiti 18 nemačkih i 3 portugalska tenka "leopard 2", saopštio je šef nemačkog ministarstva odbrane Boris Pistorijus.

- Mogu da kažem da sam upravo saznao sledeće: 18 nemačkih tenkova Leopard-2A6 i tri portugalska tenka mogu biti poslate u Ukrajinu ovog meseca - rekao je on na marginama neformalnog sastanka Saveta EU na nivou ministara odbrane.

Foto: Tanjug/AP

On je objasnio da tenkovi u Ukrajinu treba da stignu sa već obučenim posadama.
 

Šta su rusi bacili na Avdejevku?

Ukrajinske snage snimile su zastrašujući video na kojem se vidi ogroman ruski projektil u Avdejevci, a snimci ruskih snaga pokazuju žestoke udare po utvrđenim položajima.

Južnokorejske haubice stižu u Ukrajinu


Južnokorejska vlada dala je izvoznu dozvolu Poljskoj da Ukrajini isporuči haubice Krab, koje su napravljene od južnokorejskih komponenti, rekao je Rojtersu direktor evropsko-azijskog odeljenja Biroa za međunarodnu saradnju Kim Hen Čol.

„Proučili smo svu dokumentaciju i moguće probleme unutar DAPA, a zatim smo odlučili da izdamo izvoznu dozvolu Poljskoj“, rekao je on agenciji.

Kim Hen Čol.je naglasio da je stav vlade Južne Koreje da ne isporučuje sisteme naoružanja Ukrajini.
 

Pistorijus: Napad na Severni tok je možda "operacija lažne zastave"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je danas na preuranjene optužbe o napadu na Severni tok, ukazujući na to da se možda radi o "operaciji lažne zastave".

Novi snimak situacije u Bahmutu

 

 

Gutereš u Kijevu


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u Kijev.

Foto: Beta

Kako se očekuje, tema razgovora sa predstavnicima kijevskih vlasti će biti produženje Sporazuma o žitu.
 

Moskva reagovala na članak Njujork tajmsa o Severnom toku

Kremlj se oglasio o delu objavljenog članka Njujork tajmsa koji kaže da nema dokaza da je vlada u Kijevu povezana sa grupom koja bi mogla da stoji iza napada.

 

Rusi zauzeli stratešku tačku kod Avdejevke


Ukrajinski mediji pišu da su ruske snage zauzele stratešku tačku Veselo, kod Avdejevke.
 

Zelenski besan zbog Bahmuta.

Ukrajinski predsednik strahuje od katastrofe za ukrajinske snage u Donjecku ako Rusi zauzmu grad.

Prigožin: Ceo istočni deo Bahmuta pod kontrolom Vagnera

Šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin tvrdi da njegove trupe drže pod kontrolom sve teritorije istočno od reke Bahmutke.

 

 

Analiza situacij u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪ Ruske snage su verovatno zauzele deo Bahmuta istočno od reke Bahmutke nakon kontrolisanog povlačenja ukrajinskih trupa iz istočnog Bahmuta u centralni i zapadni deo grada. Napredovanje je na zabeleženo i na jugozapadu.

▪ Ruske trupe izvele su jurišne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremena. Napredovanje je zabeleženo  severozapadno od Kremene. Ukrajinski izvor je rekao da su ruske trupe povećale broj napada u pravcu Kremenei Belogorovke.

▪ Ruske trupe su nastavile sa napadima u oblasti Avdijevke.

▪ Ruski izvor je rekao da ukrajinske snage pokušavaju da izvedu operaciju preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

▪ Prema Institutu, prvi glavni zadatak Rusije je da preuzme kontrolu nad preostalim delom LNR i napreduje ka istočnom delu Harkovske oblasti, kao i da opkoli severni deo DNR.

▪ Drugi glavni zadatak je preuzimanje potpune kontrole nad DNR-om.

 

 

Hronika ratnih operacija (MAPA)

 

Razmena zatvorenika
 

Pretpostavlja se da je još jedna razmena ratnih zarobljenika izvršena u Sumskoj oblasti. Na ukrajinsku stranu vraćeno je 130 boraca, dok se u Rusiju vraća 90 vojnika koji su upućeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju.

Većina razmenjenih Ukrajinaca zarobljena je tokom borbi za Mariupolj i Azovstalj.

Smer Starobeljsk
 

Na pravcu Starobeljska, strane nastavljaju da jačaju snage, razmenjuju artiljerijske udare i pokreću diverzantsko-izviđačke grupe jedna iza druge. Na ovom delu fronta nema značajnijih promena.
 

Foto: Printscreen Telegram

 

Soledarski pravac
 

Deo ukrajinskih trupa napušta Bahmut, pokušavajući da se povuče seoskim putevima i putevima pod vatrom artiljerije kod Artjomovskog i Krasnoga. Odvojene jedinice nastavljaju da drže odbranu na ruševinama grada, kupujući vreme Oružanim snagama Ukrajine za opremanje nove linije odbrane.

U samom Bahmutu, borci Vagnerovog PMC-a napreduju na severnu, istočnu i južnu periferiju grada, povećavajući pritisak na preostale borce VSU.

Donjecki pravac
 

Na Marjinku se nastavljaju žestoke borbe u centru grada. Na jugu ruske trupe nastavljaju napredovanje u rejonu sela Pobeda, proširujući zonu kontrole u ​​okolini sela.

VSU je ponovo izveo masovno granatiranje Donjecka: pogođene su garažna zadruga u Petrovskom i industrijska zona u Kijevskom okrugu, jedna osoba je povređena.

Zaporoška oblast
 

Ukrajinske formacije napale su grad Pologi na prvoj liniji fronta, oštetivši nekoliko stambenih zgrada. Jedan od ukućana je ranjen, ukazana mu je sva neophodna pomoć.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
el schabanny

pre 1 godinu

a sto Rusi ako vec znaju da se neprijetelj kosoliduje na novoj liniji odbrane , ne vrse preventivne udare po tim novim polozajima?

Normalac

pre 1 godinu

Ukrajince bar broje dok svoje agresor meri na kubik tj koliku zapreminu zauzimaju na kamionu dok odvoze leševe nazad u RU.

Normalac

pre 1 godinu

A pa da, kada kažete da Bahmut pada za par dana verovatno mislite za 746 ili recimo još jedan paran broj - 618 dana jer evo već je prošlo 210 od kako objavljujetr svaki dan da "Bahmut pada za par dana"

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija