• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

08.03.2023

13:31

ISPLIVALI DETALJI ISTRAGE O SEVERNOM TOKU! Nemci sumnjaju na pet muškaraca i ŽENU, svi TRAGOVE vode NA JEDNO MESTO, otkriveno kako je tekla CELA OPERACIJA?!

Reuters/Pixabay

Vesti

ISPLIVALI DETALJI ISTRAGE O SEVERNOM TOKU! Nemci sumnjaju na pet muškaraca i ŽENU, svi TRAGOVE vode NA JEDNO MESTO, otkriveno kako je tekla CELA OPERACIJA?!

Podeli vest

Nakon što je Njujork tajms objavio da je sabotažu gasovoda Severni tok izvela proukrajinska grupa, sličnu priču je objavio sinoć i nemački javni servis ARD, koji je ovu temu istraživao u saradnji sa još nekoliko nemačkih medija, uključujući i nedeljnik Cajt.

“Nemački istražni organi očito su napravili iskorak u rešavanju napada na gasovod Severni tok. Nema dokaza ko je uzrokovao razaranje - ali ima tragova. Vode u Ukrajinu", navodi ARD.

U noći 26. septembra 2022. godine eksplozijama su uništena tri od četiri kraka gasovoda Severni tok 1 i 2 na dnu Baltičkog mora. Rusija je od početka negirala umešanost u tu akciju.

Istražitelji identifikovali jahtu kojom je izvedena sabotaža

ARD sada javlja da su nemački istražitelji uspeli da identifikuju brod koji je navodno korišten za tajnu operaciju sabotaže gasovoda. Navodno je reč o jahti iznajmljenoj od fabrike sa sedištem u Poljskoj, koja je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca. 

Prema istrazi, tajnu operaciju na moru izveo je tim od šest ljudi - pet muškaraca i jedna žena. Grupa se sastojala od kapetana, lekarke, dva ronioca i dva ronilačka pomoćnika koji su transportovala eksploziv na mesto zločina i tamo ga postavili. Nacionalnost počinitelja i dalje je nejasna, a istražitelji misle da su koristili profesionalno falsifikovane pasoše za koje se tvrdi da su služili i za iznajmljivanje broda.

Tragovi eksploziva

Jahta je navodno isplovila iz Rostoka 6. septembra 2022. godine. Oprema za tajnu operaciju prethodno je u dostavnom kamionu prevezena u luku. Istražitelji su nakon toga ponovno uspeli da lociraju jahtu sledeći dan u Viku, a kasnije i na danskom ostrvu Kristianso severoistočno od Bornholma. Jahta je onda vraćena vlasniku u neočišćenom stanju, a istražitelji su kasnije uspeli da otkriju tragove eksploziva na stolu u kabini.

Zapadne tajne službe su nedugo nakon eksplozije imale dojavu da je ukrajinski komandos odgovoran za uništenje, javlja ARD. Nakon toga, navodno je bilo dodatnih obaveštajnih naznaka da bi proukrajinska grupa mogla da bude odgovorna. Nema dokaza da su u operaciju bili uključeni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegova vlada.

Foto: AP PHOTO

Eksplozija na gasovodima Severni tok i dalje misterija

Nema dokaza za operaciju lažne zastave

Istražitelji još nisu uspeli da otkriju ko je naručio osumnjičenu grupu koja je navodno odgovorna za eksploziju. U međunarodnim bezbednosnim krugovima ne isključuje se da bi se moglo raditi i o operaciji "lažne zastave". To znači da su namerno ostavljeni tragovi koji upućuju na Ukrajinu kao krivca, ali istražitelji nisu pronašli dokaze koji potvrđuju takav scenario.

ARD i medijski partneri su razgovarali ne samo s nemačkim istražiteljima, već su dobili informacije i iz istraga o sabotaži Severnog toka koje sprovode druge države, poput Danske, Švedske i SAD-a.

Nemačko državno tužilaštvo je odbilo da komentariše istragu, dok je Ukrajina ponovno naglasila da nema veze sa napadom na gasovod.

Njujork tajms je već objavio, pozivajući se na anonimne izvore u američkim obavještajnim službama, da je napad na Severni tok izvela “proukrajinska grupa”, ali se i dalje ne zna ko je naredio i platio uništenje gasovoda u Baltiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
el schabanny

pre 1 godinu

I sta ce sada drug Putin da uradi? Cevke razlupane , gas ne curi, US ispunio svoj cilj a on svirka u balalajku......

Velko

pre 1 godinu

Ala Vi kakate ko kakadu! "Sajze,sajze majn taube vajze"!? Pa nismo veslo sisali......

Rade R

pre 1 godinu

Ma da, skupilo njih pet - šest pijanih mornara, verovatno Ukrajinaca! Bilo im dosadno i onda, tako pijani, odu i dignu u vazduh gasovod! Obično to tako bude!

miro

pre 1 godinu

Ove smrdljive Švabe misle da je svet toliko glup da mogu da izmišljaju svašta i to će proći. Da us objavili da su sabotažu izveli Džihadisti ili moja pokojna baba i deda pa da im poverujemo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija