• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti

09.03.2023

12:08

BRUKA AMERIČKE VOJSKE! Marinci SVEDOČE pred Kongresom o KATASTROFI u Avganistanu, komanda IGNORISALA napad BOMBAŠA SAMOUBICA?!

Reuters

Vesti

BRUKA AMERIČKE VOJSKE! Marinci SVEDOČE pred Kongresom o KATASTROFI u Avganistanu, komanda IGNORISALA napad BOMBAŠA SAMOUBICA?!

Podeli vest

Bivši američki marinac teško povređen u Avganistanu opisao je sav haos koji je vladao tokom povlačenja iz zemlje 2021. godine. On je pred Kongresom događaj opisao kao katastrofu.

Tajler Vargas-Endruz je svedočio pred Komitetom koji je istraživao način na koji je Bajdenova administracija postupala sa povlačenjem iz Avganistana, prenosi Bi-Bi-Si. 

On je detaljno opisao period haosa i nepripremljenosti u danima nakon što su talibani zauzeli Kabul. Narednik Vargas-Endruz je bio jedan od nekoliko američkih vojnih lica zaduženih za zaštitu aerodroma u Kabulu 26. avgusta 2021, kada su dvojica bombaša samoubica napala gomilu Avganistanaca koji su pokušavali da pobegnu talibanima tokom američke evakuacije.

U bombardovanju je poginulo 13 američkih vojnika, zajedno sa 170 avganistanskih civila.

Narednik Vargas-Endrjus je svedočio da su on i još jedan američki marinac primili obaveštajne podatke o bombardovanju pre nego što se on dogodio i da je uočio osumnjičenog u masi. Rekao je da je alarmirao nadređene i tražio dozvolu za akciju, ali je nikada nije dobio.

- Jednostavno smo ignorisani - rekao je narednik Vargas-Endrjus.

Foto: AP/Photo

U emotivnom svedočenju opisao je kako ga je eksplozija bacila u vazduh i kako je video svoje mrtve drugove kako leže oko njega kada je otvorio oči.

- Moje telo je od eksplozije bačeno u vazduh. Pocepalo mi je stomak. Telo mi je bilo puno gelera - rekao je on u svom svedočenju.

Narednik Vargas-Endruz nazvao je povlačenje „katastrofom“, dodajući:

- Postojao je neoprostivi nedostatak odgovornosti i nemara. Vidim lica svih onih koje nismo mogli da spasemo, onih koje smo ostavili iza sebe - rekao je on.

Istragu o povlačenju iz Avganistana vodi Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma. Pred Komitetom su svedočili i drugi američki vojnici i veterani koji su govorili o uticaju ovog događaja na mentalno zdravlje vojnika. 

Potpukovnik u penziji Dejvid Skot Man  je u to vreme radio na evakuaciji Avganistanaca. On je dodao da su pozivi na telefonsku liniju za boračka pitanja porasli za 81 odsto nakon povlačenja iz Avganistana. Rekao je da je njegov prijatelj sa kojim je služio vojsku u Avganistanu izvršio samoubistvo. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija