• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

10.03.2023

20:17 >> 20:57

USKORO, POKUŠAĆE! ZELENSKI SE OPET OBRATIO! NIJE MNOGO PREOSTALO... Kijev kod Bahmuta upotrebio američku "pametnu bombu"

Tanjug/AP

Vesti

USKORO, POKUŠAĆE! ZELENSKI SE OPET OBRATIO! NIJE MNOGO PREOSTALO... Kijev kod Bahmuta upotrebio američku "pametnu bombu"

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 380. dan

Zelenski se opet obratio

 

 

Uskoro... Pokušaće

Ukrajinske snage pokušaće uskoro da odblokiraju Artjomovsk koji je u operativnom okruženju, rekao je pomoćnik lidera Čečenije i komandant specijalne jedinice "Ahmat" Apti Alaudinov.

"Oni (ukrajinske vlasti) spremni su da tamo ubace bilo koju količinu topovskog mesa kako bi nam naneli poraz koji bi nam pokvario imidž – pretili smo ali nismo zauzeli taj Artjomovsk. Zbog toga se čitava operacija priprema pod rukovodstvom NATO. Do ovog momenta koncentrisane su tri grupacije", rekao je on za TV "Rusija 1".

"Nije više mnogo preostalo mogućih sankcija protiv Rusije"

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj izjavio je u intervjuu za evropski portal "Euraktiv" da je EU praktično iscrpla sve mogućnosti u oblasti sankcija protiv Rusije.

"Nema mnogo više da se uradi sa stanovišta sankcija, ali možemo da nastavimo da povećavamo finansijsku i vojnu podršku", rekao je Borelj nakon sastanka ministara odbrane EU i Stokholmu. EU je nedavno odobrila 10. paket sankcija protiv Rusije.

Vladimir Putin je putem video konferencije održao operativni sastanak sa stalnim članicama Saveta bezbednosti

 

 

 

Ukrajina upotrebila američku „pametnu bombu“ kod Artjomovska

Ukrajinski list „Strana.ua“ prvi put je saopštio da su kijevske snage upotrebile američku „pametnu bombu“ JDAM tokom sukoba u Ukrajini.

"Saopštavaju da je američka 'pametna bomba' JDAM upotrebljena kod Artjomovska“, navodi se u opisu videa na kome je zabeležen udar. Prema navodima lista, na snimku je prikazan teren u području Kurdjumovke.

JDAM (Joint direct attack munition) je američki visoko precizni sistem sa savremenim avionskim bombama koje „Boing“ proizvodi od 1997. godine. Radi se o običnim bombama sa slobodnim padom koje su dodatno opremljene kompletom koji čine krila i repni deo sa navigacionim sistemom. Nije navedeno sa kog aviona su bombe lansirane u Artjomovsku, ali postoji mogućnost da su za JDAM prilagođeni borbeni avioni kojima Ukrajina raspolaže.

 

 

Finska premijerka se sastala sa Zelenskim

Finska premijerka Sana Marin posetila je danas Kijev gde se se sastala s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Prisustvovali su misi za vojnika Dmitra Kociubjalog koji je u utorak ubijen u blizini Bahmuta.

 

 

Prekinuta vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost, koja je u Ukrajini bila na snazi nešto više od sat vremena i 15 minuta, sada je prekinuta.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana ukrajinska vojska za dan je izgubila oko 160 vojnika. Uništena su i dva pikapa, haubica D-30, kao i jedan artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.
Ruska vojska uništila je ukrajinski protivvazdušni raketni sistem S-300 u području Petropavlovke u DNR.
Ruski sistemi PVO za dan su oborili devet projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“, a uništeno je i sedam bespilotnih letelica.
Grupacija snaga „Istok“ u pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu nanela je poraz jedinicama ukrajinske vojske u području Ugljedara u DNR, kao i Zaporoškoj oblasti. Protivnik je za dan izgubio preko 50 vojnika i pet jedinica tehnike.
Gubici ukrajinskih snaga u pravcu Hersona za dan iznose do 20 ljudi. Uništen je i artiljerijski sistem „gvozdika“.
Lovačka avijacija ruske vojske oborila je ukrajinski avion Su-27 u DNR.
Grupacija snaga „Jug“ ruske vojske u pravcu Donjecka za dan je likvidirala preko 120 ukrajinskih vojnika i 13 jedinica tehnike.

 

 

 

Prigožin: Blokliran sam!

Jevgenij Prigožni, vođa grupe Vagner, tvrdi da je njegova komunikacija sa vojnim vrhom Rusije prekinuta kako bi ga sprečili da traži municiju

Rusija lansirala 95 projektila u masovnom napadu u četvrtak!

Ruske snage su u četvrtak lansirale 95 projektila u najvećem raketnom napadu na Ukrajinu poslednjih nedelja, navodi se u izveštaju Generalštaba Ukrajine, na koji se poziva Kijev Indipendent.

Ukrajinske snage oborile su 34 projektila i četiri iranske bespilotne letelice Šahed-136 koje su korišćene u napadu. Rusija je takođe izvela 31 vazdušni napad i 65 napada iz višestrukih raketnih bacača istog dana. Napadi 9. marta doveli su do hitnih nestanka struje, oštećenja infrastrukture i civilnih žrtava širom Ukrajine.

 

Vazdušna uzbuna u svim regionima Ukrajine!

Kako je saopštila posmatračka grupa "Beloruski gajun", u 09:02 u Belorusiji na aerodromu "Mačulišči" snimljeno je poletanje ruskog lovca MiG-31K, koji je sposoban da nosi hipersonične rakete "kinžal".

Nakon ove informacije počela su upozorenja o vazdušnim napadima u Ukrajini.

 

Vagner ušao u bahmutski AZOM!

Jurišne grupe PMC „Vagner“ ušle su na teritoriju "Artjomovskog kombinata za preradu metala“ (AZOM) sa severa i počinju da se kreću duboko na teritoriju industrijskog preduzeća.

AZOM je ogromna oblast sa gustim industrijskim razvojem i mrežom podzemnih vodovoda koji idu ispod zemlje na desetine spratova.

 

 

Rusija upozorila zemlje NATO!

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski upozorio je zemlje NATO-a da će isporuka borbenih aviona Ukrajini značiti direktnu umešanost tih država u sukob u Ukrajini.

 

Rogov: Ofanziva u Zaporožju može biti fatalna!

 - Ofanziva u regionu Zaporožja mogla bi da bude kobna za ukrajinsku vojsku - izjavio je za  Vladimir Rogov, prenose RIA Novosti.

Ranije je objavljeno da ukrajinske trupe planiraju napade na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi došli do obale Azovskog mora . 

 

Tass: Stigao "patriot"!


Ukrajina je dobila jedan od dva protivraketna odbrambena sistema "patriot" koja su obećale SAD i Nemačka, javlja Tass.

 

Ukrajina pojačava snage oko Bahmuta

Kijev nastavlja da pojačava grupisanje trupa u blizini Artjomovska (ukrajinski Bahmut, prim.prev.), rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na izvore.

- Na severozapadu i jugozapadu naselja Artjomovsk primećuje se povećanje neprijateljskih grupacija - rekao je vojni ekspert.

Prema njegovim rečima, na osnovu veličine, količine naoružanja i opreme, ukrajinska vojska može da se pripremi i za odbranu i za ofanzivu. Ruske jedinice sada kontrolišu istočni deo Artjomovska, izvestio je ranije ove nedelje Jevgenij Prigožin, osnivač Vagner grupe.

Kako je istakao član Komiteta Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Sergej Rahmanin, situacija u Artjomovsku je kritična. Istovremeno, u ponedeljak se za nastavak odbrambene operacije u gradu izjasnio i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinskih trupa u Donbasu.

 

 

Rosenergoatom: Oštećena termoelektrana u Energodaru

- Ukrajinski militanti ciljanom artiljerijskom vatrom naneli su značajnu štetu termoelektrani u gradu Energodar - rekao je za RIA Novosti Renat Karča, savetnik generalnog direktora koncerna Rosenergoatom.

- Dana 8. marta u 19.50 američki haubički sistem je pucao na termoelektranu. Oštećena je otvorena rasklopna aparatura - rekao je sagovornik RIA.

Kako je Karča primetio, ukrajinske snage "posebno žestoko pogađaju ove tačke sa jedinom svrhom da nas liše čak i teorijske mogućnosti da dobijemo alternativno napajanje".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srba

pre 1 godinu

Vagner proglasio takticki odmor u Bahmutu, za sada ne prelaze reku Bahmutovku i ne pokusavaju da zauzmu zapadni deo grada. A "bezobrazni"ukrajinci nikako da " masovno beze iz grada" nego jos dovlace nove jedinice u Bahmut Nego dali neko moze da mi kaze ili pokaze slike ili video sa onim "zarobljenim" Leopard 2 tenkom i njegovom posadom od "4 poljska placenika", kako su izjavili lideri DNR pre 2 nedelje a sta je bila jedna udarna vest cela 2 dana.....

Rale

pre 1 godinu

Vagner je juce izbio na 700m od puta za Casiv Jar, ali jutros su ih ukrajinci odbacili nazad na 2km od puta. To se desilo zbog nedostatka municije i art. podrske kod vagnerovaca. Sada vagner i snage RF drze istocni deo Bahmuta a to je otprilike 1/3 grada dok su ukrajinci u vecem zapadnom delu, gde je i centar grads, a to je otprilike 2/3 grada. Snage RF drze 3/4 okoline Bahmuta dok ukrajinci imaju1/4 prema zapadu tamo gde orolaze putevi za snadbevanje.

Janko

pre 1 godinu

Koji cinizam..jevrej i pripadnica ateističke političke stranke u Finskoj ušli u crkvu....Ovo izgleda počelo ismevanje ukrajinskog pravoslavnog sveta gde se pokazuje koliko su alavi na novac i procenat....koliko su korumpirani da je užasno gledati!!

Normalac

pre 1 godinu

...artjomovska(prim.prev.)...suvereni Bahmut nazivate agresorskim imenom. I zbog toga ćete goreti u paklu, gadovi deformerski.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija