• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

14.03.2023

22:06 >> 22:17

RUSKA OFANZIVA U DONBASU! BAHMUT NE SME PASTI! OBOBOREN AMERIČKI DRON, ESKALACIJA NA POMOLU?! Odbijanje -Ukrajina kreće u kontraofanzivu

Tanjug/AP

Vesti

RUSKA OFANZIVA U DONBASU! BAHMUT NE SME PASTI! OBOBOREN AMERIČKI DRON, ESKALACIJA NA POMOLU?! Odbijanje -Ukrajina kreće u kontraofanzivu

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 385. dan.

Rezime GŠ VSU: Ruska vojska vodi ofanzivu širom Donbasa

U pravcu Bahmuta se vode stalne borbe, PMC napadaju u samom Bahmutu, u oblastima Jagodni, Hromovo i Orehovo-Vasiljevka.

Na Avdejevskom, Marjinskom i Rudarskom pravcu ruska vojska je napredovala u oblastima Kamenka, Nevelskoje, Novokalinovo i Marjinka.

Na Kupjanskom i Limanskom pravcu Oružane snage RF pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu ruska vojska je u defanzivi.

U Volinskom, Poleskom, Severskom i Slobožanskom pravcu situacija se nije značajno promenila. Rusi nastavljaju opremanje terena u pograničnim oblastima Brjanske i Kurske oblasti, a u Belgorodskoj oblasti drže grupu trupa za izvođenje pokaznih dejstava kako bi sprečili prebacivanje snaga Oružanih snaga Ukrajine u drugim pravcima.

Oružane snage RF su tokom dana izvršile 30 vazdušnih i 8 raketnih udara i izvele više od 33 napada iz MLRS-a.

Ukrajinski vojni vrh za nastavak odbrane Bahmuta

Tokom sastanka ukrajinskog vojnog vrha kojem je danas predsedavao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, članovi štaba vrhovnog komandanta i glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni ponovo su se izjasnili za nastavak odbrane Bahmuta.

"Sagledavši tok odbrambene operacije u sektoru Bahmut, svi članovi štaba izneli su zajednički stav o daljem držanju pozicija i nastavku odbrane grada Bahmuta", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Zelenskog, prenosi TASS.

Sam je pao!

Američki dron je sam pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ujutro 14. marta, u regionu poluostrva Krim, primećeno je da se američka bespilotna letelica približava državnoj granici Ruske Federacije - objasnili su u ruskom vojnom resoru.

Rusi oborili američki dron iznad Crnog mora

Evropska komanda Oružanih snaga SAD tvrdi da se ruski Su-27 sudario iznad Crnog mora sa američkim dronom MK-9, koji je pao u međunarodnim vodama.

Dron Riper i dva aviona SU-27 Flanker su letela iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih aviona namerno poleteo ispred i bacio gorivo ispred bespilotne letelice, rekao je američki zvaničnik. Jedan od mlaznjaka je potom oštetio propeler Ripera, koji je postavljen na zadnjem delu drona, rekao je zvaničnik.

Odbijanje

Vlasti Nemačke, Danske i Švedske odbile su da sarađuju sa Federalnom službom bezbednosti (FSB) i Generalnim tužilaštvom Rusije na istrazi sabotaža na gasovodima "Severni tok", navodi se u pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje upućenom predsednicima SB UN i Generalne skupštine, kao i generalnom sekretaru organizacije.

Prema njegovim rečima, Danska i Švedska su saopštile da bi "ispunjenje zahteva Rusije moglo da ugrozi bezbednost" tih država. Nemačka je takođe saopštila da bi to moglo "nanese štetu interesima zemlje".

Prigožin: Ukrajina će krenuti u kontraofanzivu

U širem području Bahmuta nalazi se oko 50.000 ukrajinskih vojnika, uključujući 12.000-20.000 u samom gradu. Pored toga, Oružane snage Ukrajine šalju još 20.000 vojnika za novu kontraofanzivu, tvrdi šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin.

Putin otkrio za šta se Rusi bore u Ukrajini

Ruski predsednik vladimir Putin je je optužio Zapad da koristi Ukrajinu kao sredstvo za nanošenje "strateškog poraza" Rusiji, piše Skaj Njuz.

 

Ukrajinci gomilaju snage u Zaporožju


U području Severnog Zaporožja primetno je nagomilavanje ukrajinskih snaga - oko 40.000, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Mogu krenuti u napad u našem pravcu, tako da Oružane snage zauzimaju odbrambenu poziciju - rekao je on.
 

Žestok napad ruskih "Krokodila" u Avdejevci

Ruske snage su objavile video snimak snažnog vazdušnog udara borbenim helikopterima na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Desantis: Ukrajina nije prioritet

Ron Desantis, guverner Floride i potencijalni kandidat na američkim predsedničkim izborima sledeće godine, za Fox Njuz izjavio je da obrana Ukrajine od ruske invazije nije vitalni interes SAD-a.

Ruski "Terminatori" uništavaju pozicije ukrajinskih snaga

 

 

Putin progovorio o "velikoj obmani

Neophodno je pokazati da je rusko društvo konsolidovano i pribrano, protivnik će to videti i pobedićemo u specijalnoj operaciji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete gradu Ulan Udeu, u Burjatiji.

Ruska premoć u artiljeriji

Pripadnik ukrajinskog jurišnog odreda kaže da snagama Kijeva u Artjomovsku nedostaje municije i da ruska vojska imaju premoć kada je se radi o artiljerijskoj paljbi.

 

ŠOJGU IZDAO HITNO NAREĐENJE!

 

Administracija Zelenskog: Branićemo Bahmut


U administraciji predsednika Ukrajine rekli su da je Volodimir Zelenski održao sastanak na kojem je odlučeno da ukrajinske snage nastave da drže Bahmut.

 


 

 

Moravjecki: Poljska predaje Ukrajini lovce MiG-29


Poljska bi mogla da preda Ukrajini svoje lovce MiG-29 u narednih mesec do mesec i po dana, rekao je novinarima premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Foto: www.mod.gov.rs

Počela obuka ukrajinskih trupa na američkim tenkovima

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci obuke ukrajinskih posada na tenkovima M-1A2 Abarams na jednom od poligona u Evropi. U krupnom planu su dva tenka, dok se u pozadini mogu videti ukrajinski vojnici.

 

 

Vazdušna opasnost širom Ukrajine!

 

Stravičan snimak iz Ukrajine

Snimak likvidacije ukrajinskog mitraljezca raširio se društvenim mrežama, a ruski vojni dopisnici tvrde da se, sudeći po uniformi, radilo o borcu ukrajinskih specijalnih snaga.

Rusija potvrdila: Imaju 60 dana!

 

Oboren dron u Belgorodskom okrugu!

U Belgorodskom okrugu sistemi PVO oborili su ukrajinski dron. Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava, ali su fragmenti bespilotne letelice pali na civilnu zgradu i lakše je oštetili.

 

"AZOM pod kontrolom Vagnera!"

 

 

 

Vagnerovci sa tri stane

Vojnik Oružanih snaga Ukrajine, koji se bori u Bahmutu i ​​vodi svoj Telegram kanal "Bakhmut Demon", govori o situaciji u Bahmutu.

"Jurišne akcije neprijatelja sa tri boka grada odjednom. Sada su zaustavljeni. Put do Konstaha nije presečen", napisao je i dodao da je put do Časovog Jara "zatvoren za okupatore".

 

Ukrajinci evakuišu ključni grad na istoku

Zbog novih odluka ukrajinskih vlasti, kao i zbog ruskog napredovanja ka gradu, raste strah da bi Rusi ponovo mogli da preuzmu kontrolu nad Kupjanskom.

 

Gradonačelnik Donjecka: Za 9 godina granatiranja uništen samo jedan vojni objekat


Za devet godina granatiranja Donjecka od strane snaga Kijeva uništen je samo jedan vojni objekat, sve ostalo su civilni objekti, izjavio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Prema njegovim rečima, upitno je i u kojoj je meri taj jedini vojni objekat zaista vojni. Sve ostalo su škole, bolnice, stambene zgrade, pijace, tržni centri.
 

Vazdušni udari na jugu i severu, sirene u Odeskoj, Sumskoj oblasti!

 

Raketni udari na Kramatorsk, jedna osoba poginula, troje ranjenih!

 

 

 

Vazdušna opasnost proglašena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

 

Vazdušna uzbuna u regionima na istoku!

 

 

Zelenski: Budućnost ukrajine odlučuje se na istoku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini, gde su borbe veoma teške.

 

Rogov: Kijev prebacuje avijaciju na zaporoški pravac

Ukrajinske vlasti počele su prebacivanje vojne avijacije na zaporoški pravac, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, član glavnog saveta regionalne administracije.

- Režim Zelenskog je počeo da prebacuje avijaciju u pravcu Zaporožja - rekao je on.

Prema Rogovu, reč je o sovjetskim lovcima i helikopterima koje su u Ukrajinu prebacile zemlje bivšeg Varšavskog pakta, a koje su svojevremeno izvukli Amerikanci iz Avganistana.

"Ruši se uskoro"

Ukrajinska odbrana u pravcu Časov Jar kod Artjomovska (ukrajinski Bahmut) uskoro će se srušiti, rekao je za RIA Novosti borac Vagner grupe.

- Ovde dosta dobro drže odbranu, ali za dan-dva ona se svejedno raspada - rekao je izvor.
On je napomenuo da "ruske snage probijaju redove Oružanih snaga Ukrajine za nekoliko dana", uprkos aktivnom otporu neprijatelja.

- Idu avijacijom na nas, poleću sedam-osam puta u toku dana. Helikopteri i avioni ne rade na oklopnim vozilima, već rade na ljudstvu, tj. na nas, na rovove i položaje u šumi - rekao je borac.

On navodi da su Oružane snage Ukrajine unapred opremile položaje u blizini stambenih zgrada. Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev , severno od velikog grada Gorlovke . Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu . Za grad se vode žestoke borbe.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 1 godinu

Kako ćete goreti u paklu zbog Artjomovsk-agresorskog naziva grada, na dnu teksta.

Dera

pre 1 godinu

Ma kakva obuka. To Ukrajinci peru Amerikancima tenk.

vasilije

pre 1 godinu

Kako se "rusi" odbrana ( odbrambena linija) kod Casiv Jara, od kojih su vagnerovci udaljeni celih 15km, to je poznato samo tom vagnerovcu koji je dao tu "zamisljenu" izjavu. Pa vagner jos ne moze da predje reku Bahmutovku u udje u zapadni deo grada gde je centar. Uspeli su samo potpuno da uzmu pod kontrolu metalski zavod Azom koji je na istocnoj obali. ( zapadna obala je visa od istocne pa ukrajinci imaju dobar pregled( Ako ukrajinske trupe, o kojima govori Prigozin, krenu u ofanzivu kod Bahmuta postoji velika opasnost da okruze trupe vagnera u gradu ( desice se potpuno isti scenario kao i nemackoj 6 armiji u Staljingradu, samo sto sada nemce ce da zamene trupe vagnera) Snimka rada Ka-52 Aligator kod Avdjevke nije potpuna, ako se pogleda snimka sa ukrajinske strane na telegramu videce se da posle napada Ka-52 na ukrajinske polozaje 1 od njih je pogodjen stingerom i oboren. ( to normalno na ruskoj strani se ne pokazuje i ne javlja radi morala, jer bi ovo bio vec 34 Ka-52 Aligator oboren i spec. operaciji) Ceska firma koja se bavi pravenjem maketa orudja i tenkova u prirodnoj velicini za zbunjivanje protivnika jos pre 4 mesec je isporucila veliku kolicinu svojih maketa ( koje kostaju po nekoliko 1000 evra, ali opet jeftinije nego borbeno sredstvo koje predstavlja) ukrajinskoj vojsci. To su makete lansera HIMARS, haubica Cesar, Zuzana, Crab, tenkova t-72, t-90, haubica msta S i D30, raznih kamiona, BTR i BMP oklopnih vozila. Najverovatno ruski izvestaji i snimci "pogodjenih" HIMARSA ili art orudja odnose se u vecini slucajeva na ove makete koje su kombinacija lakih metala i gume, a vec na 200m od njih ne mogu da se ralikuju od pravih.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija