• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

14.03.2023

13:29

AMERIKA PUCALA SEBI U NOGU! Plan za SLOM Rusije se vraća kao BUMERANG, dolazi kraj SUMANUTOM štampanju dolara - PADAJU U DUŽNIČKO ROPSTVO?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

AMERIKA PUCALA SEBI U NOGU! Plan za SLOM Rusije se vraća kao BUMERANG, dolazi kraj SUMANUTOM štampanju dolara - PADAJU U DUŽNIČKO ROPSTVO?!

Podeli vest

Antiruske sankcije dovode do toga da mnoge države odustaju od dolara zbog čega Vašington gubi sposobnost da projektuje svoju snagu na međunarodnoj sceni, piše analitičar „Njujork posta“ Džej Njuman.

- Odustajanje od dolara naneće snažan udarac pozicijama SAD na međunarodnoj sceni. Epoha kada je bilo moguće neograničeno štampati dolare mogla bi da se završi a sa njom će u prošlosti ostati i naša mogućnost da jeftino kupujemo stranu robu - navodi autor.

Kako se navodi u članku, više od sto država nije podržalo antiruske sankcije Zapada zbog čega nastaju ekonomske koalicije koje koriste druge valute za trgovinu. Odsustvo alternative dolaru o čemu su govorili zapadni analitičari pokazalo sa kao iluzorno, navodi Njuman.

Trgovinski odnosi među državama koje koriste nacionalnu valutu vode ka smanjenju potražnje za dolarom i, samim tim, ka smanjenju njegove vrednosti, ukazuje se u članku. Kao posledica toga, upozorava Njuman postepeno će doći do skoka cena.

Zbog pada dolara Amerika će izgubiti svoj značaj na međunarodnoj sceni a naći će se i u opasnosti da padne u dužničko ropstvo, konstatuje Njuman i ističe da Vašington, da bi to izbegao, treba da smanji strateških protivnika i da „jednom za svagda uvede red u sopstvenoj privredi“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija