• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/newsweek/sputnik

15.03.2023

14:09

POČELA TRKA ZA DRON! Rusi imaju ISTORIJSKU šansu, Vašington strahuje od NAJGOREG, pad letelice od 32 MILIONA je samo POČETAK američkih MUKA!

Reuters/Printscreen Twitter

Vesti

POČELA TRKA ZA DRON! Rusi imaju ISTORIJSKU šansu, Vašington strahuje od NAJGOREG, pad letelice od 32 MILIONA je samo POČETAK američkih MUKA!

Podeli vest

Rusija bi mogla da pokupi i „eksploatiše“ dron koji se srušio u Crno more u utorak, smatra potpukovnik američke vojske u penziji Aleksandar Vindman.

Potpukovnik je na tviteru rekao da je Rusija trenutno možda „u najboljem položaju“ da pokupi dron MK-9 „Riper“ i iskoristi njegovu tehnologiju.

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da su dva „neoprezna“ pilota ruskih borbenih aviona prisilila dron da se sruši nakon što su u utorak rano ujutro bacili gorivo i udarili u njegov propeler. Ruske snage tvrde da je dron pao sam nakon "oštrog manevrisanja".

Vindman je rekao da, iako je incident „verovatno” izazvan greškom ruskog pilota, SAD će morati da se „pozabave” posledicama obaranja drona vrednog 32 miliona dolara i potencijalnom krađom njene tehnologije.

Foto: AP/Photo

Iako bi SAD mogle da preduzmu korake da ograniče potencijalnu štetu uzrokovanu ruskim oporavkom, kao što je daljinsko brisanje podataka ili pokušaj uništenja drona, vraćanje drona u celini je veoma težak, a možda čak i nemoguć zadatak.

Američkim ratnim brodovima blokiran je ulazak u Crno more otkako je Turska zatvorila Bosforski moreuz 28. februara 2022. — četiri dana nakon što je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Kirbi: Možda nikada nećemo vratiti dron

Malo je verovatno da će Sjedinjene Američke Države uspeti da povrate dron sa dna Crnog Mora, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za „Si-En-En“.

- Nije pronađen. I nisam siguran da ćemo uspeti da ga izvučemo. Tamo gde je pao u Crno more je veoma duboka voda. Tako da još uvek procenjujemo da li će biti uspešni uloženi napori da ga povratimo. Nisam siguran da možemo da ga izvučemo - precizirao je Kirbi.

Foto: AP/Photo

Kirbi je podsetio da je u utorak ruski ambasador u Vašingtonu pozvan u Stejt department gde su mu američki zvaničnici saopštili da Rusi moraju da budu pažljiviji kada lete u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini američkih letelica.

- Poruka koju smo preneli ruskom ambasadoru je da treba da budu oprezniji prilikom letova u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini američkih letelica koje, opet, lete potpuno legalno i sprovode misije podrške našim interesima nacionalne bezbednosti - rekao je Kirbi.

Patrušev: Rusije će pokušati da izvadi dron

Rusija će pokušati da izvadi ostatke američkog vojnog drona koji je pao u Crno more, izjavio je danas sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev, preneo je Rojters.

Istovremeno, direktor Ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao da postoje tehničke mogućnosti da se pokupi olupina američkog drona, prenele su RIA Novosti.

Foto: Reuters

- Čini mi se da postoje takve tehničke mogućnosti - odgovorio je Nariškin novinaru u programu "Moskva.Kremlj.Putin" na pitanje da li je moguće pronaći i proučiti olupinu američkog drona koji se srušio u Crnom moru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

I an kraju su rusi ništa drugo nego cigani. moraju krasti tuđe jer ne znaju ništa napraviti. ruska ciganska federacija. plemena ciganska kao i srbija

Pilot

pre 1 godinu

Po raspoloživim informacijama dron je oboren iznad dela Crnog mora gde je dubina oko 1500m tako da će njegovo dizanje sa dna biti izuzetno težak poduhvat, bilo za Rusiju ili Ameriku.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija