• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA Novosti

16.03.2023

20:57

EKSPLODIRAO PARIZ, NA ULICAMA RATNO STANJE! Demonstranti grade barikade, lete kamenice i flaše policija upotrebila suzavac i vodene topove (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

EKSPLODIRAO PARIZ, NA ULICAMA RATNO STANJE! Demonstranti grade barikade, lete kamenice i flaše policija upotrebila suzavac i vodene topove (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Policija je ispalila suzavac na proteste protiv penzione reforme na Trgu Konkord u Parizu, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade francuske Narodne skupštine , gde je trebalo da se glasa o zakonu. Kao rezultat toga, do toga nije došlo zbog odluke premijerke Elizabet Born da pribegne članu 49.3 ustava. Zauzvrat, demonstranti su se kasnije preselili na Place de la Concorde, nedaleko od kojeg se nalazi Jelisejska palata.

Akcija je protekla mirno, ali su demonstranti do večeri počeli da grade barikade od ograda i dasaka, a zatim da ih pale. Pored toga, počeli su da gađaju policiju kamenicama i flašama. Snage bezbednosti upotrebile su suzavac i vodene topove da rasteraju demonstrante. Pokušali su i da ugase zapaljene ograde i daske.

Prema podacima policije, broj demonstranata na Place de la Concorde u Parizu već je dostigao šest hiljada ljudi.

 

Poslanici francuske Narodne skupštine usvojili su danas bez glasanja u parlamentu predlog zakona o penzijskoj reformi, pozivajući se na član 49.3 ustava zemlje. Sada će povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine biti fiksirano na zakonodavnom nivou. Promene će stupiti na snagu šest meseci kasnije.

Francuska premijerka Elizabet Born je 10. januara predstavila nacrt zakona kojim bi se povećala starosna granica za penzionisanje u zemlji i ukinuli „posebni“ režimi za niz teških profesija.

Prema njenim rečima, vlasti će od 1. septembra 2023. početi da povećavaju starosnu granicu za penzionisanje u zemlji za tri meseca godišnje. Tako će do 2030. godine dostići 64 godine.

 

 

Reforma je izazvala talas protesta u francuskom društvu. Za dva meseca u zemlji je već održano osam štrajkova širom zemlje, u pozadini kojih su sindikati održali stotine demonstracija. Većina njih privukla je više od milion učesnika širom Francuske. Proteste su pratili pogromi i sukobi između policajaca i demonstranata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

"Zahtevamo od obe strane da budu uzdržane i da izbegavaju nasilje, a od francuske vlasti da se uzdrže od preterane upotrebe sile prema mirnim demonstrantima"! Jel dovoljno licemerno!? Jel bi mogli i mi da budemo odvratni kao ovi sa fašističkog zapada!? Ne možemo, nije to nama u genima!

Sini

pre 1 godinu

Tek sad se vidi koliko su nasi radnici i penzioneri osteceni 2014 godine a sad tek nevrede ni cvonjka. I kad imas 40god staza a nemas 65 zivota, ova bjedna penzija je smanjena trajno. Koliko smo jadna i bedna drzava, kad nemozemo dostojanstveno u penziju da ispratimo nekog ko je 40 god dizao i stvarao drzavu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija