• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

18.03.2023

09:33

"MAKRON JE DIKTATOR!" Francuzi besni, predsednik na silu gura zakon o penzionoj reformi, masovni nasilni protesti širom zemlje (FOTO)

Tanjug/AP

Vesti

"MAKRON JE DIKTATOR!" Francuzi besni, predsednik na silu gura zakon o penzionoj reformi, masovni nasilni protesti širom zemlje (FOTO)

Podeli vest

Francuski predsednik progurao je zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, i to bez glasanja u parlamentu. Taj njegov potez, nazvan antidemokratskim, izazvao je masovne nasilne proteste širom zemlje.

Francuski predsednik Emanuel Makron na silu je u četvrtak progurao zakon o pomeranju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, koristeći kontroverzna ustavna ovlašćenja kako bi izbegao glasanje u tamošnjem parlamentu.

Njegova odluka, koju kritičari nazivaju diktatorskom i antidemokratskom, razbesnela je francusku javnost i izazvala masovne nasilne demonstracije u Parizu i drugim većim gradovima u zemlji, najveće još od takozvanih protesta Žutih prsluka u novembru 2018. godine.

Nema većinu

Makron je u četvrtak naložio premijerki Elizabet Born da pokrene specijalnu proceduru za usvajanje zakona o penzionoj reformi, pozivajući se na famozni Član 49.3 francuskog ustava, koji mu je omogućio da zaobiđe glasanje u narodnoj skupštini. Mada su se i Makronovi prethodnici, prilikom donošenja nepopularnih zakona, često pozivali na ista ustavna ovlašćenja, samovolja francuskog predsednika pokrenula je talas nezadovoljstva radnika u toj zemlji, koji su u velikom broju izašli na ulice i sukobili se sa policijom.

Ustavno!

Makron se pozvao na kontroverzni Član 49. 3 ustava, koji mu je omogućio da zaobiđe glasanje u parlamentu

 

Mediji navode da se na Trgu Konkord u francuskoj prestonici okupilo gotovo 10.000 ljudi, koji su blokirali ulice, palili i razbijali automobile, te kamenicama i drugim predmetima gađali kordone policije. Vlasti su bile prinuđene da suzavcem i vodenim topovima rasteraju demonstrante. Širom Francuske uhapšeno je više od 300 osoba, od čega samo u Parizu 258.

Makron je, inače, prethodnih nedelja pokušavao da ubedi tamošnje građane da je penzioni sistem pred pucanjem i da će se urušiti ukoliko se starosna granica ne pomeri sa 62 na 64 godine, te da je to i dalje među najnižim granicama za penzionisanje u zemljama Evropske unije.

Međutim, njegov predlog je izazvao nezadovoljstvo sindikata i štrajk brojnih službi u državi, a poslednja istraživanja su pokazala da je osam od deset Francuza protiv Makronovog zakona. Upravo zato je francuski predsednik u četvrtak odlučio da zaobiđe donji dom Senata, i to samo nekoliko minuta pre zakazanog glasanja, pošto je procenio da ne postoji šansa da zakon dobije podršku.

Nepoverenje vladi

Predstavnici najvećih francuskih sindikata najavili su za vikend nove demonstracije i marševe protiv omraženog zakona, optužujući Makrona da "želi da ukine demokratiju u zemlji".

Prema članu 49. 3 francuskog ustava, na koji se Makron pozvao kad je zaobišao glasanje u donjem domu Senata, zakon će se smatrati usvojenim ukoliko prosta većina u skupštini ne izglasa nepoverenje aktuelnoj vladi. Predsednica desničarskog Nacionalnog saveza Marin le Pen najavila je da će pokrenuti proceduru za smenu vlade, a podršku su joj pružili i pripadnici levice. Mediji navode da će se o nepoverenju vladi glasati početkom sledeće nedelje. Ukoliko opozicija bude imala većinu, vlada će pasti, a sa njom i famozni zakon o penzionim reformama.

 

Marin le Pen: Izvršio državni udar

Foto: Tanjug

Liderka francuske desnice Marin le Pen optužila je predsednika Emanuela Makrona da je izveo svojevrsni "državni udar" i da pokušava da poništi demokratiju u toj zemlji.

- Jasno je da Makron nema podršku ni naroda ni parlamenta za svoj zakon, ali je on svejedno odlučio da ga silom sprovede. To je neka vrsta državnog udara. Mora biti kažnjen za svoju samovolju. Tražićemo da se glasa o nepoverenju aktuelnoj vladi i da se spreči nakaradna reforma penzionog sistema - rekla je Marin le Pen.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija