• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

20.03.2023

10:16

SI ĐINPING SLETEO U MOSKVU! Sve oči sveta uprte u kineskog i ruskog idera, Peking demonstrira podršku Kremlju u jeku rata u Ukrajini!

AP/Tanjug

Vesti

SI ĐINPING SLETEO U MOSKVU! Sve oči sveta uprte u kineskog i ruskog idera, Peking demonstrira podršku Kremlju u jeku rata u Ukrajini!

Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping sleteo je u Moskvu, u dvodnevnu posetu Rusiji.

Avion sa kineskim liderom i najvišom državom delegacijom sleteo je na međunarodni aerodrom "Vnukovo-2" u 12.59 po moskovskom vremenu.

Ovo je prva poseta Đinpinga stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsednika Kine, a takođe i njegova prva poseta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.

Poseta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, prenosi RIA Novosti.

Si Đinping će boraviti u poseti Moskvi od danas do 22. marta, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, a lideri će razgovarati o pitanjima daljeg razvoja saradnje dve zemlje, najavljeno je ranije iz Moskve i Pekinga. Si i Putin razgovaraće o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmeniti mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju saradnje dve zemlje, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Portparol kineskog

 

 

Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je u petak da će poseta Sija Moskvi dodatno produbiti međusobno poverenje i razumevanje između dve zemlje, ističući da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira, navodi Kineski međunarodni radio. Vol strit džurnal je, pozivajući se na svoje izvore, preneo da bi Si Đinping, nakon posete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kina je više puta izsticala da Peking „igra konstruktivnu ulogu“ u rešavanju ukrajinske krize. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize. Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, kao i poziv da se spreči dalja eskalacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Naslov bi trebao biti Oči Kine i Rusije uprte u cijeli svijet jer ako Kina dobije sankcije radi rusije ode u kurac onda a da bi spasila državu,kina će prodati i rusiju i putina hagu :D tako da će vam žuti doći pravoslavne glave

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija