• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

23.03.2023

00:15

VANZEMALJCI POSTOJE, A TO SMO ZAPRAVO MI?! Naučnici u šoku, na ASTEROIDU uočili STVAR koja RUŠI skoro sve teorije o POREKLU ŽIVOTA!

Pixabay

Vesti

VANZEMALJCI POSTOJE, A TO SMO ZAPRAVO MI?! Naučnici u šoku, na ASTEROIDU uočili STVAR koja RUŠI skoro sve teorije o POREKLU ŽIVOTA!

Podeli vest

Dva organska jedinjenja, neophodna živim organizmima, pronađena su u uzorcima sa asteroida Rujgu, što potkrepljuje teoriju da su neki sastojci ključni za pojavu života stigli na Zemlju na stenama iz svemira pre više milijardi godina.

Naučnici su saopštili da su otkrili uracil i niacin u stenama koje je sonda Hauabusa Japanske svemirske agencije uzela 2019. sa dve lokacije na Rujgu, prenosi Juraktiv.

Uracil je jedan od gradivnih elemanata koji čine RNK, molekula koje nose uputstva za nastanak i funkcionisanje živih organizama.

Nikotinska kiselina, poznata i kao vitamin B3 ili niacin, važan je kofaktor za metabolizam u živim organizmima, a takođe je otkrivena u istim uzorcima.

Uzorci sa Rujgua prebačeni su 250 miliona kilometara nazad na Zemlju u zatvorenoj kapsuli koja je sletela 2020. na australijsko tlo, zbog daljih analiza u Japanu.
Naučnici već dugo razmišljaju o uslovima koji su bili neophodni za nastanak života nakon formiranja Zemlje pre oko 4,5 milijardi godina.

Foto: Pixabay

Nova otkrića dobro se uklapaju u hipotezu da su gradivne molekule živog sveta na Zemlju došle putem kometa ili asteroida.

Kada je zemlja bila u "mladim danima", svake godine "bombardovana" je kometama metorima i asterodima koji su donosili gomilu materijala bogatog jedinjenjima koja su pomogla da se otvori put za prve žive organizme

- Naše ključno otkriće je da su uracil i niacin, od kojih su oba od biološkog značaja, zaista prisutni u vanzemaljskim sredinama i možda su dostavljeni ranoj Zemlji kao komponenta asteroida i meteorita. Verujemo da su imali ulogu u evoluciji prebiotika na Zemlji i verovatno u nastanku prvog života - rekao je astrohemičar Jasuhiro Oba sa Univerziteta Hokaido u Japanu, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu "Nejčer komjunikejšn".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija