• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

22.03.2023

15:10

ZBOG OVOG JE SI BIO U MOSKVI?! Rusi HITNO razmeštaju MOĆNE RAKETE "Bastion" nadomak JAPANA, potapanje NOSAČA AVIONA je njihova specijalnost!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

ZBOG OVOG JE SI BIO U MOSKVI?! Rusi HITNO razmeštaju MOĆNE RAKETE "Bastion" nadomak JAPANA, potapanje NOSAČA AVIONA je njihova specijalnost!

Podeli vest

Rusija je danas objavila da je deo njenog obrambenog raketnog sistema Bastion raspoređen na Paramuširu, jednom od Kurilskih ostrva u seevernom delu Tihog okeana. Neke od tih ostrva Japan smatra svojom teritorijom.

Taj je potez deo šireg jačanja ruske obrane u njenim velikim dalekoistočnim regijama, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu, delimično kao odgovor na ono što je nazvao naporima SAD-a da "obuzda" Rusiju i Kinu.

"Sistem Bastion će ojačati rusku bezbednost oko Kurilskih ostrva"

Šojgu je razgovarao sa najvišim zvaničnicima ruske vojske dan nakon što su predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping učvrstili svoje partnerstvo "bez ograničenja" na razgovorima u Kremlju sporazumima o dubljoj energetskoj i vojnoj suradnji.

- Kako bi obuzdale Rusiju i Kinu, Sjedinjene Države značajno povećavaju vojnu prisutnost u azijsko-pacifičkoj regiji, jačajući političke i vojne veze sa saveznicima, nastavljajući da stvaraju novu američku bezbednosnu arhitekturu u toj regiji - rekao je Šojgu, prema snimku njegova obraćanja koje je objavilo rusko ministarstvo obrane.

Foto: AP/Photo

Sergej Šojgu

Šojgu je rekao da će sustav Bastion ojačati rusku bezbednost oko Kurilskih ostrva. Japan, blizak saveznik SAD-a, polaže pravo na četiri južna Kurilska otoka koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svetskog rata.

Spor s Japanom

Japan ne polaže pravo na Paramušir, jedno od severnih Kurilskih ostrva. Spor oko dela Kurilskih ostrva je sprečio Moskvu i Tokio da potpišu mirovni sporazum kojim bi se službeno prekinula neprijateljstva.

Ruske oružane snage na istoku zemlje primile su oko 400 komada moderne vojne opreme tokom prošle godine, uključujući avione SU-57 i protivvazdušne raketne sisteme, rekao je Šojgu.

- Vojne sposobnosti Istočnog vojnog okruga značajno su porasle - zaključio je ruski ministar odbrane.

Karakteristike raketnog sistema "Bastion"

Jednu bateriju „Bastiona” čini 12 lansirnih sistema na šasijama beloruskog tegljača MZKT-7930, u čijoj karoseriji se kriju dva transportno-lansirna kontejnera sa supersoničnim protivbrodskim krstarećim raketama „Oniks”. Svaka ima bojevu glavu od 290 kilograma.

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Raketu je konstruisao nuklearni centar u Sarovu. Iako je u pitanju obično fugasno punjenje, dovoljno je svega 2–3 P-800 da se potopi brode klase fregata.

A pet „Oniksa” potapa nosač aviona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Srpski krkani sa malim K :D Bastion je K-300P a to je onaj vrlo neprecizni Onyx projektil :D taj ne može priči američkom nosaču ni pod razno :D 300 km domet a Tomahawk 2500 km. dobije on Tomahawk daleko prije nego što i vidi brodove

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija