• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.03.2023

06:15

BELA KUĆA POSLALA NEOČEKIVANU PORUKU UKRAJINSKOM REŽIMU! SAD: Kijev će morati da odustane od Krima I SKLOPI MIR SA RUSIJOM

Tanjug/AP

Vesti

BELA KUĆA POSLALA NEOČEKIVANU PORUKU UKRAJINSKOM REŽIMU! SAD: Kijev će morati da odustane od Krima I SKLOPI MIR SA RUSIJOM

Podeli vest

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da Bela kuća podržava Ukrajinu u njenim naporima da na frontu porazi Rusiju, ali da će na kraju ipak morati da započne dijalog sa Moskvom i odrekne se nekih teritorija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najverovatnije morati da odustane od Krima i započne mirovne pregovore sa Ruskom Federacijom ukoliko želi da okonča aktuelni sukob u Evropi.

On je tokom saslušanja u Američkom kongresu naveo da Bela kuća podržava Ukrajinu u njenim naporima da na frontu pobedi rusku vojsku i "oslobodi celu zemlju od agresora", ali da to "nije realna opcija" i da će Kijev, kako sada stvari stoje, ipak morati da napravi određene teritorijalne ustupke Moskvi.

Ne može silom

Postoje teritorije koje bi Ukrajina mogla da oslobodi silom, ali nije realno da to učini i sa Krimom
Entoni Blinken

Diplomatsko rešenje

Blinken je, s druge strane, rekao da Vašington neće primoravati ukrajinski režim da sedne za sto sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, već da je ta odluka isključivo na Kijevu.

Državni sekretar SAD u četvrtak uveče odgovarao je na pitanja američkih kongresmena, koji su od njega tražili da kaže da li Bela kuća podržava Volodimira Zelenskog u njegovim najavama da će oružjem isterati Ruse sa Krima i ponovo staviti to poluostrvo pod svoju kontrolu. On je izbegao direktan odgovor, ali je istakao da "nisu sve teritorije iste" i da se neke mogu osloboditi silom, a neke ne mogu.

Foto: Reuters

Entoni Blinken

- Mislim da postoje teritorije koje će Ukrajinci hteti i moći da oslobode na frontu, direktnom borbom protiv Rusije. Međutim, postoje i teritorije koje se na taj način ne mogu osloboditi, poput Krima, recimo. Te teritorije će Kijev možda morati da povrati drugim, diplomatskim načinima.

Verujem da će se aktuelni sukob na kraju završiti mirovnim pregovorima, koji će početi verovatno pre nego što Ukrajina oružjem oslobodi celu državu - rekao je Blinken.

Medvedev: Ako krenu na Krim, bacićemo atomsku na Ukrajinu!

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je u petak da bi svaki ukrajinski pokušaj da zauzme Krim bio dočekan nuklearnim odgovorom Moskve, te da bi u tom slučaju Ruska Federacija sasvim sigurno bacila atomsku bombu na Kijev. Međutim, on je pretnje ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog da će silom povratiti kontrolu nad Krimom nazvao "šupljim pričama, od kojih nema ništa".

Foto: APphoto

Dmitrij Medvedev


- Mislim da je ta priča čista propaganda i da je tako treba i tretirati. Ali ukoliko bi došlo do iole ozbiljnog pokušaja Ukrajine da preotme Krim, sasvim je očigledno da bismo odgovorili svim raspoloživim sredstvima, uključujući i nuklearno naoružanje - rekao je aktuelni zamenik šefa ruskog saveta za bezbednost.

On je naveo da početak dijaloga sa Rusijom zavisi isključivo od kijevskog režima, te da zvanični Vašington ne želi da određuje Ukrajincima na šta bi trebalo da pristanu, a šta da odbiju.

- Mi ne želimo da teramo Ukrajince da po svaku cenu pokrenu pregovore sa Moskvom. Kijev sam mora da odluči kad je trenutak da se sedne za sto sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i pod kojim uslovima. Ukrajinci najbolje znaju kako žele da izgleda njihova budućnost i dokle su spremni da idu kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu njihove države. Međutim, Vašington bi želeo da se izbegne situacija koja bi Rusiji omogućila da se nakon bilo kakvih pregovora regrupiše, naoruža i ponovo krene u napad - objasnio je američki državni sekretar tokom saslušanja u Kongresu.

SAD ublažile stav

Blinkenu je pitanje o sudbini Krima postavio republikanski kongresmen Kris Stjuart, koji je izrazio bojazan da bi Amerika mogla da gurne celu planetu u haos ukoliko bi insistirala da Ruse "u potpunosti istera sa Krimskog poluostrva". Mediji navode da je do pre samo nekoliko dana Vašington imao čvrst stav da "Krim pripada Ukrajini i da Kijev mora da povrati kontrolu nad njim", ali da je Blinkenov neočekivani odgovor jasna poruka predsedniku Volodimiru Zelenskom da ne može da dobije podršku za baš sve što je zamislio.

Podsetimo, ubrzo nakon majdanskog puča i nasilnog svrgavanja sa vlasti tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, građani Krima referendumom su odlučili da se to poluostrvo vrati u sastav Ruske Federacije. On je istorijski bio deo Rusije još od 1783. godine, ali su ga vlasti u Sovjetskom Savezu 1954. prepustile Ukrajini. Zvanična Moskva više puta je jasno naglasila da će Krim zauvek ostati pod kontrolom Rusije i da neće biti predmet bilo kakvih pregovora sa Ukrajinom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija