• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/washingtonpost/mediji

27.03.2023

11:54

ZAPAD DRHTI, PUTINOV ANTIAMERIČKI FRONT JE FORIMRAN! Saveznici Ukrajine sada imaju SAMO JEDAN NAČIN da spasu Kijev, ako uopšte to žele!

Vesti

ZAPAD DRHTI, PUTINOV ANTIAMERIČKI FRONT JE FORIMRAN! Saveznici Ukrajine sada imaju SAMO JEDAN NAČIN da spasu Kijev, ako uopšte to žele!

Podeli vest

Niko ni u Moskvi ni u Pekingu nije krio suštinu posete. Naprotiv. Si je ulazeći u avion rekao: „Kina je spremna da zajedno sa Rusijom bude čuvar svetskog poretka“.

A Putin je u tekstu napisanom za Ženminžibao najavio formiranje multipolarnog sveta

- Naše zemlje se dosledno zalažu za formiranje pravednijeg multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a ne na „pravilima” koja opslužuju potrebe „zlatne milijarde" - rekao je Putin.

Kina već nekoliko godina gradi sopstvenu ideologiju o tome kakav bi poredak trebalo da bude u svetu. Generalno se svodi na ovo: svet je šarolik i uvek će biti, različiti njegovi delovi treba da budu u stanju da pregovaraju, a ne da posežu za vojnim kampanjama ili sankcijama, pogotovo da ne prete ekonomskim katastrofama svima. Ovo uključuje kineske inicijative: globalnu civilizaciju, globalnu bezbednost, globalni razvoj – i još mnogo toga.

Rusija tradicionalno učestvuje u tom ideološkom radu, pa ponekad ne može razaznati čiji je to koncept.

Jedinstvenost današnje situacije je u tome što postoji dobra šansa da se sa teorije pređe na praksu: barem u ukrajinskoj krizi povodom koje se Zapad zaigrao do mogućeg samouništenja. I, većina sveta to već dobro vidi, tako da Moskva i Peking imaju veoma pažljivu i zahvalnu publiku.

Suština ideje Putina i Sija nije da Ukrajinu bude privedena pregovaračkom stolu, već da se razgovara sa njenim pravim gazdama. Pogotovo što su gazde same sebe dovele u ekonomski i politički ćorsokak, a ostatak sveta u njih gleda kao na moguće predvodnike – umesto neuspešnih vođa.

Zato, ako gazde Kijeva još ne žele da sednu za sto – još neko vreme se može i bez njih. U ovu šemu se otprilike uklapaju i ključni materijalni rezultati posete Si Đinpinga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

koja šala :D a nije još ni prvi april :D kina uvjetovala rusima potpisivanje sporazuma o gospodarstvu smao ako rusi prihvate yuan i rublja ne smije biti jača od yuana :D rusi postali robovi kine :D

pax_orion

pre 11 meseci

I već se taj front i raspao :D kina okrenula leđa rusima,singapur isto i skoro sve druge nade :D osaje sjeverna koreja,bjelorusija i kuba i to je to :D

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17