• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir

28.03.2023

00:15

IMAO ZADATAK DA SPASI PUTINA IZ HAGA?! Otkrivene šok informacije o RUSKOM ŠPIJUNU, perfektno ODRADIO sve da se INFILTRIRA u sud, ali na kraju...

Reuters/AP/Printscreen

Vesti

IMAO ZADATAK DA SPASI PUTINA IZ HAGA?! Otkrivene šok informacije o RUSKOM ŠPIJUNU, perfektno ODRADIO sve da se INFILTRIRA u sud, ali na kraju...

Podeli vest

Američke vlasti objavile su nove detalje o navodnom ruskom špijunu koji je pokušao da se infiltrira u Međunarodni krivični sud u Hagu, koristeći lažni identitet deset godina.

Optužnica koja je objavljena u subotu, optužuje Sergeja Čerkasova (37), za kojeg američki obaveštajci veruju da je elitni ilegalni operativac ruske vojne obaveštajne agencije GRU. Čerkasov se godinama predstavljao kao brazilski državljanin Viktor Muler Fereira.

Vašington je podigao optužnicu protiv ruskog državljanina koji se trenutno nalazi u pritvoru u Brazilu, zbog špijuniranja za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU, piše Gardijan.

Optužnica takođe obuhvata i sumnju da je Čerkasov umešan u krivična dela u SAD u vezi sa malverzacijama sa vizama i bankovnim prevarama.

U optužnici se navodi da je Čerkasov došao u Brazil 2010. godine sa ruskim pasošem. Čerkasov je magistrirao spoljnu politiku SAD na Univerzitetu Džon Hopkins i dobio stažiranje u MKS. On je uhapšen po dolasku u Holandiju prošlog aprila kada je predočio pasoš Fereire.

Foto: Printscreen//U.S. DISTRICT COURT FOR THE DISTRICT OF COLUMBIA COURT DOCUMENTS

Sergej Čerkasov

Čerkasov je takođe, kako se ističe u američkoj optužnici, navodno slao informacije o spoljnoj politici SAD ruskim obaveštajnim službama 2021. i 2022. godine.

Čerkasov je pokušao da se zaposli u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu 2022. godine, ali mu je zabranjen ulazak u Holandiju.

U vreme kada je špijun došao u Holandiju, sud je počeo da istražuje ratne zločine u Ukrajini. Da je Čerkasov uspeo u svojoj nameri, dobio bi pristup mejlu suda i mogao bi da kopira, menja ili uništava dokumente i dokaze, piše Gardijan.

Zapad strahuje da je ukrajinska kriza podstakla GRU i druge ruske agencije da se nepromišljeno ponašaju u svojim špijunskim akcijama.

– To nam pokazuje šta Rusi smeraju, pokušavaju da dobiju nezakonit pristup informacijama unutar ICC-a. Ovo kvalifikujemo kao pretnju visokog nivoa – rekao je Erik Akerbum, glavni direktor holandske obaveštajne agencije.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Holandski obaveštajci su kasnije objavili njegovo pravo ime i neke detalje njegove priče, ali ga nisu uhapsili, već su ga deportovali nazad u Brazil. Prošlog jula je tamo osuđen zbog optužbi za lažno pribavljanje i korišćenje brazilskih dokumenata i osuđen na 15 godina zatvora.

Njegov pokušaj infiltracije u MKS dobio je dodatni značaj nakon odluke suda ranije ovog meseca da podigne optužnicu za ratne zločine protiv ruskog predsednika Vladimira Putina. Da je Čerkasov uspeo da se zaposli u sudu u Hagu, potencijalno bi mogao da pristupi sistemima e-pošte suda i drugim osetljivim informacijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija