• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

29.03.2023

09:26 >> 13:31

IGUMAN PAVEL: NE NAPUŠTAMO MANASTIR! Dan "D" u Kijevsko-pečerskoj lavri, ultimatum monasima ističe, oni jasni - ostaju u lavri i čekaju odluku suda!

Reuters

Vesti

IGUMAN PAVEL: NE NAPUŠTAMO MANASTIR! Dan "D" u Kijevsko-pečerskoj lavri, ultimatum monasima ističe, oni jasni - ostaju u lavri i čekaju odluku suda!

Podeli vest

Stotine vernika okupilo se od ranog jutra na molitvi u Kijevsko-pečerskoj lavri koju, prema odluci vlasti u Kijevu, monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve treba danas da napuste.

 

Iguman Pavel: Ne napuštamo manastir dok na sudu ne razrešimo stvar

Iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio je da monasi neće napustiti manastir dok se na sudu ne razreši slučaj u vezi sa ugovorom o zakupu.

- Zakon je na našoj strani. Ostajemo u lavri dok se ne završi sudski proces. Imamo dugoročni ugovor koji se ne sme raskinuti u ratno vreme - rekao je on za list Ukrajinska pravda.

Mediji su ranije danas preneli da će UPC na sudu osporiti odluku o raskidanju ugovora o zakupu i da je tužba već podneta.

Istovremeno, rukovodilac sinodalnog informaciono-prosvetiteljskog odseka kanonske UPC vladika Kliment je za portal Strana.ua istakao da nema pravnih osnova za iseljenje monaha.

- Nijednog dokumenta koji bi nas obavezivao da napustimo manastir - nema. Postoje dokumenti o tome da se 29. marta navodno završava ugovor ali svi pravni odnosi, ako postoje neka sporna pitanja, rešavaju se na sudu - rekao je on.

Poznati bokser na molitvi

Na jutarnjoj službi u Kijevo-pečerskoj lavri primećen je čuveni ukrajinski bokser, svetski šampion Aleksandar Usik. On je odbio da da komentar za medije, rekavši da je došao da se pomoli.

 

 

 

Ostaćemo u manastiru do kraja

Namesnik Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) rekao je da oko Lavre ne može biti kompromisa, i da će bratija ostati do kraja.

Ranije je rekao da je jednostrano raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre nemoguće, potrebna je odluka suda. Prema njegovim rečima, već su podnete tri tužbe za osporavanje raskida ugovora.

- Još jednom apelujem na vlastodršce da prestanu da vrše pritisak na sudije, svetu crkvu, manastir. Ne možemo da imamo kompromise oko manastira, stajaćemo do poslednjeg, zakon je na našoj strani - rekao je Mitropolit Pavel u obraćanju na Jutjub kanalu.

Stotine na molitvi

"Kijevsko-pečerska lavra u ovom trenutku: od ranog jutra na stotine vernika Ukrajinske pravoslavne crkve okupilo se na molitvi", navodi se u poruci UPC na Telegramu.

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Namesnik manastira mitropolit Pavel (Lebed) u video-obraćanju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom poručio je da monasi odbijaju da se isele. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru "monstruozan čin". I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao "strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta".

 

 

Podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izrazio je i patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X, dok je katolikos-patrijarh cele Gruzije Ilija II uputio pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem ga je zamolio da "pomogne u ublažavanju tenzija" u cilju "stvaranja uslova za miran suživot crkava i međusobnog zbližavanja".

Sinod Beloruske pravoslavne crkve pozvao je svetsku zajednicu da aktivno stane u zaštitu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini, a protiv progona UPC i Kijevsko-pečerske lavre su i druge pravoslavne crkve, uključujući SPC.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija