• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

30.03.2023

00:15

NIJE DOBRO, SPREMITE SE! Iz ogromne RUPE na Suncu nešto JURI KA ZEMLJI, izdato UPOZORENJE za celu planetu, kada ovo krene...

NASA

Vesti

NIJE DOBRO, SPREMITE SE! Iz ogromne RUPE na Suncu nešto JURI KA ZEMLJI, izdato UPOZORENJE za celu planetu, kada ovo krene...

Podeli vest

Koronalna rupa na Suncu podstakla je nadležne agencije u Sjedinjenim Američkim Državama da izdaju upozorenje za geomagnetne oluje.

Ove nedelje, NASA astronomi su uočili zjapeće, crno područje na Suncu. Takozvana "koronalna rupa" izgleda kao da je neko probušio rupu kroz našu zvezdu, a njen izgled je podstakao NOAA (američku agenciju za okeane i atmosferu) da izda upozorenje za geomagnetne oluje.

„Rupa“ zapravo nije rupa, već je velika oblast koja je mnogo hladnija od ostatka Sunca, zbog čega izgleda crno. Kako je NOAA objasnila u svom upozorenju u sredu, očekivalo se da će dinamika koronalne rupe ubrzati solarne vetrove, pa je agencija upozorila na manje do umerene geomagnetne oluje kao rezultat, koje potpadaju pod klasifikacije G1 i G2 ( na skali koja ide sve do G5).

Ova koronalna rupa je stvarno masivna. Prema Insajderu, 20-30 puta je veća od Zemlje. „Trenutna koronalna rupa ima oko 300.000 do 400.000 kilometara u prečniku“, rekao je Aleks Jang iz NASA Godardovog odeljenja za heliofizičku nauku. "To je oko 20-30 Zemlja poređanih jedna uz drugu."

Foto: AP PHOTO

Važno je da nema razloga za brigu kada je u pitanju koronalna rupa koja se pojavljuje na Suncu. Zapanjujuće je za pogledati, i na sreću, to je sve što će većina nas moći da kaže.

Međutim, druge aktivnosti na Suncu nisu tako benigne. U petak je Zemlju pogodila iznenađujuća "ozbiljna" geomagnetna oluja G4 zbog izbacivanja koronalne mase - kada Sunce uđe u Sunčev sistem sa delom svog magnetnog polja i plazme. Očekivalo se da će oluja uticati na rad svemirskih letelica i možda dovesti do "široko rasprostranjenih" problema sa kontrolom napona u energetskim mrežama na planeti.

Sunce prolazi kroz 11-godišnje cikluse aktivnosti i trenutno je u aktivnoj fazi. Prošlog meseca, naučnici su primetili nešto što nikada ranije nismo videli: komad sunčeve plazme se otkinuo i počeo da se vrti poput ogromnog polarnog vrtloga. Kao i koronalna rupa, ovaj događaj nije predstavljao nikakav rizik, već je bio samo prilika da se sazna više o zvezdi koja je negovala život na našoj planeti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
istina

pre 1 godinu

Ništa strašno ,nastupiće ponovo period umerene klime ,što znači da neće biti ekstremnih temperatura preko leta.Tako zvane tamne fleke na suncu su nestale 2012 god.i to su periodični ciklusi na našem suncu koje kruži iznad zemlje ispod nebeskog svoda.A taj famozni leteći globus koji ima u određenom sloju po visini kiseonik , a oko njega -globusa samo kao zaštitu el.magnetni omotač je nemoguće da kao takav bude u praznom kosmičkom prostoru-vakumu , a da nema neke bilo kakve čvrste barijere.Sama teorija globusa i sistema heliocentrizma je glupa teorija koja je samo masovno prihvaćena ,bez razumnog razmišljanja. Pritisak gasnog fluida ne može postojati u sredini praznog prostora ,a da nisu fizički odvojeni.Ko naduva probušenu gumu ili dečiji balon ili loptu ,dokazaće praktično postojanje globusa .Fizika je fizika ,i zakoni fizike su dokazivi , a teorija globusa gluposti ,je glupa fantazija !

Vidoje

pre 1 godinu

Нешто опасно је већ лупило у главу политичарима.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija