• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug/bbc

01.04.2023

09:46

MOŽE LI TRAMP DA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA ČAK I AKO GA OSUDE?! Predaće se u utorak, a evo da li će moći da nastavi trku za prvog čoveka SAD!

Tanjug/AP

Vesti

MOŽE LI TRAMP DA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA ČAK I AKO GA OSUDE?! Predaće se u utorak, a evo da li će moći da nastavi trku za prvog čoveka SAD!

Podeli vest

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, nakon što je optužen za tajne isplate novca, "najverovatnije" će se predati sudu tek u utorak, uprkos drugačijem zahtevu njujorškog tužioca Alvina Brega.

Breg je tražio da se Tramp preda sudu zaključno sa današnjim danom, ali ovaj rok je produžen zbog zahteva američkih tajnih službi, vezanih za posebne uslove predaje važne ličnosti kao što je bivši šef države, rekao je izvor portala Foks Njuz. Tramp će se "najverovatnije" predati sudu u utorak sledeće nedelje, precizirao je pomenuti izvor.

Tramp je odmah po informaciji da je pokrenuta optužnica protiv njega izjavio da je nevin i da je reč o političkom progonu i mešanju u izbore na najvišem nivou, ikada zabeleženom.

Podsetimo, sud na Menhetnu podigao je protiv njega optužnicu zbog uloge u prikrivanju afere sa porno glumicom Stormi Denijels teške 130.000 dolara.

Posle nekoliko burnih godina i „zveckanja“ drugim optužbama i čak dva pokušaja opoziva Tramp se sada suočio i sa krivičnim postupkom. Postao je prvi bivši predsednik SAD kome je to „pošlo za rukom“.

Foto: Reuters

Stormi Danijels papreno košta Trampa

Lider republikanaca će pred krivični sud u Njujorku biti izveden u utorak, preneo je Si-Bi-Es. Tačke optužnice zasad nisu poznate, ali bi mogao da se suoči sa više od 30 tačaka.

Glas Amerike je ranije objavio kako izgleda protokol nakon podizanja optužnice - po predaji u policijskoj stanici se uzimaju otisci prstiju, optuženi se fotografiše i uzimaju mu se osnovni podaci, nakon čega se optuženi pritvara na najmanje nekoliko sati.

Foto: Tanjug/AP

Teški dani za Donalda Trampa

Prvi u istoriji

Optuženi mora da preda svoj mobilni telefon i ostale lične stvari i advokati često ne mogu da budu uz optužene kada prolaze kroz ovaj proces, te im savetuju da ne daju nikakve izjave. Tramp je prvi američki predsednik u istoriji koji će biti krivično gonjen.

Međutim, krivični postupak, čak ni presuda, neće mu, međutim, braniti da uđe u trku za drugi mandat. Po američkom Ustavu, predsednički kandidat mora da ispuni tri uslova: da je rođen u SAD, da ima najmanje 35 godina i da je američki državljanin minimum 14. Ali, postupak će mu stvoriti probleme, najpre u matičnoj stranci, koja tek treba da izabere svog kandidata za izbore 2024. godine.

Čak i da je bio u zatvoru, teoretski bi mogao da se kandiduje za predsednika i da pobedi na izborima. Ali, postoje praktični problemi. Dugotrajna pravna borba i suđenje biće veliko opterećenje za predsedničku kampanju - u vremenu i energiji, i organizovanju predizbornih skupova, navodi BBC na srpskom.

Ubrzo pošto je vest o podizanju optužnice preplavila portale svih svetskih medija, ispred Trampove rezidencije u Mar a Lagu na Floridi okupile su se njegove pristalice da mu pruže podršku.

Reči kritike na račun odluke njujorškog suda stigle su od partijskih kolega. Guverner Floride Ron Desantis, poručio je da je „okružni tužilac Menhetna Alvin Brag, koga podržava Soroš, dosledno koristio zakon da bi umanjio težinu krivičnih dela i opravdao nedolično ponašanje.“ Sada „nateže“ zakon da bi ciljao na političkog protivnika. Bivši potpredsednik u Trampovoj administraciji Majk Pens rekao je „da je optužnica bez presedana sramna i da je Brag bio politički motivisan“.

Za razliku od republikanaca, Bajden se juče nije oglašavao, dok su demokrate slučaj propratile komentarom „da niko nije iznad zakona“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zeljko

pre 1 godinu

There are three criteria one must meet as a candidate for the president of the states: a) must be born in the states b) must be of appropriate age (at least 35 yr old) c) must not have participated in the Civil War against the North

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija