• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/nytimes/tanjug

03.04.2023

06:15

AMERICI SLEDI PAKAO BIBLIJSKIH RAZMERA, A RUSIJI... Klimatske promene prete da ZBRIŠU najveću silu dok Rusi za sebe pripremaju RAJ NA ZEMLJI?!

Reuters/AP

Vesti

AMERICI SLEDI PAKAO BIBLIJSKIH RAZMERA, A RUSIJI... Klimatske promene prete da ZBRIŠU najveću silu dok Rusi za sebe pripremaju RAJ NA ZEMLJI?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su zbog svog geografskog položaja na udaru najsnažnijih i najekstremnijih vremenskih prilika na planeti, tvrde američki eksperti.

SAD zapljuskuju dva okeana i Meksički zaliv, imaju Stenovite planine, izbočena poluostrva poput Floride, na udaru su opozitnih olujnih formacija što je sve zajedno u kombinaciji idealno za formiranje najgorih vremenskih nepogoda, navodi se u izveštaju AP.

Prirodne okolnosti su samo deo priče, jer su ljudi dodatno pogoršali štošta, ukazuju američki stručnjaci i kažu kada se na sve pomenuto dodaju i klimatske promene.

- Očekuju nas ekstremniji vremenski događaji. Tornada, uragani, bujične poplave, suše, šumski požari, ledene oluje, snežne mećave, toplotni talasi, oluje sa grmljavinama, peščane oluje, monsuni, snažni cikloni i polarne mećave - upozorava šef Nacionalne uprave za okeane i atmosferu SAD Rik Spinrad.

Njujork tajms je ranije pisao o tome da Rusija može značajno da profitira od klimatskih promena

Nijedna zemlja nije u boljoj poziciji od Rusije da iskoristi klimatske promene. Rusija ima najveću kopnenu masu daleko od bilo koje severne zemlje. Nalazi se severnije od svih svojih južnoazijskih suseda, koji su zajedno dom najveće globalne populacije koja se brani od raseljavanja zbog porasta mora, suše i pregrejane klime, piše američki list.

List piše da je i Kanada, poput Rusije, bogata resursima i zemljom, sa prostorom za rast.

Očekuje se da će proizvodnja useva ove dve zemlje biti podstaknuta temperaturama zagrevanja tokom narednih decenija, iako se predviđa da će se prinosi na farmama u Sjedinjenim Državama, Evropi i Indiji smanjiti.

Slučajno,lukavom strategijom ili, najverovatnije, nekom kombinacijom ove dve stvari, koraci koje su ruski lideri neprestano preduzimali — podizanje zastava na Arktiku i podržavanje domaće proizvodnje žitarica, sve više su pozicionirali Rusiju da povrati svoj plašt supersile u toplijem svetu, navodi Njujork tajms.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 1 godinu

"Sta je babi milo to joj se snilo..." kaze narodna mudrost. Kakav raj, a veliki pozari u sibirskim sumama, a letnje vrucine do 45 stepeni u Moskvi,a suse u juznom delu Rusije....imaju i Rusi svoje klimatske probleme ko i ameri tako da bajka o raju u Rusiji je samo za budale....

Maki22

pre 1 godinu

Agenda o klimatskim promenama se nastavlja, iako nikakvih fizickih dokaza nema o tome da sledi globalno zagrevanje, verovatno tek u nekoj daljoj buducnosti, jer mi se trenutno nalazimo u mini ledenom dobu. Niti se povecala temperatura na Arktiku i Antarktiku, niti su se prognoze o potapanju priobalnih gradova ostvarile, a izrekli su ih lazovi kao Al Gor, Greta Tunberg i neki naucnic,i sluge duboke drzave.Sa druge strane masa strucnjaka iz ove oblasti je pisala i pricala o ovome, ali se njihovi glasovi slabije cuju zahvaljujuci svetskoj propagandi. No sve manje sveta veruje ovim lazima koje je osmislio Rimski klub jos 60-tih godina proslog veka, mondijalisticka organizacija sa sedistem u Svajcarskoj. Duboka drzava razmislja decenijama unapred kako ce plasirati putem korumpiranih glasila odredjene lazi u cilju daljeg podjarmljivanja svetske populacije i uvodjenja zapadnjacke ''demokratije'' ako treba i nasilnim putem, a najcesce ovim putem.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo
Politika

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo

Povodom drugog dana Vaskrsa gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i prof. dr Vеsna Turkulov danas su darivali i posеtili tеrapijsku zajеdnicu „Zеmlja živih” na Čеnеju, koja jе osnovana 2005. godinе pod okriljеm Svеtoarhangеlskog manastira iz Kovilja, uz blagodlov vladikе Irinеja i patrijarha Porfirija.

06.05.2024

18:46

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija