• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/washingtonpost

03.04.2023

12:31

ON JE PODIGAO AMERIKU, ON ĆE JE I SRUŠITI! Rusija i saveznici spremni da KAZNE Vašington, planeta je DECENIJAMA ovo čekala, kada krene...

Reuters/AP

Vesti

ON JE PODIGAO AMERIKU, ON ĆE JE I SRUŠITI! Rusija i saveznici spremni da KAZNE Vašington, planeta je DECENIJAMA ovo čekala, kada krene...

Podeli vest

Rusija, zajedno sa partnerima, može da kazni SAD zbog zloupotrebe međunarodnog statusa dolara, izjavio je američki medijski analitičar Farid Zakarija.

Dolar je supersila Sjedinjenih Država, koja im daje ogromnu ekonomsku i političku moć. Nacionalna valuta omogućava Vašingtonu da jednostrano uvede sankcije protiv neželjenih zemalja, kao i da izda ogromnu količinu dužničkih obveznica i bude siguran da će one biti kupljene.

Prema rečima Farida Zakarije, Amerika bi uskoro mogla da plati za svoje zloupotrebe. Ovo prenosi Vašington post.

- Dolar je naša supersila, ugrožavaju ga Rusija i Kina - piše analitičar.

Stručnjak Vašington posta je naveo da su, nakon što su SAD usvojile ekonomske sankcije Rusiji, a takođe počele da deluju agresivnije prema Kini, stvorile takozvanu savršenu oluju.

U svetu su se razvili najbolji uslovi koji pomažu Ruskoj Federaciji i Kini da promovišu politiku napuštanja dolara. U okviru tog okvira, Moskva i Peking zamenjuju američku valutu u svojim rezervama drugim sredstvima, a pozivaju i druge zemlje da slede njihov primer.

Foto: Tanjug/AP

Upotreba dolara kao oružja od strane Vašingtona navela je mnoge zemlje da se zapitaju da li bi one mogle biti sledeća Rusija. Da bi izbegli moguće nevolje sa sankcijama, počeli su da se oslobađaju dolara. Poslednjih godina, udeo dolara u globalnim rezervama centralne banke pao je sa 70 odsto na manje od 60 odsto i nastavlja da opada.

- Američki političari su navikli da troše bez ikakvog straha od deficita. Javni dug u poslednjih 20 godina porastao je pet puta sa 6,5 biliona dolara na 31,5 biliona dolara - naveo je ekspert.

Farid Zakaria je primetio da SAD mogu da priušte tako velike brojeve samo zato što je njihova nacionalna valuta tražena u svetu. Međutim, zahvaljujući delovanju Ruske Federacije i Kine, popularnost dolara opada i sistem koji dobro funkcioniše na kome počiva američka ekonomija može da se uruši.

„Amerika će se suočiti sa obračunom kakav niko nikada nije video“, ocenio je stručnjak iz Vašington posta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jastreb

pre 1 godinu

Nema opasnosti za amere, kupiće ruse za sitne pare odnosno doštampane dolare kao što su ih decenijama kupovali. Sa kinom će biti nešto teže ali i tu imaju rešenje polako i postepeno će im približavati Tajvan i Kina ima da legne na rudu a samim tim i ameri nastavljaju da budu šerifi na planeti Zemlji i VUK SIT I OVCE NA BROJU!!! .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija