• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

04.04.2023

22:28 >> 12:49

JURIŠ NA BAHMUT! BITKA U TOKU! Zelenski čestitao Finskoj! Uništen HIMARS!

Tanjug/AP

Vesti

JURIŠ NA BAHMUT! BITKA U TOKU! Zelenski čestitao Finskoj! Uništen HIMARS!

Podeli vest

Rat u Ukrajini 405. dan.

Sijarto: Blizu smo novog svetskog rata

Države članice NATO-a uveliko šalju oružje Kijevu i nema naznaka da će prestati s tim ili barem zastati, ali Alijansa mora da izbegne direktnu konfrontaciju s Rusijom, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Abramsi spremni, a vojska?

Visoki zvaničnik američke odbrane potvrdio je za Si-En-En da obuka ukrajinskih vojnika na tenkovima M1 Abrams još nije počela, ali da će "relativno brzo“" "Trening za Abramse još nije počeo... Još radimo na nabavci opreme, tako da još nismo počeli da treniramo, ali očekujem da će se to desiti relativno brzo“, dodao je on.

On je istakao da su SAD obučile više od 7.000 ukrajinskih vojnika od početka ruske invazije u februaru prošle godine. Amerikanci planiraju da pošalju Ukrajincima 31 Abrams, a odluku o isporuci tenkova objavili su u januaru. Pre toga su insistirali da je Abrams previše složen i težak za održavanje

SAD šalju pomoć

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je dodatni paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi dolara. Pentagon je u saopštenju naveo da Sjedinjene Države nastavljaju da rade sa svojim saveznicima kako bi Ukrajini omogućile „da ispuni svoje trenutne potrebe na bojnom polju i dugoročne zahteve za bezbednosnom pomoći“.

Juriš na Bahmut

Ukrajinske odbrambene snage su odbile skoro 50 napada ruskih osvajača, a gradovi Bahmut i Marjinka ostaju u epicentru neprijateljstava.

O tome se govori u današnjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

"U pravcu Bahmuta, neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut", tokom dana naši branioci su odbili oko 20 neprijateljskih napada, navodi se u izveštaju.

Neprijatelj je takođe izveo neuspešne ofanzivne operacije u rejonu Bogdanovka u Donjeckoj oblasti. Takođe, na Avdejevskom i Marjinskom pravcu, neprijatelj je vodio ofanzivne operacije u oblastima Novokalinovoe, Pervomajski i Marjinka, ali nije bio uspešan.

"Bitka je u toku"

U toku je bitka, neprijatelj se naglo pojačao, kaže Dmitrij Rogozin.

"A sada se bore komšije našeg bataljona. Neprijatelj se naglo pojačao, što se i očekuje. Ovde je sada bučno, rekao je bivši šef Roskosmosa i šef vojne savetodavne grupe Carski vukovi.

Očigledno, govorimo o zaporoškom pravcu.

Produžena istraga

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava danas je izglasao produženje mandata Nezavisnoj međunarodnoj istražnoj komisiji za Ukrajinu koja istražuje moguće ratne zločine koje je počinila Rusija tokom rata u Ukrajini.

Za produženje mandata Kkomisiji na godinu dana glasalo je 28 zemalja, dok ih je 17 bilo uzdržano, a dve su glasale protiv, preneo je Rojters.

Ukrajina smatra da je rad ove komisije "od suštinskog značaja za pozivanje Rusije na odgovornost za zločine koje je počinila".

Zelenski čestitao Finskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je Finskoj ulazak u NATO. "Moje iskrene čestitke Finskoj i predsedniku Sauliju Niinisteu za ulazak u NATO na 74. godišnjicu njegovog osnivanja. U jeku ruske agresije, alijansa je postala jedina efikasna garancija bezbednosti u regionu.

Očekujemo da će samit NATO-a u Viljnusu približi Ukrajinu našem evroatlantskom cilju“, napisao je on na Telegramu.

Uništen HIMARS

Oružane snage Rusije uništavaju zapadno oružje i vojnu opremu upućenu Ukrajini, kako na borbenim položajima, tako iu fazi transporta, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Za tri meseca, prema rečima ministra, uništeno je 59 artiljerijskih sistema M-777, 13 samohodnih topova Paladin i 14 lansera HIMARS.

Stanje u Bahmutu

▪️ Industrijska zona AZOM:

Tokom višednevnih borbi, odredi PMC „Vagner“ potpuno su oslobodili teritoriju industrijske zone i ušli duboko u privatne objekte u zapadnom pravcu. Takođe, železnička stanica Bahmut-1 je pod kontrolom „muzičara“.

▪️ Centar:

Područje je u potpunosti uzeto pod kontrolu jedinica Vagnera. Operacije se nastavljaju u pravcu zapada.

▪️ Vodokanal

Ofanziva se nastavlja od juga ka severu, tokom koje su jurišne grupe a zauzele niz položaja Oružanih snaga Ukrajine.

 


 

 

ŠOK! PUTIN KONAČNO PRIZNAO!

Foto: AP/Photo

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- U pravcu Kupjanska ruska grupa snaga „Zapad“ likvidirala je preko 30 ukrajinskih vojnika;

- U pravcu Krasnog Limana likvidirano je do 225 ukrajinskih vojnika, a u pravcu Donjecka do 65 vojnika;

- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 70 vojnika, a u Hersonskom pravcu do 10 vojnika i dve haubice D-30;
 

"RUSIJA IDE KA PORAZU!" Bivši agent FSB-a osuo paljbu po Kremlju!

Ruski vojni bloger i bivši agent FSB-a Igor Girkin, takođe poznat i kao Igor Strelkov, juče je upozorio kako ruske snage koje se bore u Ukrajini idu prema vojnom "porazu".

 

Šojgu: Raketni napadi poremetili proizvodnju oružja u Ukrajini


Kao rezultat ruskih raketnih napada na ukrajinske vojne objekte, poremećena je proizvodnja određenih vrsta oružja, kao i snabdevanje ukrajinskih trupa municijom i gorivom.

U Ukrajini je od početka godine uništeno 59 haubica M-777, 13 samohodnih topova Paladin, 14 lansera hajmars, američke proizvodnje, kao i 30 samohodnih topova iz Poljske, Nemačke, Francuske i Češke, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
 

Zvanično je: Finska ušla u NATO i postala 31. članica alijanse!

 

Belorusija može da izvodi nuklearne udare!

- Deo beloruskih aviona, jurišne avijacije, dobili su mogućnost da gađaju neprijateljske ciljeve nuklearnim oružjem - rekao je Sergej Šojgu tokom konferencijskog poziva u vojnom odeljenju.

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

 

 

 

Nariškin: Poljska čeka trenutak!

Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin tvrdi da rukovodstvo Poljske čeka pravi trenutak da "preuzme kontrolu nad delom ukrajinskih teritorija". 

Nariškin smatra da zbog toga poljske vlasti ne žele mirno rešenje sukoba i protive se tome, prenosi Belta. Nariškin danas boravi u poseti Minsku.
 

 

Zabrana za Ruse!

Parlament Litvanije odlučio je danas da zabrani ruskim državljanima da kupuju nekretnine u ovoj baltičkoj zemlji, navodeći kao razlog rizik za nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

Zabrana, koja će biti na snazi do 2024. godine, neće se odnositi na Ruse koji su dobili pravo boravka u toj zemlji.

Litvanski parlament je zaustavio i izdavanje novih viza državljanima Rusije i Belorusije.

Brojni građani ove dve zemlje koji su imali izdate vize, biće podvrgnuti "detaljnim pojedinačnim proverama" na granici, kako bi se utvrdilo da li predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost, navela je agencija.

Kada je u martu predstavljan zakon o zabrani kupovine nekretnina za ruske državljane, zamenica ministra spoljnih poslova Jurgita Neliupsijen je rekla da "velika većina ruskih državljana podržava agresivne vojne akcije i ne preduzima ništa da zaustavi agresiju, stoga, i oni su odgovorni".
 

 

(VIDEO) NOVI SNIMAK UBISTVA RUSKOG RATNOG REPORTERA! Pogledajte šta radi Darija Trepova!

Foto: Printscreen Twitter

 

Gađan aerodrom!

Oružane snage Rusije su noću izveli napad na aerodrom Školjni kod Odese, gde je primećeno raspoređivanje dronova.

Bivši ukrajinski poslanik: Ofanziva može da počne sledeće nedelje

Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, koju svi čekaju i o kojoj svi pričaju, može da počne sledeće nedelje u nekoliko pravaca odjednom – Bahmut i Zaporožje, izjavio je bivši poslanik ukrajinske Rade Ilja Kiva, pozivajući se na izvore.

 

Ukrajina ima oko 200 lovaca


Ukrajinska vojska ima pet lovačkih brigada, rekao je savetnik komande ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

Među njima su tri brigade MiG-29 i dve brigade Su-27. Kako prenose mediji, u pitanju je oko 200 lovaca.
 

Lavrov: Evropska unija je 'izgubila' Rusiju.

Rusija sada gleda na Evropsku uniju kao na neprijateljsko udruženje, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

Američki ambasador: Ukrajina uskoro kreće u kontraofanzivu

Američki ambasador pri NATO-u Džulijan Smit rekla je da SAD očekuju da Ukrajina krene u kontraofanzivu u narednim nedeljama.

- Očekujemo da Ukrajina započne svoju prolećnu ofanzivu u narednim nedeljama - rekla je Smit uoči sastanka ministara inostranih poslova alijanse zakazanog za 4-5. april.

Zelenski preti Rusima kontraofanzivom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas, govoreći o predstojećoj ukrajinskoj prolećnoj kontraofanzivi, da ruske snage "još imaju vremena da odu — inače će biti uništene".

 

Eksplozije u Odesi!

Tokom noći u Odesi su se čuli zvuci eksplozija, prenelo je ukrajinsko izdanje "Obščestveno. Novosti". Nakon eksplozija, u gradu je izbio požar, precizira izdanje. U kom delu grada je požar primećen, nije saopšteno.

Napominje se da u Odeskoj oblasti u ovom trenutku nije proglašena uzbuna za vazdušni napad.  Nešto kasnije, druga serija eksplozija odjeknula je u Odesi, preneo je lokalni list Dumska na svom Telegram kanalu.

 

 

 

Izvidnica

Povećanje broja udara Oružanih snaga Ukrajine (APU) na Melitopolj posledica je potrebe Kijeva da izvidi situacija kako bi se pripremila ofanziva u pravcu Zaporožja, smatra Vladimir Rogov, predsednik "Mi smo zajedno sa Rusijom". 

- Povećanje broja udara na Melitopolj je zbog činjenice da Oružane snage Ukrajine istražuju teritoriju i spremaju se za ofanzivu - rekao je Rogov.

On je naglasio da protivudar ukrajinske vojske može da počne u bilo kom trenutku i da će zaporoški pravac za njih postati prioritet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baća

pre 1 godinu

Hoće li više ta kontraofanziva? Svi su se izređali. Još je samo ostalo da je najavi Bajden. No, kad je Rusi slomiju, ništa ih više neće zaustaviti do Kijeva i Lavova. Živi bili pa videli.

Vejo

pre 1 godinu

Nato može samo da ga duva kao i vi sa tim lažovim koji je trenutno na odmoru 6 meseci ??

pax_orion

pre 1 godinu

Oni češki HIMARS lanseri na napuhavanje se ne računaju :D Kad rusi unište pravi HIMARS onda to objavite :D a kako to da nema ni jedan video uništavanja HIMARS lansera ili Paladin haubice? :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)
Live TV

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)

Juče su održani pregovori u Briselu o Kosovu i Metohiji. Svi su se pojavili, ali se nisu svi sreli. Aljbin Kurti je izbegao susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li Kurti nije hteo ili nije smeo da se sastane sa predsednikom, ostaje dilema. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji.

27.06.2024

16:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17