• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

04.04.2023

12:20

MAKRON IMA ZADATAK DA PRATI KAKO ĆE SI REAGOVATI KADA MU SPOMENU PUTINOV POTEZ... Šefica EK i predsednik Francuske stižu u Peking, odande su već poslali poruku: NEKA POKAŽU...

printscreen

Vesti

MAKRON IMA ZADATAK DA PRATI KAKO ĆE SI REAGOVATI KADA MU SPOMENU PUTINOV POTEZ... Šefica EK i predsednik Francuske stižu u Peking, odande su već poslali poruku: NEKA POKAŽU...

Podeli vest

Kineske vlasti spremne su za dijalog sa Evropskom unijom o mirnom rešavanju krize u Ukrajini i nadaju se strateškoj nezavisnosti EU po ovom pitanju, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.


- Spremni smo za dijalog i kontakte sa evropskom stranom o političkom rešenju ukrajinskog sukoba - rekla je ona na brifingu, komentarišući izjavu šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o potrebi da Kina odigra konstruktivnu ulogu u rešavanju ovog problema.

Kineski diplomata je podsetio da Kina nije strana u ukrajinskom sukobu.

- Nadamo se da će EU pokazati stratešku nezavisnost i političku mudrost - dodala je ona.

Mao Ning je naglasila da Peking čvrsto podržava mirovni proces u Ukrajini i da ga aktivno promoviše. Ona je takođe izrazila nadu da će EU preduzeti korake koji će pomoći očuvanju dugoročne stabilnosti u regionu.

Francuski predsednik Emanuel Makron otputovaće u Peking na trodnevno putovanje dok se Evropska unija bori sa svojom željom da ostvari ekonomske interese sa Kinom, istovremeno odvraćajući kineskog lidera Si Đinpinga od produbljivanja veza sa Rusijom.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

Kako je Ursula fon der Lajen rekla u intervjuu za Fajnenšel tajms u utorak, Peking mora da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju sukoba u Ukrajini. Ona je pojasnila da je EU „zabrinuta zbog prijateljstva (Kine) sa Rusijom“.

Predsednica EK pokušaće u Pekingu da uspostavi ravnotežu između geopolitičkih ciljeva EU i njenih ekonomskih ambicija povezanih sa Kinom. Očekuje se da će pozvati Kinu da podstakne Rusiju da radi na prekidu vatre u Ukrajini i natera Moskvu da se uzdrži od eskalacije svoje retorike o nuklearnom oružju.

Međutim, evropski hod po konopcu postaje sve teži, posebno pošto invazija Moskve na Ukrajinu i pozicija Pekinga prema ratu – uključujući poteze Kine da se pojavi kao posrednik u miru u sukobu – preoblikuju veze Brisela sa Pekingom, ocenjuje Radio slobodna Evropa.

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen

"Sistemski suparnik"

Ova promena se odrazila u govoru fon der Lajen od 30. marta u kojem je pozvala na preispitivanje odnosa EU bloka sa Kinom i upozorila da "ne možemo zatvoriti oči pred činjenicom da Kina nije samo ekonomski partner, već i sistemski suparnik."

Makron, u međuvremenu, nastoji da svojim razgovorima sa Sijem doda ličniji pečat u sklopu ambicioznog diplomatskog napora da se stvori distanca između Sija i ruskog predsednika Vladimira Putina – koji je nedavno bio domaćin kineskom lideru u raskošnoj državnoj poseti.

Govoreći uoči posete Pekingu, Makron je rekao da je njegov cilj da "pokuša da uključi Kinu što je više moguće kako bi izvršila pritisak na Rusiju" o temama kao što je nuklearno oružje, a saradnici su rekli da će Makron pokušati da proceni Sijevu reakciju na prebacivanje ruskih nuklearnih projektila u Belorusiji.

Danas se u Pekingu očekuje dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona i evropske šefice diplomatije Ursule fon der Lajen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija