• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer/Webtribune

07.04.2023

18:55

KLJUČNI AMERIČKI SAVEZNIK BEŽI U RUSKI TABOR, ZA VAŠINGTON JE OVO NOĆNA MORA! Mediji u SAD digli bunu, ovo ništa ne valja!

fotomontaža

Vesti

KLJUČNI AMERIČKI SAVEZNIK BEŽI U RUSKI TABOR, ZA VAŠINGTON JE OVO NOĆNA MORA! Mediji u SAD digli bunu, ovo ništa ne valja!

Podeli vest

Ključni saveznik SAD se sprema da prebegne u Rusiju. Ove piše američki novinar, Adam Morou, a prenosi „The Epoch Times". Saudijska Arabija je zabila nož u leđa SAD, nakon ruske odluke o nafti. O tome piše kolumnistkinja „Blumberga", Džesika Karl!

Saudijska Arabija je ove nedelje došla korak bliže, pridruživanju Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), moćnom bloku evroazijskih država na čelu sa Rusijom i Kinom.

Zaokret koji niko nije očekivao

Prema rečima Moroua, ovaj događaj je važan, jer se Rijad dugo smatrao ključnim saveznikom SAD na Bliskom istoku. Ovo prenosi „The Epoch Times".

„Kraljevstvo bogato naftom je decenijama ključni saveznik SAD na Bliskom istoku. Dakle, ovaj korak će izazvati strahove na Zapadu, oko prelaska Saudijske Arabije na rusko-kinesku orbitu", piše autor članka američkog izdanja.

On navodi, da inicijativa Saudijske Arabije potvrđuje, da se fokus njenih interesa sve više pomera ka istoku. Kraljevina je zainteresovana za uvođenje uravnoteženije spoljne politike, što će biti olakšano članstvom u ŠOS.

ŠOS su osnovali Moskva i Peking 2001-ve, da bi se suprotstavili uticaju Zapada u evroazijskom regionu. Članovi osnivači organizacije su i Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan.

Indija i Pakistan pridružili su se 2017-te, čime je ukupan broj nuklearnih sila u ŠOS-u porastao na četiri. ŠOS je takođe najveći regionalni blok na svetu, po broju stanovnika i geografskoj pokrivenosti.

Njegovi sadašnji članovi zajedno čine oko 40 odsto svetske populacije, 60 odsto Evroazije i trećinu svetskog bruto domaćeg proizvoda.

- Saudijska Arabija nije jedini saveznik SAD koji traži članstvo u ŠOS. Egipat i Katar, su se takođe prošle godine pridružili evroazijskom bloku, kao partneri u dijalogu.

Blumberg": Rusija i OPEK su pogodili SAD

Saudijska Arabija je zabila nož u leđa SAD, nakon ruske odluke o nafti. O tome piše kolumnistkinja „Blumberga", Džesika Karl. 

Pre manje od godinu dana, američki predsednik Džo Bajden, tokom posete Saudijskoj Arabiji, pokušao da ubedi Rijad da poveća proizvodnju nafte.

 - Oh, kako su se vremena promenila - piše Karlova.

Neočekivano za SAD, zemlje OPEK+ objavile su 3. aprila da će smanjiti proizvodnju nafte za 1,66 miliona barela dnevno, pored sporazuma o smanjenju proizvodnje za 2 miliona barela dnevno. Prema kolumnistkinji, nakon „bratskog udarca", odluka nanosi poseban bol Sjedinjenim Državama.

Štaviše, smanjenja OPEK+ su šlag na torti, za zabrinjavajuću situaciju na američkom tržištu nafte, uzrokovanu odlukom Rusije da smanji proizvodnju za 500.000 barela dnevno, primećuje analitičarka.

Prema njenim rečima, Rusija smanjuje proizvodnju, kako bi „kaznila zemlje" suprotstavljene Moskvi. Međutim, zašto su druge članice OPEK+ odlučile da idu na smanjenje, ostaće joj neshvatljivo.

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Prelazak Saudi Arabije u ruskog interesu sferu je ogroman udar na Ameriku

Analitičar David Fickling veruje, da se sumnja da će potražnja za naftom porasti u drugoj polovini godine, ali to ne objašnjava veliki pad proizvodnje.

U normalnim okolnostima, zemlje OPEK+ bi ponovo investirale naftni novac u projekte koji bi proizveli više nafte, ali to se nije dogodilo. Stručnjak navodi, da je odluka OPEK+ pogodila SAD u najnepovoljnijem trenutku za Vašington.

Za SAD, smanjenje dolazi u prilično nestabilnom trenutku za Federalne rezerve Džeroma Pauela, koje su prošlu godinu provele u borbi protiv inflacije, koju čak ni recesija možda neće moći da obuzda.

Rast cena nafte dodatno će zakomplikovati prognozu inflacije. Pored toga, smanjenje OPEK+ je oslabilo takozvanu „dezinflatornu moć" SAD, o čemu je ranije pisao kolumnista „Blumberga", Lijam Dening.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zvonko

pre 1 godinu

Zapamtite jednom za uvek : glavni adut Zapada je D E M O K R A T I A !!! Sve drugo su baljezganja. Ko sa kime ? Same gluposti ! Rusija i Kina !!! Da čovek umre od smeha. Pa , sa njima si samo ako imaš interesa. Recimo - kao Srbija sa EU ( zbog nepovratne novčane pomoći ) . To znaju vrabci na grani ! Ko je uz Rusiju je zbog energenata (nafta, gas ).

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija