• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

09.04.2023

22:43

PENTAGON ZABRANIO PILOTIMA DA PRILAZE RUSIJI, BRITANSKE HAUBICE STIGLE U UKRAJINU! Bahmut nije pao... Novi napad na pravoslavnu crkvu! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

PENTAGON ZABRANIO PILOTIMA DA PRILAZE RUSIJI, BRITANSKE HAUBICE STIGLE U UKRAJINU! Bahmut nije pao... Novi napad na pravoslavnu crkvu! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 410. dan.

Pentagon zabranjuje pilotima da prilaze Rusiji

Šef Pentagona Lojd Ostin verovatno je zabranio pilotima američkog Ratnog vazduhoplovstva da lete blizu Krima, piše Vašington post, pozivajući se na procurela tajna dokumenta Pentagona.
Dakle, u jednom od dokumenata postoji mapa Crnog mora, ona pokazuje oblasti gde izviđački avioni mogu da lete. Granice počinju nešto više od 19 km od obale Krima. To je u skladu sa međunarodnim pravom, napominje list.
Međutim, karta takođe povlači liniju oko 80 km od poluostrva sa oznakom SECDEF Directed Standoff. Izdanje smatra da je to dokaz da šef Pentagona zahteva od pilota da se drže dalje od poluostrva.
Podsetimo, 14. marta se američki dron MQ-9 Reaper srušio/oboren u Crno more.

Britanske haubice stigle u Ukrajinu (VIDEO)

 

 

Prvi video snimak iz britanskih 155 mm samohodnih topova AS-90 u Ukrajini.
Velika Britanija je ukupno obećala da će Ukrajini prebaciti 30 jedinica samohodnih topova, koje će novoformirane brigade Oružanih snaga Ukrajine koristiti za kontraofanzivu.

Žestoke borbe za Bahmut

Ukrajinske trupe odbile su danas više od 40 napada ruskih snaga, od toga 20 u pravcu Bahmuta, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.
Ruske trupe koncentrišu svoje napore na ofanzive u pravcima Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti, dodaje se u saopštenju koje je preneo Kijev independent.

EU razmatra detalje vojne pomoći Kijevu

Evropska unija (EU) počela je da razmatra detalje plana o isporuci Ukrajini milion granata tokom godinu dana, odluku o tome donele su zemlje EU krajem marta. Prema pisanju nemačkog lista Velt am Sonntag, pregovori su napeti, a vojni krugovi sumnjaju u sprovođenje ovog plana.
-U briselskim vojnim krugovima kažu da će milion granata teško biti prikupljeno. Bar ne u roku od godinu dana, navodi se u članku.
Spor se odnosi na to gde naručiti ili kupiti granate: preko Evropske odbrambene agencije, van Evrope, ili se osloniti na svoju odbrambenu industriju.
Projekat zajedničke kupovine artiljerijskih granata kalibra 155 mm za popunu sopstvenih zaliha i predaju Ukrajini potpisalo je 18 zemalja (17 zemalja EU i Norveška).

Novi napad na pravoslavnu crkvu u Ukrajini

 

 

UPC najavila novi pokušaj nasilnog zauzimanja Saborne crkve Aleksandra Nevskog u Kamenec-Podolskom (Hmeljnička oblast Ukrajine), prenose ukrajinski mediji snimak sa lica mesta.

MO Rusije: Objavilo je snimak najnovijeg radara "Niobijum" (VIDEO)

 

 

Sistemi Niobijum, koji su u upotrebu ušli početkom prošle godine, u stanju su da otkriju avione, helikoptere i bespilotne letelice sastavljene od kompozitnih materijala koje je teško otkriti. Radar može da skenira vazdušni prostor u radijusu do 500 kilometara - istovremeno prati stotine meta, a može i automatski da odredi tip letelice.

NASAMS u akciji (VIDEO)

 

 

Rad sistema PVO NASAMS Oružanih snaga Ukrajine, pretpostavlja se, u Kijevskoj oblasti.
 

VSU: Stiže nam zapadni PVO

Jurij Ignat, savetnik komande Vazduhoplovstva (VS) ukrajinskih trupa, rekao je da bi sistemi protivvazdušne odbrane koje je obećao Zapad uskoro trebalo da stignu u Ukrajinu.
-Ukrajini treba obezbediti više sredstava (PVO - prim. aut.). Reč je o sistemima koje su nam već obećali da će ih obezbediti - NASAMS, Iris-T, kao i Patriot i SAMP/T, koji bi trebalo da uđu Ukrajina u bliskoj budućnosti, rekao je Ignat u eteru Sveukrajinskog teletona.

Poljska do jula suspendovala uvoz ukrajinskog žita

Ukrajinsko žito će imati dozvolu samo za tranzit kroz Poljsku "najmanje do jula", rekao je zamenik ministra poljoprivrede Poljske Januš Kovalski.
Ukrajinsko-poljski sporazum o žitu je prvi korak u rešavanju poljoprivredne krize u Poljskoj zbog velikog priliva jeftinih ukrajinskih žitarica, naveo je Kovalski.
"Svi proizvodi moraju proći kroz Poljsku, ali ne smeju ići na štetu poljskih poljoprivrednika i tako izazvati krizu sa hranom", naglasio je Kovalski.

Pentagon u panici nakon curenja tajnih dokumenata

Amerikanci pojma nemaju gde odlaze silne pare koje daju Ukrajini za rat protiv Rusije, proizilazi iz tajnih dokumenata Pentagona procurilih u javnost. 
Prema pisanju "Njujork tajmsa", ta dokumenta pokazuju da SAD znaju mnogo više o ruskim operacijama nego o ratnim dejstvima Kijeva, kojem su dosad dale oko 200 milijardi dolara vojne pomoći.
Oko 100 odštampanih dokumenata američke vojske fotografisano je i objavljeno na društvenim mrežama prošle nedelje, a oni pokazuju sumornu procenu snage ruske ratne mašinerije, ali i sugerišu da je ukrajinska vojska u teškom stanju. Svi ti papiri datiraju od 23. februara do 1. marta i detaljno pokazuju snabdevanje ukrajinske vojske oružjem i opremom, ali i uvid u to gde SAD imaju svoje špijune u Rusiji. Navedeno je da su američki agenti, između ostalog, duboko infiltrirani u rusku Vojnu obaveštajnu službu (GRU), te detaljno pokazuju loše stanje ruskih jedinica na frontu. Jedan od dokumenata govori o tome da je dosad između 189.500 i 223.000 ruskih vojnika ubijeno i ranjeno, od kojih su 43.000 poginule direktno u borbama. Podaci koje SAD dobijaju od svojih špijuna u Rusiji toliko su precizni da je Pentagon uspeo da upozori ukrajinsku vojsku da će biti napadnuto njihovo skladište u Odesi dva dana pre nego što se to desilo.

RUSKI MANEVAR DIGAO AMERIKU NA NOGE! Brod sa hipersoničnim cirkonima pokazao Vašingtonu gde mu je mesto!

Foto: AP/Photo

Detalji zauzimanja fabrike za popravku guma u ​​Marinki

▪ Sa terena poručuju da je operacija obavljena bez gubitaka i da su se ruske snage već učvrstile u ovom objektu kod Donjecka.

-Zauzeli smo je slavno, i to a bez gubitka. Uvek sam mislio da se napad bez gubitaka nemoguć. Ali kao što je Marinka pokazala, ovo se dešava - rekao je vojni komandant ruskih snaga u tom području.

▪ Zauzimanje fabričkog kompleksa olakšaće ruskim trupama da preuzmu kontrolu nad zapadnim predgrađem regionalnog centra Marinka u oblasti ulica Lesnaja i Urožajna, gde se i dalje na svojim pozicijama drže vojnici Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Štap i šargarepa za Zelenskog?

Vojni krugovi u Briselu dovode u pitanje implementaciju plana, prema kojem bi EU trebalo da prebaci Ukrajini oružje potrebno za pobedu nad Rusijom, objavio je nemački list Velt am zontag.

Rusi ostvarili veliki uspeh u Marinki

Ruske snage preuzele kontrolu nad fabrikom za proizvodnju guma u ​​Marinki, saopštio je savetnik lidera DNR Denisa Pušilina.
 

(VIDEO) RUSI OTKLONILI VELIKU PRETNJU! Pametnom bombom razorili ključni most!

Foto: Printscreen Twitter

 

Ukrajini stiže tenk sa specijalnom namenom 

Sjedinjene Države su poslale tenkove dizajnirane „za Treći svetski rat sa Rusijom“ kao deo podrške kijevskom režimu, kaže Maja Karlin, kolumnistkinja portala 19fortifajv.

 

Ruska artiljerija dejstvuje u pravcu Severska

 

 

Rusi još nisu upotrebili glavni adut?

Predsednik Nacionalnog istraživačkog centra Instituta Kurčatov izjavio je da Rusija danas ima najbolje oružje na svetu, a predsednik rusije Vladimir Putin tvrdi da ga ruske snage još nisu iskoristile u Ukrajini.

 

Udari Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na ukrajinske položaje u Ugljedaru

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

- Ruske snage ubile su do 60 ukrajinskih vojnika u hersonskom pravcu i uništile haubice „akacija“ i „gvozdika“;

- U donjeckom pravcu ubijeno je više od 250 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;

- U krasnolimanskom pravcu ubijeno je do 55 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su u Zaporožju skladište sa 70 hiljada tona goriva za obezbeđivanje dejstava Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu;

- Sistemi PVO presreli su 10 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „smerč“ i raketu „Grom-2“, a u prethodna 24 časa uništeno je i 14 dronova;

- U Zaporoškoj oblasti i DNR uništena su ukrajinska skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije;

- Ruske snage pogodile su u Harkovskoj oblasti napredni komandni punkt operativne grupe ukrajinskih trupa „Harkov“;

- Oružane snage Rusije pogodile su jedinice ukrajinskih snaga u oblasti naselja Pavlovka i Vodjano u DNR.
 

Seul traži objašnjenje od Vašingtona zbog mogućeg prisluškivanja, radi se o Ukrajini?

Južna Koreja je svesna novinskih izveštaja o curenju nekoliko poverljivih američkih vojnih dokumenata i planira da razgovara sa SAD o "pitanjima koja su pokrenuta" kao rezultat curenja, izjavio je danas neimenovani južnokorejski zvaničnik.

Ukrajinski vojnik: Nekim čudom smo preživeli

Borac Oružanih snaga Ukrajine snimio je posledice napada ruskih tenkista na njihovu poziciju i ispričao kako su on i njegove kolege umalo poginuli.

- Mi smo nekim čudom preživeli, tenk je dejstvovao po nama sa sa udaljenosti od 1100 metara - rekao je ukrajinski vojnik.

 

 

Tajni dokumenti Pentagona o Bahmutu

Ukrajinske vlasti bile su prinuđene da prebace u Bahmut elitne trupe, a to je dovelo do „strateških troškova“ za Kijev, tvrdi list „Njujork tajms“, pozivajući se na procurela tajna dokumenta SAD o Ukrajini.

 

Zelenski planira put u Nemačku 


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mogao bi u maju da poseti Nemačku, gde će mu uručiti nagradu „Karlo Veliki“, piše list „Bild“.

Foto: AP/Photo

Ova nagrada se dodeljuje za doprinos ujedinjenju Evrope. Ove godine odlučeno je da se nagradi Zelenski i ukrajinski narod za „odbranu ne samo svoje zemlje, već i Evrope i evropskih vrednosti“, piše list.
 

Opšta panika u Pentagonu zbog curenja tajnih dokumenata

Curenje poverljivih američkih dokumenata o Ukrajini izazvalo je paniku u rukovodstvu Pentagona, piše list „Vašington post“, pozivajući se na izvore.

 

Posledice napada na Belgorodsku oblast

 

 

Ruski artiljerci razaraju ukrajinsku tehniku u Hersonu


Ruski artiljerci uništili su tokom noći kod Hersona samohodne haubice „gvozdika“ i „akacija“ sa posadama i municijom, iz kojih su ukrajinske snage gađale gradove na levoj obali Dnjepra, saopštio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

 

 

Ukrajinske trupe svakodnevno izvode artiljerijske udare po civilnoj infrastrukturi gradova i sela na levoj obali Dnjepra, ispaljujući po 100-150 granata dnevno.

Samo tokom prošle noći, prema podacima hitnih službi regiona, više od 40 granata ispaljeno je na gradove Nova Kahovka, Kahovka, Tavrijsk i selima Gornostajevo i Ribalče.
 

ZELENSKI IZGUBIO STRPLJENJE, ČOVEČANSTVO STREPI OD OVOG POTEZA!

Foto: AP/Photo

Napad na Belgorod

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da se selo Tišanka u Volokonovskom okrugu našlo pod neprijateljskom vatrom. On je istakao da niko nije povređen, ali da su oštećene četiri kuće na kojima su popucali prozori.

"Put smrti" u Bahmutu: Ukrajinska vozila zaglavljena u blatu

 

 

Institut za proučavanje rata: Rusi se suočavaju sa nedostatkom artiljerijske municije

Američka privatna analitička kuća Institut za proučavanje rata je objavio da se ruska vojska suočava sa nestašicama artiljerijskih granata.

- Velika potražnja za granatama ukazuje na to da se ruske snage i dalje u velikoj meri oslanjaju na artiljeriju kako bi nadoknadile ključne nedostatke u borbenim sposobnostima, uključujući loše veštine gađanja, nedovoljne sposobnosti za napad sa zemlje i neadekvatnu dostupnost vazdušnih snaga u Ukrajini - tvrde iz IPR.

Ruske snage koriste tešku artiljeriju da gađaju naselja, kako ne bi izlagali avione i pilote ukrajinskoj PVO.

 

Formiran "Ruski Herson"!

Proruski aktivisti stvorili su podzemnu organizaciju u Hersonu koji je pod kontrolom Ukrajine, izjavio je za Sputnjik jedan od predstavnika organizacije.

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪ Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade na liniju Svatovo-Kremena.

▪ Ruske snage nastavljaju da napreduju oko Bahmuta.

▪ Ruski izvori nastavljaju da spekulišu o planiranoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine na jugu Ukrajine, uključujući iznošenje hipoteze o mogućem ukrajinskom amfibijskom iskrcavanju kroz rezervoar Kahovka u oblasti Herson.

▪ Dinamika upotrebe artiljerije na ratištu u Ukrajini odražava činjenicu da ruske snage nemaju dovoljne ofanzivne sposobnosti, nadoknađujući to masivnom vatrom iz haubica i MLRS.

 


 

 

Čečeni sprečili ofanzivu Ukrajine u Zaporožju

Bataljon „Istok Ahmat“ Ministarstva odbrane Rusije sprečio je ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, ruski dronovi otkrivali su ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga i korigovali minobacačke napade, čime je sprečen napad na ruske položaje.

Prema njegovim rečima, bataljon je uništio dva tenka i jedno borbeno vozilo pešadije.

Formirane specijalne grupe protiv zapadnih tenkova

Za borbu protiv tenkova koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje u Rusiji su formirane specijalne grupe po nalogu zamenika ministra odbrane Junus-Beka Jevkurova, saopštio je načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Rusije Evgenije Arifulin.

Foto: Tanjug/AP

 

Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila "rosomak"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je večeras da će Poljska poslati Ukrajini 200 pešadijskih borbenih vozila "rosomak" u najskorijoj budućnosti.

On je rekao da Kijev očekuje da Poljska isporuči avione "MiG-29", minobacače i dodatne projektile, takođe vrlo brzo, preneo je "Kijev independent".

Ova objava Zelenskog došla je nekoliko dana nakon što je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da je Ukrajina naručila 100 "rosomaka" iz Poljske.

Poljska novinska agencija navela je 1. aprila, citirajući Moravjeckog, da će pešadijska vozila "biti plaćena evropskim novcem", ali takođe i "američkim novcem koji je dat Ukrajini".

Grupa "Zapad" uništila dve diverzantske grupe u Kupjanskom pravcu


Ruski vojnici grupe trupa „Zapad“ su u kupjanskom pravcu uništili dve neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe i osujetili tri pokušaja rotacije ukrajinskih snaga, izjavio je za Sputnjik načelnik prescentra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

On je dodao da su posade grupe protivvazdušnih raketnih sistema „buk“ i „tor“ uništile četiri ukrajinske bespilotne letelice: „furija“, „valkirija“, „elf“ i „leleka 100“ u blizini naselja Vladimirovka, Steljmahovka i Oljšana.

Tokom kontrabaterijske borbe kod naselja Volčanski Hutora posada haubice 2A65 „msta B“ uništila je artiljerijsko oruđe ukrajinskih snaga D-30, dodao je Zibinski.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

čečeni su spriječili koju ofanzivu?????? pa tko ide u ofanzivu sa dva tenka????????

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!
Košarka

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope na današnji dan 1995. godine, pobedom u finalu nad Litvanijom rezultatom 96:90! Meč u atinskoj dvorani "Marusi" ostao je upamćen po fantastičnoj partiji Aleksandra Đorđevića, zakucavanju Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa, kao i po skandaloznom potezu Hrvata na svečanoj ceremoniji dodele medalja!

02.07.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija