• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

09.04.2023

10:50

OPŠTA PANIKA U PENTAGONU! Tajni dokumenti CURE na sve strane, Vašington SUMNJA i u svoje SAVEZNIKE - KAKO SU RUSI OVO USPELI?!

Reuters/AP Photo

Vesti

OPŠTA PANIKA U PENTAGONU! Tajni dokumenti CURE na sve strane, Vašington SUMNJA i u svoje SAVEZNIKE - KAKO SU RUSI OVO USPELI?!

Podeli vest

Curenje poverljivih američkih dokumenata o Ukrajini izazvalo je paniku u rukovodstvu Pentagona, piše list „Vašington post“, pozivajući se na izvore.

Prema rečima „dvojice američkih zvaničnika“ koje citira list u petak je rukovodstvo agencije „ograničilo protok obaveštajnih podataka“ kao odgovor na curenje dokumenata.

Istovremeno, kako je primetio neimenovani američki zvaničnik, ograničenje je bilo izuzetno strogo, što ukazuje na „visok nivo panike“ među rukovodstvom Pentagona.

Kako napominje list, jedan od predstavnika evropskih obaveštajnih službi takođe je izrazio zabrinutost, jer bi Vašington mogao da smanji pristup saveznicima svojim budućim obaveštajnim izveštajima, što bi moglo da ih u potpunosti ostavi u mraku.

Pri tome, mnogi od objavljenih tajnih dokumenata nose oznaku NOFORN, što znači da je zabranjena njihova predaja stranim državljanima.

Ali postoji izuzetak od ovog pravila, prema kojem informacije ovog nivoa i dalje mogu da dobijaju predstavnici bliskih saveznika Sjedinjenih Američkih Država – zemalja-članica zajednice „Petoro očiju“: Australija, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland.

Mnogi američki zvaničnici i njihovi strani partneri su, prema pisanju lista, bili zapanjeni, a u nekim slučajevima i ljuti zbog mnoštva detalja da Vašington špijunira svoje „prijatelje i neprijatelje“, o čemu svedoče podaci koji su se pojavili na internetu.

List „Njujork tajms“ je ranije objavio da su na društvene mreže procurili poverljivi materijali u kojima se opisuje stanje ukrajinske armije i planovi SAD i NATO-a za jačanje Oružanih snaga Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radojica

pre 1 godinu

Procitati ceo tekst u Washington Postu,pa i deo u kome se kaze koliko je duboko CIA usla u Rusko Ministarstvo odbrane i u GRU.

pax_orion

pre 1 godinu

vi baš mislite da se takvi dokumenti drže na dohvat ruke svakome?

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

još nisu poravili peti zid pentagona sad su kvtrogon a biće uskoro trigon svako bi bio u panici

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija