• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

10.04.2023

17:30

PENTAGON U PANICI NAKON CURENJA TAJNIH DOKUMENATA, Ameri ne znaju na šta Ukrajina troši stotine milijardi! KAKO JE KIJEV OVO IZVEO?!

AP Photo/Alex Brandon

Vesti

PENTAGON U PANICI NAKON CURENJA TAJNIH DOKUMENATA, Ameri ne znaju na šta Ukrajina troši stotine milijardi! KAKO JE KIJEV OVO IZVEO?!

Podeli vest

Amerikanci pojma nemaju gde odlaze silne pare koje daju Ukrajini za rat protiv Rusije, proizilazi iz tajnih dokumenata Pentagona procurilih u javnost.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", ta dokumenta pokazuju da SAD znaju mnogo više o ruskim operacijama nego o ratnim dejstvima Kijeva, kojem su dosad dale oko 200 milijardi dolara vojne pomoći.

Agenti u ruskim službama

Oko 100 odštampanih dokumenata američke vojske fotografisano je i objavljeno na društvenim mrežama prošle nedelje, a oni pokazuju sumornu procenu snage ruske ratne mašinerije, ali i sugerišu da je ukrajinska vojska u teškom stanju. Svi ti papiri datiraju od 23. februara do 1. marta i detaljno pokazuju snabdevanje ukrajinske vojske oružjem i opremom, ali i uvid u to gde SAD imaju svoje špijune u Rusiji. Navedeno je da su američki agenti, između ostalog, duboko infiltrirani u rusku Vojnu obaveštajnu službu (GRU), te detaljno pokazuju loše stanje ruskih jedinica na frontu. Jedan od dokumenata govori o tome da je dosad između 189.500 i 223.000 ruskih vojnika ubijeno i ranjeno, od kojih su 43.000 poginule direktno u borbama. Podaci koje SAD dobijaju od svojih špijuna u Rusiji toliko su precizni da je Pentagon uspeo da upozori ukrajinsku vojsku da će biti napadnuto njihovo skladište u Odesi dva dana pre nego što se to desilo.

Američki podaci o žrtvama

189.500 do 223.000 ruskih vojnika ubijeno i ranjeno, od kojih su 43.000 poginule direktno u borbama
124.500 do 131.000 ukrajinskih vojnika ubijeno i ranjeno, od kojih je 17.500 poginulo u borbama

Međutim, američki mediji ocenjuju da Vašington ni upola toliko ne zna o Ukrajini, koju i dalje snabdeva oružjem i municijom i kojoj šalje silan novac.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Putin je za sada nadigrao i Bajdena i Zelenskog u Ukrajini, da li će tako i ostati?!

"Amerika ima bolje podatke o ruskim vojnim operacijama nego o ukrajinskim. Iz procurilih dokumenata se vidi da su SAD morale da špijuniraju Ukrajinu kako bi saznale njene vojne planove i pokušale da izvuku maksimalni potencijal iz oružja koje šalju Kijevu. Vašington ne zna čak ni koliko je ukrajinskih vojnika stradalo, ali pretpostavlja da je u pitanju između 124.500 i 131.000 ubijenih i ranjenih, od kojih je 17.500 mrtvih u borbama", piše "Njujork tajms", dodajući da zvaničnici kažu da, uprkos svemu, te brojke verovatno nisu tačne.

Pitanje finansija

Taj list ističe da je finansiranje Ukrajine dosad imalo podršku obe partije u Kongresu, međutim, da bi najnovija saznanja to mogla da promene.

"Nakon što je obelodanjeno da američki zvaničnici često nemaju pojma šta Kijev radi, mnogi bi mogli da počnu da postavljaju pitanja o novcu i ostalim resursima koje Bela kuća nastavlja da šalje Ukrajini", navodi "Njujork tajms".

Pentagon je, inače, posle objave tajnih dokumenata, upao u paniku i dao se u potragu za onima koji su ukrali poverljive informacije iako one ne otkrivaju detalje ukrajinske ofanzive ili bilo šta što bi moglo da naškodi snagama odanim Kijevu. Pokrenuta je opsežna istraga, u kojoj učestvuje i FBI, a neki sumnjaju da su Rusi hakovali Pentagon, te da su na taj način informacije procurile u javnost.

SAD špijunirale i saveznike - Južnu Koreju i Izrael

Foto: AP/Photo

Objavljena dokumenta pokazala su da SAD imaju svoje agente u ruskim obaveštajnim službama, ali i to da su špijunirale svoje saveznike. Osim ukrajinskih vojnih i političkih lidera, Vašington je špijunirao i još neke važne saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju. Među njima je Seul već najavio da planira da razgovara sa SAD o "pitanjima koja su pokrenuta" kao rezultat curenja informacija.
"Procurili" papiri, naime, sadrže detalje o internim razgovorima između visokih zvaničnika Južne Koreje o pritisku SAD na Seul i ostale saveznike da pomognu u isporuci oružja Ukrajini. Južna Koreja je pristala da proda granate SAD kako bi im pomogla da popune svoje zalihe, insistirajući na tome da bi krajnji korisnik trebalo da bude američka vojska. Otkriveno je, međutim, da su interno najviši zvaničnici u Seulu zabrinuti da će ih Vašington proslediti Kijevu, što je suprotno zakonima Južne Koreje, koji zabranjuju snabdevanje oružjem zemalja uključenih u sukob.
Zbog toga je neimenovani južnokorejski zvaničnik rekao da Seul planira razgovor sa Vašingtonom o tome.
Kad je reč o Izraelu, u američkim dokumentima piše da su lideri Mosada uz građane tokom antivladinih protesta, koji traju više od dva meseca. Izraelski zvaničnici su to demantovali, ne navodeći da li i oni planiraju da obave razgovor sa svojim saveznicima Amerikancima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Lokalni projekti važni kao putevi i pruge, razvijamo sve opštine u Srbiji
Društvo

Vesić: Lokalni projekti važni kao putevi i pruge, razvijamo sve opštine u Srbiji

Kroz projekat Lokalnog investicionog razvoja (LIID) svih 145 opština i gradova u Srbiji dobiće ukupno 265 miliona evra bespovtatne pomoći za projekte u tim lokalnim samoupravama, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da su lokalni projekti podjednako važni kao i auto-putevi i pruge, jer podižu kvalitet i komfor života ljudi u mestima u kojima žive.

04.07.2024

10:22

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija