• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

11.04.2023

07:30

PUTIN IMA 'KRTICU' U PENTAGONU?! BELA KUĆA OVAKO NIKAD NIJE BILA PONIŽENA, curenje tajnih informacija američke vojske trese SAD!

Vesti

PUTIN IMA 'KRTICU' U PENTAGONU?! BELA KUĆA OVAKO NIKAD NIJE BILA PONIŽENA, curenje tajnih informacija američke vojske trese SAD!

Podeli vest

Poverljiva dokumenta američkog ministarstva odbrane o ratu u Ukrajini, planovima Kijeva za kontraofanzivu i oružju koje na raspolaganju ima tamošnji predsednik Volodimir Zelenski u javnost je namerno plasirala osoba iz vrha Pentagona, koja verovatno radi za ruskog lidera Vladimira Putina!

Ovo je agenciji Rojters rekao neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće, navodeći da je ta osoba očigledno želela da "kompromituje Vašington" i da "našteti američkim nacionalnim interesima".

Potkopavanje interesa

Kako su u ponedeljak preneli svetski mediji, Pentagon je nakon curenja ogromnog broja poverljivih informacija pokrenuo internu istragu da bi utvrdio ko je odgovoran za veliki bezbednosni propust. Na osnovu preliminarnih rezultata istrage, Bela kuća veruje da je tajna dokumenta ministarstva odbrane SAD sakupila i objavila "Putinova krtica", odnosno američki državljanin koji je direktno radio za lidera Kremlja.

Izvor Rojtersa iz administracije Džoa Bajdena, koji je insistirao da ostane anoniman, kaže da istražitelji imaju "četiri ili pet teorija" u vezi sa curenjem podataka, ali da je najverovatnija ona po kojoj je dokumenta u javnost pustio "ruski agent zaposlen u Pentagonu".

- Verujemo da je za curenje dokumenata odgovoran američki državljanin koji radi za Ruse. Postoji mala mogućnost da je poverljive podatke plasirao neko od nezadovoljnih radnika Pentagona, ali je verovatnije da je u pitanju ruski insajder, koji je po nalogu Moskve želeo da potkopa američke nacionalne interese i nanese štetu Beloj kući i predsedniku Bajdenu - rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik iz Vašingtona.

Režim u Kijevu u panici zbog Moskve: Rusi će nas spržiti!

Foto: AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Komandant kopnene vojske oružanih snaga Ukrajine general Oleksander Sirski tvrdi da su ruske snage u Bahmutu počele da koriste taktiku "spržene zemlje" i da je situacija u tom strateški izuzetno važnom gradu veoma teška. On je rekao da su trupe pod kontrolom Moskve pojačale borbena dejstva i da svakodnevno artiljerijskom vatrom i vazdušnim udarima nanose ogromne gubitke vojsci Ukrajine.
- Neprijatelj je prešao na takozvanu sirijsku taktiku spržene zemlje. Vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom uništavaju zgrade i naše položaje. Odbrana Bahmuta se nastavlja, ali moram da kažem da je situacija izuzetno teška i da se pogoršava iz dana u dan. Trudimo se koliko možemo da je držimo pod kontrolom - rekao je Sirski.
On je naglasio da su ukrajinski vojnici prethodno "iscrpli" pripadnike ruske paravojne formacije "Vagner", što je nateralo Moskvu da u bitku za Bahmut uključi specijalne snage i vazdušno-desantne jedinice. Sirski je, kako je saopštio Kijev, u nedelju obišao najteže sektore fronta u Bahmutu, te se lično uverio u "jake neprijateljske napade i hrabro odolevanje ukrajinske vojske".

Podsetimo, više od 100 dokumenata američkog ministarstva odbrane, od kojih mnoga nose oznaku "strogo poverljivo", objavljeno je prošle nedelje na društvenim mrežama, što je izazvalo međunarodni skandal kakav se ne pamti još od afere "Vikiliks". Iz tajnih faksimila, između ostalog, može se videti da je i Bela kuća imala svoje agente u ruskim tajnim službama, ali i da je Vašington špijunirao svoje saveznike, pre svega, Južnu Koreju, Izrael i Ukrajinu.

Svetski mediji javljaju da je predsednik Volodimir Zelenski pobesneo zbog curenja dokumenata, jer ne samo da je saznao da ga Vašington prati i prisluškuje već mu je objavljivanje tajnih informacija poremetilo planove za predstojeću kontraofanzivu.

Kijev frustriran

Kako je prenela američka stanica CNN, Kijev je "već promenio neke od svojih vojnih planova", budući da je "neprijatelj iz poverljivih dokumenata saznao šta Zelenski planira". Međutim, nije navedeno na koje se to vojne planove tačno odnosi i koliko su promene bile drastične.

Belorusija će biti pod ruskim protektoratom

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u ponedeljak da su Belorusiji potrebne garancije da će Rusija braniti tu zemlju "kao sopstvenu teritoriju" u slučaju da je neka država napadne. Lukašenko je to rekao u Minsku, na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je stigao u Belorusiju nakon nedavnih razgovora Lukašenka i ruskog predsednika Vladimira Putina.
- Zapadne zemlje faktički su pogazile sporazume o garancijama bezbednosti koje su date Budimpeštanskim memorandumom u zamenu za povlačenje nuklearnog oružja. Pokrenuli smo razgovore o tome da Rusija, u slučaju napada na Belorusiju, brani našu zemlju kao da je deo njene teritorije. Samo tako ćemo biti apsolutno bezbedni od spoljnih neprijatelja. Pričao sam nedavno o tome i sa Putinom, imamo njegovu apsolutnu podršku - rekao je Lukašenko

Izvor iz kabineta Volodimira Zelenskog naveo je da ukrajinsko rukovodstvo nije bilo "naročito iznenađeno" saznanjem da Vašington špijunira svoje saveznike, ali da to ne znači da Kijev nije ljut na Belu kuću zbog takvog ponašanja.

- Nismo bili previše iznenađeni, negde smo to i očekivali. Međutim, ne može se reći da nismo frustrirani, pogotovo što je curenje podataka poremetilo važne vojne planove u vezi sa predstojećom kontraofanzivom na istoku Ukrajine. Rusi su bukvalno mogli da pročitaju gde i kojim oružjem planiramo da ih napadnemo, tako da smo neke planove već promenili - rekao je neimenovani izvor blizak Zelenskom.

Seul traži objašnjenje od SAD

Kancelarija južnokorejskog predsednika Jun Sok Jola saopštila je juče da će zahtevati objašnjenje od Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa informacijama da su vašingtonske službe bezbednosti špijunirale zvaničnike iz Seula. Kako navodi Rojters, saopšteno je i da je "provera činjenica glavni prioritet" i da potencijalno fabrikovanje obaveštajnih podataka i mešanje trećih strana u izveštavanje ne sme biti isključeno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ČEMU SE NADAJU NEMCI, FRANCUZI I EKIPA?! Amerika neće braniti NATO i EU, ako bi cena bila da na njenu teritoriju padaju nuklearni projektili!
Planeta

ČEMU SE NADAJU NEMCI, FRANCUZI I EKIPA?! Amerika neće braniti NATO i EU, ako bi cena bila da na njenu teritoriju padaju nuklearni projektili!

San Sjedinjenih Država bio je da se razori Varšavski ugovor i Sovjetski Savez, a njihova logika je logika vladanja svetom. Ipak, čak i po cenu raspada i NATO-a i Evropske unije, Amerika neće dozvoliti nuklearne projektile na svom tlu, ocenjuje penzionisani general-major Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.

10.04.2023

20:43

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija