• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

12.04.2023

17:30

POČELO JE! PRVA ŽRTVA DILA PUTINA I SIJA JE JAPAN! Kina promenila stav po pitanju Kurilskih ostrva - PEKING STAO NA STRANU RUSIJE!

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vesti

POČELO JE! PRVA ŽRTVA DILA PUTINA I SIJA JE JAPAN! Kina promenila stav po pitanju Kurilskih ostrva - PEKING STAO NA STRANU RUSIJE!

Podeli vest

Kina je prvi put posle 60 godina promenila stav po pitanju vlasništva nad Južnim Kurilskim ostrvima Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, javlja japanska agencija „Kjodo", pozivajući se na kineske diplomatske izvore.

Kako se navodi, tokom posete Rusiji, kineski predsednik Si Đinping je rekao, da Peking „ne zauzima ni jednu stranu u ovom sporu". Tako je, zaključuje agencija, Kina odlučila da promeni svoju poziciju u neutralnu, što ukazuje na njeno približavanje Moskvi.

Agencija podseća, da je u julu 1964. Mao Ce-tung nazvao Južne Kurile japanskom teritorijom, i izrazio mišljenje da SSSR treba da ih vrati Japanu. Kina u poslednje vreme nije posebno precizirala svoj stav, ali je zadržala prethodni - na kineskim mapama granica između Japana i Rusije prolazila je između Urupa i Iturupa, a četiri ostrva su označena kao „okupirana od Rusije".

Odnosi između Rusije i Japana godinama su bili u senci nepostojanja mirovnog sporazuma, koji ove zemlje nikada nisu zaključile posle Drugog svetskog rata. Glavna prepreka ostaje pitanje Južnih Kurila, na koje Tokio polaže prava, pozivajući se na bilateralni „Traktat o trgovini i granicama" iz 1855. godine.

Stav Moskve je, da su ostrva posle rata postala deo SSSR-a, i da je ruski suverenitet nad njima nesumnjiv.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali „Zajedničku deklaraciju", u kojoj je Moskva pristala, nakon zaključivanja mirovnog ugovora, da razmotri mogućnost prebacivanja Habomaja i Šikotana Japanu, ali o Kunaširu i Iturupu nije bilo govora. Međutim, kasniji pregovori nisu doveli ni do čega.

Ruske vlasti su više puta naglašavale, da Japan pre svega mora da prizna rezultate Drugog svetskog rata, uključujući ruski suverenitet nad Južnim Kurilima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Ništa novoga. rusi kradu gdje god stignu. lopovska država. treba ih izbaciti iz svih civiliziranih organizacija.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija